Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αποτελεί έναν τομέα μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκονται στις ανώτατες βαθμίδες διοίκησης των ελληνικών επιχειρήσεων ή δημιουργούν το δικό τους start-up.
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, σημαντική είναι η συμβολή της Teleperformance Greece, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής Digital Integrated Business Services στην Ελλάδα.
Σε συζήτηση, λοιπόν που διοργάνωσε η Teleperformance Greece σε συνεργασία με τη Women Act με θέμα «Το μέλλον της εργασίας και ο ρόλος της γυναικείας ηγεσίας» δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των γυναικών στην ηγεσία των επιχειρήσεων και στην ώθηση της εφαρμογής πολιτικών ισότητας.
Ζητήματα όπως οι μέθοδοι για την επίτευξη της ισότητας καθώς και τα οφέλη που απολαμβάνουν οι εταιρείες με επικεφαλής γυναίκες CEOs, απασχόλησαν ιδιαιτέρως τις ομιλήτριες της εκδήλωσης. Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της εξισορρόπησης της γονικής μέριμνας και της ηγεσίας για τις γυναίκες ενώ όλες οι γυναίκες σχολίασαν την ενσωμάτωση του πλαισίου DEI (Διαφορετικότητα, Ισότητα και Ένταξη) στην Ελλάδα και κατά πόσο οι νέες ευκαιρίες απασχόλησης θα είναι ευνοϊκές για τις γυναίκες.
Ειδικότερα, γυναίκες που έχουν ξεχωρίσει στον επαγγελματικό τους κλάδο, μοιράστηκαν τόσο τις εμπειρίες τους όσο και τις απόψεις τους σχετικά με τη γυναίκα στα «ηνία».
Ομιλήτριες ήταν η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Teleperformance Greece, κ. Charlotte Foucteau, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου και η ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του αθηΝΕΑ κ. Μαριάννα Σκυλακάκη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Παναγιώτης Κακολύρης, Γενικός Διευθυντής και επικεφαλής στρατηγικής της SOCIALDOO.
H Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο της Teleperformance Greece
Αφορμή για την εκδήλωση αποτέλεσε μια καμπάνια - κοινωνικό πείραμα της Teleperformance Greece, για την Ημέρα της Γυναίκας, που είχε ως στόχο την ανάδειξη των ασυνείδητων στερεοτύπων στην κοινωνία μας και της ανάγκης για την εξάλειψή τους.
Συγκεκριμένα, δόθηκε ο εξής γρίφος σε 7 εργαζομένους της εταιρίας: Ένας κατώτερος αξιωματικός κρουαζιερόπλοιου μόλις έλαβε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από το τμήμα προσωπικού της εταιρείας. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφέρει ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο κρουαζιερόπλοιο της επιλογής του, επειδή είναι ο γιος «του» (σ.σ. “the” στην αγγλική) καπετάνιου. Απογοητευμένος, αναζητώντας συμβουλές, τηλεφωνεί στον πατέρα του, ο οποίος είναι υπάλληλος μιας συμβουλευτικής εταιρείας. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Ο γρίφος μάλιστα δόθηκε στην αγγλική γλώσσα, όπου δεν υπάρχουν γένη στα άρθρα τους (π.χ. “the”). Όλοι απόρησαν, κανείς δε μπορούσε να καταλάβει γιατί, ούτε να βρει την απάντηση. Ένας συμμετέχων απάντησε ότι ο πατέρας του παραλήπτη προφανώς έχει δυο δουλειές, ένας άλλος ότι ο παραλήπτης έλαβε το email από λάθος, μία άλλη εργαζόμενη ότι έχει δύο πατέρες. Σκεφτόμενοι κάθε πιθανό σενάριο, κανείς δεν σκέφτηκε το πιο απλό: ο καπετάνιος, δεν είναι «ο», αλλά «η» καπετάνιος και είναι γυναίκα.
