Την προσοχή όσων αρχίζουν να επισκέπτονται σταδιακά τις παραλίες, εφιστούν μέλη της «Δράσης για την άγρια ζωή» για τα πουλιά που κάνουν φωλιές στην άμμο
Τονίζοντας ότι μπορεί με την άρση των περιοριστικών μέτρων, «να επισκεπτόμαστε μέρη που είχε καιρό να πατήσει πόδι ανθρώπου, όμως, όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται με μια πρώτη ματιά, δεν είμαστε μόνοι μας».
Θαλασσοσφυριχτής το πουλί που αγαπά την άμμο
«Στις παραλίες, πέρα από απίθανα φυτά, συναντά κανείς και πανέμορφα πουλιά όπως ο θαλασσοσφυριχτής που επιλέγει την άμμο της παραλίας ή μερικά χαλίκια για να γεννήσει τα αυγά του», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου, μέλη του οποίου έχουν ήδη δεχτεί κλήσεις για μικρά πουλιά που περπατάνε στην ακτή δίχως να μπορούν να πετάξουν.
«Αυτή», εξηγούν, «είναι χαρακτηριστική συμπεριφορά σφυριχτών και άλλων παρυδάτιων πουλιών, που αυτή την εποχή έχουν κάνει τη φωλιά τους κάπου εκεί κοντά».
Προσέχουμε τις φωλιές πουλιών στην παραλία
Η «Δράση για την άγρια ζωή» τονίζει ότι μέχρι και τα μέσα Ιουλίου η περίοδος είναι πολύ ευαίσθητη για τα πουλιά αυτά και συμβουλεύει, όποτε επισκεπτόμαστε την παραλία κατά την αναπαραγωγική περίοδο, να προσέχουμε:
- Αν δούμε κάποιο παρυδάτιο να απομακρυνθούμε αμέσως από εκεί σε απόσταση 50 μέτρων για να νιώσει ασφάλεια ώστε να μπορέσει να τραφεί ή να συνεχίσει ανενόχλητο την επώαση των αυγών του.
- Να επιλέγουμε να περπατάμε δίπλα στο κύμα, καθώς τα πουλιά αυτά έχουν συνήθως τη φωλιά τους σε σημείο πιο ψηλά, εκεί που δεν φτάνει το κύμα, 5-15 μέτρα από το νερό ή και πιο ψηλά στην αμμουδιά.
- Αν πάμε βόλτα με τον σκύλο μας στην παραλία καλό είναι να τον έχουμε με το λουρί και να περπατάμε πάντα κοντά στο κύμα μαζί του.
- Να μην οδηγούμε στην αμμουδιά με τα οχήματά μας καθώς, πέρα από το ότι απαγορεύεται η εκτός δρόμου οδήγηση, είναι πολύ πιθανό εν αγνοία μας να καταστρέψουμε κάποια φωλιά.
- Αν κατά τύχη βρούμε φωλιά, δεν πιάνουμε τα αυγά και απομακρυνόμαστε άμεσα από το σημείο.
Η «Δράση για την άγρια ζωή» επισημαίνει τέλος, ότι επειδή οι δήμοι αλλά συχνά και οι ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων καταστημάτων, κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, προχωρούν σε καθαρισμό των παραλιών κατά την οποία καταστρέφονται φωλιές και αυγά, «θα έπρεπε κάποια στιγμή η πολιτεία να θεσπίσει διαδικασίες για τον καθαρισμό των ακτών».