Με συγκίνηση και κατάνυξη καθολικοί αλλά και ορθόδοξοι χριστιανοί αποχαιρέτησαν τον Πάπα Φραγκίσκο στη θεία λειτουργία υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε και στις δύο μεγάλες ελληνικές πόλεις η θεία λειτουργία υπέρ αναπαύσεως του Πάπα Φραγκίσκου. Η τελετή στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Καθολικών ξεκίνησε στις 18.30.
«Όλη του η ζωή ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας Του. Μας δίδαξε να ζούμε τις αξίες του Ευαγγελίου με πίστη, θάρρος και καθολική αγάπη, ιδιαίτερα υπέρ των φτωχότερων και των πιο περιθωριοποιημένων», τόνισε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών.



Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, καθώς και ο γ.γ. Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Παύλος Χρηστίδης, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και η πρώην υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.



Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, άλλων Εκκλησιών, όπως Αρμένιοι, Αγγλικανοί, Ευαγγελικοί, του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών.


«Η Θεσσαλονίκη ενσαρκώνει πολλές από τις ιδέες που ο Πάπας προωθούσε με πάθος»
Θεία λειτουργία υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Πάπα Φραγκίσκου τελέστηκε και στη Θεσσαλονίκη, στον καθεδρικό ναό της Αμώμου Συλλήψεως, στην οδό Φράγκων, στο κέντρο της πόλης.
Πιστοί κάθε ηλικίας άφησαν λουλούδια μπροστά στη φωτογραφία του εκλιπόντος και αρκετοί επέλεξαν να γράψουν στο βιβλίο των συλλυπητηρίων, που είχε ανοίξει από την Τρίτη.



Την πεποίθηση ότι «η Θεσσαλονίκη με την μακραίωνη ιστορία της ως σταυροδρόμι πολιτισμών και ιδεών ενσαρκώνει πολλές από τις αξίες που και ο Πάπας Φραγκίσκος προωθούσε με πάθος» εξέφρασε στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, Μητροπολίτης Κερκύρας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Αποστολικός Τοποτηρητής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης.
«Η Μακεδονία με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της υπήρξε πάντοτε γέφυρα μεταξύ λαών και παραδόσεων, όπως και ο Πάπας Φραγκίσκος υπήρξε γέφυρα διαλόγου και συμφιλίωσης στην εποχή μας», υπογράμμισε.

«Στη πόλη του Αγίου Δημητρίου, έδρα της ιστορικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, με τους περίφημους βυζαντινούς ναούς, που αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, αισθανόμαστε έντονα και με σεβασμό την παρουσία της αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας και την ιερή της παράδοση. Ο Πάπας Φραγκίσκος αφιέρωσε σημαντικό μέρος της θητείας του στην προώθηση του οικουμενικού διαλόγου και ιδιαίτερα των αδελφικών σχέσεων με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι ιστορικές του συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους Ορθόδοξους προκαθημένους, οι κοινές τους δηλώσεις αποτελούν σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της κοινωνίας μεταξύ των εκκλησιών μας», ανέφερε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη με την μοναδική της θέση ως πνευματική γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης μας υπενθυμίζει την κοινή μας χριστιανική κληρονομιά και την ευθύνη που έχουμε να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο αγάπης και αλήθειας, που ο Άγιος Πατέρας Πάπας Φραγκίσκος προώθησε με τόσο ζήλο», και πρόσθεσε πως η πόλη «με την οικουμενική της διάσταση, την ιστορία των μαρτύρων της και το πνεύμα φιλοξενίας των κατοίκων της αντανακλά το όραμα του Πάπα Φραγκίσκου για μια Εκκλησία σε έξοδο, δηλαδή ανοιχτή στο διάλογο και την κατανόηση του άλλου».
Επισήμανε, επίσης, ότι ο Πάπας δίδαξε την αγάπη για τους φτωχούς, με στόχο οι Χριστιανοί να ανακαλύψουν ότι η υπηρεσία προς τους φτωχούς δεν είναι περιθωριακή δραστηριότητα, αλλά βρίσκεται στην καρδιά της ίδιας της πίστης.
Τέλος, σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις για τον Πάπα Φραγκίσκο δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά είχαν ως στόχο μια Εκκλησία διάφανη, αξιόπιστη, πιο ευαγγελική.