Το κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το πρωί ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού προσφύγων και μεταναστών έξω από την υπηρεσία Ασύλου στην λεωφόρο Κατεχάκη.
Η κατάσταση που έχει μετατραπεί σε καθημερινό φαινόμενο -παρόμοιες εικόνες είχαν δημιουργηθεί και τις προηγούμενες ημέρες- έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, αφού οι αποστάσεις που αποτελούν «ασπίδα» στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού δεν τηρούνται από το πλήθος. Από νωρίς το πρωί δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν στην υπηρεσία προκειμένου να τακτοποιήσουν έγγραφά τους. Πολλοί φορούσαν προστατευτικές μάσκες, ωστόσο όπως προαναφέρθηκε η αποστάσεις δεν τηρούνταν, με τις αστυνομικές Αρχές να επιχειρούν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.
«Είναι επικίνδυνο» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. «Κάθε μέρα που αυτό επαναλαμβάνεται είναι χειρότερο γιατί σημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα. Πρέπει να διορθωθεί. Είναι επικίνδυνο, έχουν πολύ στενή επαφή, δεν υπάρχει κάποιος να τους μοιράσει μάσκες» πρόσθεσε ο κ. Γώγος. Ο ίδιος, μάλιστα πρότεινε στον τηλεοπτικό σταθμό οι σχετικές διαδικασίες να γίνονται στις δομές όπου υπάρχει έλεγχος σημειώνοντας.
Χθες, βλέποντας σε ζωντανή μετάδοση την εικόνα από την υπηρεσία Ασύλου στην Κατεχάκη και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Στην εικόνα που βλέπω μπορεί να κολλήσει και εκατό σήμερα ένας άνθρωπος», σχολίασε.
Μηταράκης: 8 στους 10 δεν χρειάζεται να είναι στην ουρά
Στο σημείο μάλιστα βρέθηκε από νωρίς το πρωί και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης . Ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι 8 στους 10, όταν τελικά περάσουν μέσα προκύπτει ότι δεν χρειαζόταν καν να πάνε στην υπηρεσία. Όπως είπε, έχουν ενημερωθεί ότι οι κάρτες παραμονής έχουν παραταθεί, ότι πολλές αλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά, ότι τα στοιχεία της κάρτας υγείας βρίσκονται στα διαδίκτυο ωστόσο ο συνωστισμός παραμένει.
Πρόσθεσε ότι έχουν παρθεί όλα τα μέτρα προστασίας μέσα και έξω από την υπηρεσία ασύλου, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να διατηρήσει την τάξη ωστόσο «είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσουμε σε όλο αυτό τον κόσμο ότι οι διαδικασίες πλέον γίνονται ψηφιακά».
«Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες έχουν αυτή την προσωπική ανασφάλεια και θέλουν αν έρθουν οι ίδιοι εδώ, για να τους δώσουμε μια πληροφορία η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στο διαδίκτυο», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.