Τη δημιουργία ορεινού δήμου με 16 συνολικά χωριά διεκδικούν κάτοικοι των περιοχών του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλα είναι τα προβλήματα των κατοίκων σε περιοχές ευθύνης του δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κινήματος Πολιτών Σοχού Αρέθουσας και Περιχώρων, Απόστολο Μισχόπουλο. Όπως αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στο GRTimes, «έχουμε κάνει τα πάντα εδώ και χρόνια προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ορεινός δήμος.
Προσθέτει, μάλιστα, πως το ζήτημα των πολιτών δεν είνα η αυτονόμηση του Σοχού, αλλά μίας ολόκληρης περιοχής που βρίσκεται πολύ κοντά, κι όμως τόσο μακριά από τη Θεσσαλονίκη. «Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα για να συμβεί αυτό για να σώσουμε το μέλλον των παιδιών μας», σημειώνει ο κ. Μισχόπουλος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κινήματος Πολιτών των περιχώρων του Λαγκαδά, στην περιοχή υπάρχουν θεμελιώδη ζητήματα τα οποία αποζητούν λύση, αλλά ο δήμος Λαγκαδά δε δύναται να συνδράμει. «Πλέον, δεν πάει άλλο», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Υπάρχει σοβαρό θέμα αστυνόμευσης. Για κάποιο πρόβλημα που προκύπτει περιμένουμε όχημα από τον Λαγκαδά, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά κρούσματα με κλοπές σε σπίτια συμπολιτών μας ή με παράνομες μεταφορές μεταναστών».
«Ο δήμος Λαγκαδά είναι μεγάλος και δε μπορεί να αντεπεξέλθει
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μισχόπουλο, «δεν υπάρχουν έργα υποδομής, έχουμε πρόβλημα με τη καθαριότητα, την ποιότητα του νερού, τον φωτισμό, τα σχολεία, τα ζητήματα υγείας. Ο δήμος Λαγκαδά είναι μεγάλος και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει». Η λύση για τα συγκεκριμένα ζητήματα βρίσκεται στην απόσχιση των συγκεκριμένων περιοχών, όπως λέει ο πρόεδρος του Κινήματος Πολιτών Σοχού Αρέθουσας και Περιχώρων, καθώς «πιστεύουμε ότι ένας μικρός, ορεινός δήμος, μπορεί να προσφέρει λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα».
Ο πρόεδρος του Κινήματος Πολιτών Σοχού Αρέθουσας και Περιχώρων, ακόμη, σημειώνει ότι «είμαστε μία καθαρά ορεινή περιοχή και πλέον οι τιμές στα βασικά αγαθά και την ενέργεια έχουν… ξεφύγει. Θέλουμε να δημιουργήσουμε λοιπόν τις προοπτικές να επιστρέψουν κάποιοι νέοι στο χωριό, μπορεί να ενισχυθεί από αυτούς ο πρωτογενής τομέας και να “γυρίσει” το κλίμα».
Επιπροσθέτως μία περιοχή όπως ο Βελβεντός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Κεχαγιά στο GRTimes, «έχει αυτονομηθεί έχοντας 4.000 κατοίκους και νομίζω ότι το παράδειγμα του Βελβεντού που πέτυχε, είναι το πλέον φανερό ότι αυτό χρειαζόμαστε κι εμείς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μισχόπουλος.