Η Ολυμπία υποδέχτηκε χτες το πρωί τους καλεσμένους για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας υπό το λαμπρό φως του Απόλλωνα.
Όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟΑ με ανακοίνωσή του πριν την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας από την πρωθιέρεια «η μέρα ξεκίνησε με την ξενάγηση από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, του αντιπροέδρου της ΕΕ για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, της Επιτρόπου για θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκάμπριελ, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρου Καπράλου και άλλων επισήμων».
Εκλεψε τις εντυπώσεις ο Ερμης του Πραξιτέλη
«Το έκθεμα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «το οποίο κίνησε την προσοχή των υψηλών προσκεκλημένων, είναι ο Ερμής του Πραξιτέλη. Όπως σχολίασε η κ. Μενδώνη, "το κάλλος του Ερμή αποτελεί την ιδανική εικόνα της κλασικής ομορφιάς και γλυπτικής, εμφανίζοντας τα κύρια χαρακτηριστικά της πραξιτέλειας τεχνοτροπίας". Ανακαλύφθηκε το 1877 στον ναό της Ήρας.
Για το εξαίσιο άγαλμα, που ανήκει στην πραξιτέλεια παράδοση και στον 4ο π.Χ. αιώνα, οι επισκέπτες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και την επιθυμία τους να επιστρέψουν ξανά στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, ώστε να έχουν χρόνο να απολαύσουν και τα εκθέματα στο αρχαιολογικό μουσείο. Η κ. Μενδώνη είπε στην κ. Γκάμπριελ ότι είναι προσκεκλημένη όποτε το αποφασίσει».
Χωρίς κόσμο η αφη της Ολυμπιακής Φλόγας
Η κ. Μενδώνη, μετά την αφή της Φλόγας, δήλωσε στα ιαπωνικά τηλεοπτικά συνεργεία:
«Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ουσιαστικά ξεκινάει με την αφή της Φλόγας και είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια γιορτή κάθε τέσσερα χρόνια. Σήμερα, παριστάμεθα στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας που είναι ίσως το μεγαλύτερο σύμβολο του Ολυμπιακού Κινήματος, με οικουμενική απήχηση και σημασία. Κατά τη διάρκεια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων ίσχυε η Ολυμπιακή Εκεχειρία, που σήμαινε την παύση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις.
Η Ελλάδα αγωνίζεται, σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που είναι ΜΚΟ και εδρεύει στην Αρχαία Ολυμπία, για να καθιερωθεί η Ολυμπιακή Εκεχειρία ως παγκόσμιος θεσμός, τουλάχιστον κατά την περίοδο που διοργανώνονται οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όλες οι χώρες αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται σκληρά και πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά μέσα στο πνεύμα της αλληλεγγύης που είναι από τις βασικές αρχές του Ολυμπιακού ιδεώδους. Εύχομαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο καλή επιτυχία».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «μετά το πέρας της τελετής η κ. Λίνα Μενδώνη συνόδευσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου εκτίθενται στο πλαίσιο περιοδικής έκθεσης τα δύο κύπελλα, τα οποία απενεμήθησαν ως έπαθλα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, στον πρώτο Έλληνα Ολυμπιονίκη Σπύρο Λούη. Πρόκειται για το αργυρό κύπελλο Bréal και τον μελανόμορφο σκύφο. Το πρώτο, αθλοθετήθηκε για τον νικητή του Μαραθωνίου από τον εμπνευστή του αγωνίσματος, Michel Bréal. Το έπαθλο είχε χαθεί για πολλά χρόνια και αποκτήθηκε το 2012 σε δημοπρασία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ εκτίθεται μόνιμα στο ΚΠΙΣΝ. Ο σκύφος δωρήθηκε στον Λούη από τον αρχαιοπώλη Ιωάννη Λάμπρο, έπειτα από άδεια του Γεωργίου. Το έπαθλο επεστράφη πρόσφατα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster της Γερμανίας και εκτίθεται πλέον μόνιμα στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα, στην Ολυμπία. Το ΥΠΠΟΑ ευχαριστεί θερμά το ΙΣΝ, το οποίο ανταποκρίθηκε στο αίτημά του, ώστε το αργυρό κύπελλο Bréal να συνεκτεθεί με τον σκύφο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.