Σε ανωμοτί καταθέσεις με την ιδιότητα του υπόπτου καλούνται από τον Εισαγγελέα επτά νυν και πρώην υπάλληλοι και υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΣΕ, μεταξύ αυτών και ο νυν διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, αναφορικά με την διαρροή των ηχητικών συνομιλιών λίγες ώρες μετά την τραγωδία των Τεμπών.
Και στους επτά έχουν σταλεί κλήσεις να δώσουν εξηγήσεις στην Ασφάλεια για το αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου από κοινού, το οποίο διώκεται ως πλημμέλημα. Την έρευνα χειρίζεται ο Εισαγγελέας Ιωάννης Πιέρρος.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από εξώδικο που είχαν αποστείλει οι μηχανοδηγοί μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, αφήνοντας υπόνοιες ότι οι διάλογοι, όπως αυτοί δημοσιοποιήθηκαν σε ενημερωτική ιστοσελίδα και στη συνέχεια αναπαρήχθησαν από άλλα ΜΜΕ, λίγες ώρες μετά την τραγωδία δεν ήταν αυτούσιοι, αλλά είχαν μονταριστεί. Την προκαταρκτική έρευνα την είχε χειριστεί τότε ο Εισαγγελέας Νίκος Καραχάλιος.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η έρευνα δεν στρέφεται κατά των μέσων που δημοσιοποίησαν τα επίμαχα ηχητικά, καθώς ο νόμος προβλέπει κυρώσεις μόνο όταν η δημοσιοποίηση υπηρεσιακώς απορρήτων στοιχείων έχει ως σκοπό να βλάψει το Κράτος ή άλλους, κάτι που όπως εξηγούν δεν ισχύει σε αυτήν την περίπτωση.
Επιπλέον, αντικείμενο της έρευνας αποτελεί μόνο ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαρροή των ηχητικών και όχι εάν υπήρξε μοντάζ.
Και αυτό, γιατί οι ηχογραφημένες συνομιλίες αποτελούν στοιχείο της έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος που ερευνά ο Ανακριτής Λάρισας. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές μόνο εκείνος μπορεί να ζητήσει να ελεγχθεί εάν έχει γίνει επεξεργασία στις ηχογραφημένες συνομιλίες, εφόσον υπάρχουν υπόνοιες ότι το υλικό που παραδόθηκε στην ανάκριση δεν είναι το αυθεντικό.