Παρά τον μεγάλο αριθμό μολύνσεων από κορωνοϊό στις μικρότερες ηλικίες, ελέω και της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού τεστ στους ανήλικους, η πανδημία δείχνει εικόνα αποκλιμάκωσης στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που μαρτυρούν και οι μειωμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Μάλιστα, σε ύφεση βρίσκεται και ο δείκτης θετικότητας στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, στοιχείο χαρακτηριστικό για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Η έκρηξη των τεστ καθοριστικός παράγοντας
Σε αυτή την εικόνα ύφεσης, κομβικό ρόλο έχει παίξει και το γεγονός της έκρηξης των τεστ κορωνοϊού της τελευταίες μέρες, με αποκορύφωμα την προχθεσινή μέρα με τα 350.000, που σε συνδυασμό με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας, φαίνεται να συμβάλλει στη σταδιακή αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας.
Αποσυμπιέζεται ελαφρά το σύστημα υγείας
Παρατηρώντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μπορούμε να διακρίνουμε επίσης πως και η πίεση στο σύστημα υγείας μοιάζει να ελαφραίνει, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από 10 σχεδόν εβδομάδες εξισορροπείται ο αριθμός εισαγωγών και εξιτηρίων.
Στην εβδομαδιαία αποτύπωση της κατάστασης των ασθενών Covid στα νοσοκομεία της χώρας, ο λόγος εισαγωγών και εξιτηρίων καθορίζεται σε 1.01. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για πρώτη φορά τους τελευταίους δυόμισι μήνες, για κάθε εισαγωγή ασθενούς με Covid στο νοσοκομείο βγαίνει και ένα εξιτήριο.
Συγκεκριμένα, την εβδομάδα μεταξύ 6 Σεπτεμβρίου 2021 και 12 Σεπτεμβρίου 2021 οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.456, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.447.
Παράλληλα, μικρή μείωση παρατηρείται στον αριθμό των διασωληνωμένων, που το τελευταίο εικοσιτετράωρο υπολογίζονται σε 364, όταν πριν από μερικές μόνον ημέρες πλησίαζαν τους 400 ασθενείς.
Σημειώνεται ότι το 90% των διασωληνωμένων εξακολουθεί να αφορά ανεμβολίαστους ασθενείς.
Με το βλέμμα στα σχολεία οι ειδικοί
Το βλέμμα των ειδικών από τις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν στραμμένο στο άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα αποτελέσει ορόσημο για την εξέλιξη της πανδημίας, μετά και την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Αν και η επίπτωση του ανοίγματος θα φανεί σε δύο εβδομάδες, στον ρεαλιστικό φόβο διασποράς του κορωνοϊού στα σχολεία αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως τόνισε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο φόβος για διασπορά του ιού στα σχολεία είναι υπαρκτός, ωστόσο, κατά την εκτίμησή του, ενδέχεται και να μην παρατηρηθεί έξαρση.
Ο Χαράλαμπος Γώγος εστίασε στα πλεονεκτήματα του αυξημένου testing και τη συνεισφορά του στον έλεγχο μιας ενδεχόμενης διασποράς: «Tα παιδιά μπορεί να κολλήσουν και εκτός σχολείου. Σε περίπτωση που μολυνθούν, θα διαγνωστούν, θα ιχνηλατηθούν και έπειτα θα απομονωθούν».
Δεν εφησυχάζουν οι ειδικοί
Πάντως, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων στους μαθητές -παρά τη γενικότερη υποχώρηση της μετάδοσης- δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.
Χαρακτηριστική η προ ημερών τοποθέτηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσουμε τα 5.000 κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως, με βάση τα ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα και μοντέλα.
«Οι δείκτες των ασθενών στις ΜΕΘ και των νεκρών θα διαγράψουν μια ανοδική πορεία. Στα μέσα-τέλη του Οκτώβρη θα δούμε αποκλιμάκωση», είχε τονίσει ο κ. Σαρηγιάννης.
Την ίδια ώρα, προς μίνι lockdown οδεύουν κι άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο «κόκκινο» είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Καβάλας, ενώ αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία.
Υπενθυμίζεται πως στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας, δηλαδή σε mini lockdown, έχουν ενταχθεί οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Ευρυτανίας, σύμφωνα με την ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Επίσης, έχει παραταθεί η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.