Το «πριν» και το «μετά» σε μια σειρά φωτογραφιών: το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες επτά κτιρίων στο Τατόι πριν από την πυρκαγιά και σήμερα, μετά το πέρασμα της φωτιάς μέσα από αυτά.
Εγινε σήμερα ο πρώτος επίσημος απολογισμός για το κτήμα στο Τατόι και δη για τον ιστορικό πυρήνα.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε για όσα έχουν συμβεί στον ιστορικό πυρήνα και τα επόμενα βήματα, ενώ αποκάλυψε ότι τελικά η φωτιά άγγιξε επτά κτίρια, παρουσιάζοντας τις μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές που έχουν υποστεί. Τόνισε ακόμη ότι στα μνημεία, στο πολιτιστικό περιβάλλον, οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες.
Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 45 κτιρίων στον ιστορικό πυρήνα, που έχουν κηρυχθεί μνημεία από το ΥΠΠΟ, η φωτιά πέρασε μέσα από τα εξής: Οικία Στουρμ, Κτίριο τηλεπικοινωνιών, Οικία φροντιστή, Κτίριο φρουράς τάφων, Κτίριο Δασονομείου, Κτίριο προσωπικού, Διευθυντήριο.
Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, οι ζημιές αυτές δεν δημιούργησαν περισσότερα δομικά προβλήματα από τα υπάρχοντα, εξαιτίας του χρόνου που είχε ταλαιπωρήσει τα κτίρια του Τατοΐου. Κάηκαν στέγες, κάποιες εξ αυτών ήταν νεότερες επεμβάσεις, σωστικές, του ΥΠΠΟ. Κάηκαν επίσης ξύλινα κουφώματα, που επίσης είχαν αποκατασταθεί από το ΥΠΠΟ, ή ήταν ψευτοκουφώματα που έκλειναν τα κενά των παλαιών κουφωμάτων.
Η ταυτότητα των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές
Στις φωτογραφίες βλέπουμε αναλυτικά τι έχει συμβεί σε αυτά. Υπογραμμίζουμε ότι οι νέες φωτογραφίες τραβήχτηκαν την Τρίτη 10 Αυγούστου. Η Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι η Οικία Στουρμ, το Κτίριο Τηλεπικοινωνιών και η Οικία Φροντιστή έχουν ενταχθεί ήδη από το 2020 στο ΕΣΠΑ και προβλέπεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχουν ανάδοχο και η αποκατάστασή τους θα γίνει με τη μέθοδο μελέτης-κατασκευής.
Στα κτίρια Φρουράς Τάφων, Προσωπικού, Διευθυντηρίου και Δασονομείου ξεκινούν αμέσως οι μελέτες αποκατάστασης -ήδη δόθηκε η μελέτη για το κτίριο του Διευθυντηρίου με αυτεπιστασία. Οι μελέτες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. Οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.
Τουλάχιστον τρία μουσεία θα λειτουργούν το 2025 στο Τατόι
Η υπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση των στόχων και του σχεδιασμού, όπως προβλέπεται στη μελέτη βιωσιμότητας που ήδη εφαρμόζεται. Τόνισε ότι το 2025 θα λειτουργεί ως Μουσείο το θερινό ανάκτορο αλλά και μερικά ακόμα κτίρια, όπου θα γίνει Μουσείο Βασιλικών Αμαξών, Μουσείο Αυτοκινήτων κ.οκ.
Από το σύνολο των 100.000 αντικειμένων που φυλάσσονται σε κοντέινερ, περίπου τα 10.000 θα εκτεθούν στο κοινό, με βάση όσα θα προβλέπει η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη.
Τι συνέβη στα κοντέινερ
Οσον αφορά το τι πραγματικά συνέβη με τα κοντέινερ και για ποιον λόγο τα πολύτιμα αντικείμενα φυλάσσονται σε αυτά, μέσα στο κτήμα, η υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για να στεγαστούν όλα αυτά τα αντικείμενα θα χρειαζόμασταν εγκαταστάσεις 5.000 τ.μ., που προφανώς δεν υπάρχουν».
Για μια ακόμα φορά δεν αποκάλυψε ποια και πόσα αντικείμενα απομακρύνθηκαν την ημέρα που η πυρκαγιά άρχισε να πλησιάζει το Τατόι. Περιορίστηκε να πει ότι μεταφέρθηκαν όσα θα κινδύνευαν να κλαπούν και δεν αποκάλυψε πού βρίσκονται σήμερα, για λόγους ασφαλείας.
Θυμίζουμε ότι κάηκαν δύο από τα τρία κοντέινερ που βρίσκονταν έξω από το ανάκτορο, ενώ έμειναν άθικτα τα υπόλοιπα, που καλύπτουν περίπου 3.000 τ.μ. και βρίσκονται σε άλλο τμήμα του κτήματος.
Για την κριτική που έχει δεχθεί σχετικά με το γεγονός ότι τα κειμήλια βρίσκονταν σε κοντέινερ και όχι σε στεγασμένους χώρους, όπως συνέβαινε ως το 2016, η υπουργός είπε:
«Το 2016 και το 2017 αποφασίστηκε η μεταφορά κάποιων αντικειμένων από τα κοντέινερς σε άλλους χώρους, χωρίς συγκατάθεση των υπηρεσιών. Τα κινητά αντικείμενα στο Τατόι αποτελούν ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, άμεσα συνδεδεμένο με τα κτίρια».
Και συνεχίζει η υπουργός: «Οι συλλογές δεν πρέπει να διασπώνται. Επίσης, το 2016, όταν αποφασίστηκε η μεταφορά τους από το κτήμα, ήταν πολύ λιγότερα τα αντικείμενα από τα οποία έγινε η επιλογή σε σχέση με αυτά που έχουμε σήμερα. Τα αυτοκίνητα και οι άμαξες, σας θυμίζω, ήταν στοιβαγμένα με χιλιάδες άλλα αντικείμενα από πάνω τους έως πρόσφατα. Περίπου 6.000 αντικείμενα μεταφέρθηκαν το 2017 στο Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού. Το Μουσείο αυτό έχει μπει στην τελική ευθεία για να αποδοθεί στο κοινό το 2023. Ετσι αποφασίστηκε να μεταφερθεί αυτός ο αριθμός των αντικειμένων στο Τατόι, προκειμένου το σύνολο να αποκτήσει ξανά την ενότητά του».
Δείτε όλα τα κτίρια του Τατοΐου πριν και μετά τη φωτιά, αναλυτικά: