Θεσσαλία: Μέτρα σε τρία στάδια για τη θωράκιση και ανασυγκρότηση του Κάμπου μετά τις πλημμύρες - iefimerida.gr

Θεσσαλία: Μέτρα σε τρία στάδια για τη θωράκιση και ανασυγκρότηση του Κάμπου μετά τις πλημμύρες

Θεσσαλία, Πλημμύρες
H εικόνα μετά τις πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας © POOL/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/EUROKINISSI
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Ξεκινά με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία με την επιτροπή των ακαδημαϊκών που συγκρότησε ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, η σύνταξη της πρώτης ολοκληρωμένης έκθεσης- πρότασης των Ολλανδών συμβούλων, της εταιρείας HVA International, που κλήθηκαν από την κυβέρνηση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την αντιπλημμυρική θωράκιση και ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος είναι η πρόταση για τα άμεσα μέτρα να κατατεθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ όπως τονίζει στο iefimerida.gr ο Θεοφάνης Γέμτος, ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής, πρόκειται για μια σειρά από «δαιδαλώδη προβλήματα», στα οποία εμπλέκονται διάφοροι τομείς.

«Συμβάλλουμε με τις γνώσεις μας»

«Ο νέος περιφερειάρχης ζήτησε τη βοήθειά μας, σε επίπεδο συμβουλών, προτάσεων και αναλύσεων δεδομένων, πάνω σε διάφορα ζητήματα που αφορούν στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τα τεχνικά έργα κ.α. Ο καθένας από εμάς μπορεί με τις γνώσεις του να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της περιοχής», αναφέρει ο κ. Γέμτος, σχολιάζοντας ότι ήδη η επιτροπή συνεργάζεται με τους Ολλανδούς συμβούλους.

«Η κάθε περιοχή στη Θεσσαλία έχει και διαφορετικά προβλήματα τα οποία έχουν γιγαντωθεί και ο πληθυσμός δεν ξέρει πως να τα αντιμετωπίσει. Ένας παραγωγός ο οποίος πρέπει να αρχίσει να καλλιεργεί ξανά, να εκτρέφει ζώα, τι ασφάλεια έχει ότι δε θα ξανασυμβεί η ίδια καταστροφή; Κάτω από αυτές τις συνθήκες πώς μπορεί να αναλάβει νέα ρίσκα; Γιατί θα δοθούν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις αλλά υπάρχει και μεγάλο προσωπικό ρίσκο. Είναι ρίσκο να ξανασπείρεις. Όσοι πωλούν σπόρους και φυτοφάρμακα έχουν πιστώσει τους αγρότες με εκατομμύρια ευρώ. Οι τελευταίοι μετά την καταστροφή δεν μπορούν να πληρώσουν και έρχεται η περίοδος να ξανασπείρουν. Πώς θα τους ξαναπιστώσουν; Eίναι ένα τεράστιο πρόβλημα», τονίζει.

Ξεκινά η σύσταση υποεπιτροπών – Τέλη Νοεμβρίου η πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Έλληνες επιστήμονες της επιτροπής είχαν συνάντηση με τους εκπροσώπους της ολλανδικής εταιρείας. Έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, άμεσα, ενδιάμεσα και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την HVA International, και πλέον ξεκινά η σύσταση υποεπιτροπών που θα εξετάσουν τα επιμέρους θέματα. «Είναι τόσα πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία στον Κάμπο πρέπει πάλι να ξαναλειτουργήσουν με τη βοήθεια του κράτους», λέει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι τα πρώτα συμπεράσματα της προκαταρκτικής έκθεσης των Ολλανδών προς την κυβέρνηση ήταν αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί μέχρι και σήμερα. Επικάλυψη αρμοδιοτήτων, φραγμένα αρδευτικά κανάλια, κακοτεχνίες σε κρίσιμα έργα, μισοτελειωμένες υποδομές και απραξία των δασαρχείων είναι μερικά απ’ αυτά.

Μέτρα σε τρία στάδια για τη θωράκιση και ανασυγκρότηση του Θεσσαλικού Κάμπου

Οι ομάδες έχουν καταλήξει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα και με βάση αυτά θα προταθούν λύσεις σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο στάδιο. Ο Έλληνας επικεφαλής της HVA, Μιλτιάδης Γκουζούρης, σε δηλώσεις του έχει πει: «Προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Έχουμε φέρει ανθρώπους από το εξωτερικό συν αυτούς που έχουμε εδώ, θα φέρουμε και άλλους αν χρειαστεί ώστε να «τρέξουμε». Γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι πριν να έρθει ο βαρύς χειμώνας και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να υπάρξει κάποια πρώτη εκτίμηση. Στην περιοχή υπάρχει ήδη μια υποδομή, καλή, κακή, μέτρια δεν έχει σημασία. Συνεπώς, σχετικά γρήγορα μπορούν να ληφθούν κάποια πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα».

Ποιοι συμμετέχουν στην επιστημονική ομάδα

Σημειώνεται ότι στην ομάδα που σύστησε ο κ. Κουρέτας συμμετέχουν οι:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Ανθοπούλου Θεοδοσία, καθηγήτρια Κοινωνικής Γεωγραφίας με έμφαση στον ύπαιθρο χώρο, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εξειδίκευση σε ζητήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, αγροτροφίμων.
  • Αρβανιτίδης Πασχάλης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης των Θεσμών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση σε ζητήματα θεσμών και ανάπτυξης, διαχείρισης κοινών πόρων, χωροθέτησης μεταναστών, μεθοδολογίας των οικονομικών, αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, αγοράς γης και ακινήτων (Real Estate).
  • Αργυρόπουλος Ζήσης, ειδικός περιβαλλοντολόγος. Εξειδίκευση σε θέματα κλιματικής αλλαγής.
  • Βαφείδης Δημήτριος, καθηγητής. Βιοποικιλότητα των Θαλάσσιων Βενθικών Ασπονδύλων και άμεση – έμμεση χρηστικότητά τους.
  • Θεοφάνης Γέμτος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
  • Γούσιος Δημήτριος, καθηγητής Χωροταξίας και Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάπτυξη Αγροτικού Χώρου στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (1996-2023), επικεφαλής Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου MOUNTMED (2022-).
  • Δαναλάτος Νίκος, καθηγητής Γεωργία-Οικολογία Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών του Τμήματος Γεωπονίας ΦΠΑΠ, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  • Ηλιού Νίκος, αναπλ. καθηγητής Οδοποιίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Οδοποιίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στον Σχεδιασμό & Διαχείριση Συγκοινωνιακών Έργων και της Οδικής Ασφάλειας.
  • Μούτου Αικατερίνη, Βιολογία Σπονδυλωτών, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, αναπληρώτρια πρόεδρος.
  • Μπιλίνης Χαράλαμπος, πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  • Μυλόπουλος Νικήτας, Έργα Προστασίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων, διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση: Διαχείριση υδατικών πόρων, ακραία φαινόμενα και κλιματική αλλαγή, προστασία/αποκατάσταση υδροφορέων, διαχείριση υδρολογικών λεκανών, σχεδιασμός υδραυλικών έργων.
  • Σαρηγιάννης Δημοσθένης, πρόεδρος στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Εξειδίκευση στη σχέση Περιβάλλοντος και υγείας.
  • Τσιακάρας Παναγιώτης, καθηγητής, ειδικός σε θέματα ενέργειας, Εναλλακτικά Συστήματα Μετατροπής ενέργειας, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής Εργαστηρίου Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας.
  • Τσιμπούκας Κων/νος, Γεωργική Οικονομία- Διαχείριση και Οργάνωση Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, Εργαστήριο Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κοσμήτορας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θεσσαλία πλημμύρες καθηγητές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