Και έτσι άνοιξε ο κύκλος μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης. Αναφερόμενη στη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας η κ. Charlotte Foucteau, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης εταιρικών διαδικασιών και καλλιέργειας της κατάλληλης κουλτούρας προκειμένου να ανελίσσονται οι γυναίκες στην κορυφή της εργασιακής πυραμίδας. Εξέφρασε την άποψη ότι η ενδυνάμωση των γυναικών, ώστε να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα στην αγορά εργασίας και να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους, δεν ωφελεί μόνο τα ίδια τα άτομα και τις οικογένειές τους. Συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την οικονομία μας στο σύνολό της. "Ας συνεργαστούμε όλοι για να καταρρίψουμε τα εμπόδια, να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου κάθε γυναίκα θα έχει την ευκαιρία να πετύχει και να θριαμβεύσει", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου ανέφερε ότι "η μητρότητα και η ηγεσία θέλουν συντονισμό και ισορροπία στην κατανομή των ευθυνών στο πλαίσιο της οικογένειας". Η κ. Λυμπεροπούλου τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη στους χώρους εργασίας, οφείλουν να είναι συμπεριληπτικές, ενώ σημείωσε ότι στην ΕΑΤΕ, το 70% των υπαλλήλων είναι γυναίκες, οι οποίες κατέχουν το 60% των υψηλών διοικητικών θέσεων. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που έχει η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τις γυναίκες, ενός οικοσυστήματος όπου η καθεμιά θα βρει τον χώρο της. Τόνισε, επίσης, ότι οι αντιλήψεις είναι το κλειδί, σημειώνοντας ωστόσο ότι η αργή αλλαγή δεν είναι αρκετή. Xρειάζεται στρατηγική, πολιτικές, ατζέντα, συζήτηση.
Η Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του αθηΝΕΑ κ. Μαριάννα Σκυλακάκη, διαπίστωσε ότι "για μία εργαζόμενη μητέρα, η βοήθεια είναι προνόμιο και συνιστά ακόμη και σήμερα δομική δυσκολία, κάτι το οποίο χρήζει βελτίωσης μέσα από τη χάραξη κατάλληλων στρατηγικών. Η κ. Σκυλακάκη τόνισε τη σημασία της εφαρμογής πολιτικών για την ισότητα, μέσω των οποίων θα ανακτηθεί η ισορροπία στην ιεραρχία των χώρων εργασίας".
Στη συζήτηση, επίσης, κατά την εναρκτήρια ομιλία της η Πρόεδρος και Συν-ιδρύτρια της Women Act κ. Ζαννή αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις, στους περιορισμούς και στα στερεότυπα με τα οποία καλούνται οι γυναίκες να έρθουν αντιμέτωπες στον επαγγελματικό στίβο και επεσήμανε ότι "μόνο μέσω της ισότιμης τοποθέτησης των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, μπορούμε να μιλάμε για ίσες ευκαιρίες". Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα που υλοποιεί η Women Act με έμφαση στη γυναικεία ενδυνάμωση.
Το όραμα είναι μεγάλο, είναι συλλογικό και είναι εφικτό: ένας κόσμος όπου άνδρες και γυναίκες είναι πραγματικά ίσοι. Μια κοινωνία απαλλαγμένη από προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις που εκτιμά και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα. Αυτό ήταν το τελικό μήνυμα της βραδιάς και η τροφή για σκέψη.
Το παράδειγμα της Teleperformance Greece
Με παρουσία στην Ελλάδα από το 1989 η Teleperformance Greece είναι αφοσιωμένη στην ισότητα των φύλων, γεγονός που φαίνεται από το γεγονός ότι το 54% των εργαζομένων είναι γυναίκες, ενώ το 47% των θέσεων ευθύνης καλύπτονται από γυναίκες.
Ως εκ τούτου, οι επιτυχημένες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πλέον όλο και περισσότερο ότι η ίση εκπροσώπηση των φύλων και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα στον χώρο εργασίας αποτελούν το απαραίτητο βήμα προς τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας πλήρους ισότητας, που θα αγκαλιάζει τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου.