Ο Μίκης Θεοδωράκης συνέδεσε το όνομά του με δύο από τις ιστορικότερες συναυλίες που έγιναν ποτέ στη χώρα μας. Δύο συναυλίες για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.
Ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης σε ηλικία 96 ετών. Η πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει πίσω του είναι τεράστια. Δύο από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του είναι οι συναυλίες που έγιναν στο Στάδιο Καραϊσκάκη μετά την πτώση της δικτατορίας.
Ο Μίκης βρισκόταν στο Παρίσι από το 1970. Τα τρία προηγούμενα χρόνια υποβλήθηκε σε βασανιστήρια, εξορία και φυλάκιση. Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στο εξωτερικό, συνέχιζε να δίνει συναυλίες διαδίδοντας το μήνυμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.
Οι μεγάλες συναυλίες στο Στάδιο Καραϊσκάκη
Το 1974, μετά την πτώση της χούντας και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε στη χώρα μας. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, τρεις μήνες μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, διοργάνωσε μια μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Καραϊσκάκη.
Ο κόσμος είχε τόσο μεγάλη ανάγκη να δει όλα τα σπουδαία ονόματα της εποχής. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που οι διοργανωτές αποφάσισαν να γίνει και δεύτερη συναυλία. Οι δύο αυτές συναυλίες απέκτησαν ιστορικό χαρακτήρα.
Το κοινό δέχτηκε με θερμά χειροκροτήματα τον Μίκη Θεοδωράκη που δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του. Παθιασμένος και με δάκρυα στα μάτια διηύθυνε την ορχήστρα μαζί με τους κορυφαίους ερμηνευτές της εποχής.
Μεταξύ άλλων σε εκείνες τις συναυλίες, που ακούστηκαν όλα τα πολιτικά τραγούδια του, τραγούδησαν η Μαρία Φαραντούρη, ο Αντώνης Καλογιάννης και ο Γιώργος Νταλάρας.