Έβαλαν το στάρι στον καφέ μετατρέποντάς το σε οικολογικό καλαμάκι και τώρα βάζουν τον καφέ στο στάρι ως λίπασμα!
Σε πειραματική εφαρμογή υπολειμμάτων καφέ για άμεση χρήση στη γεωργία προχώρησαν μέλη της ΚοινΣεπ «Σταραμάκι», που σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού- ΔΗΜΗΤΡΑ και το πρότζεκτ «Kafsimo» έριξαν, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, περίπου δύο τόνους υπολειμμάτων καφέ σε ένα χωράφι στο Κιλκίς.
«Στόχος μας είναι να διαπιστώσουμε κατά πόσο τα κατακάθια του καφέ που συλλέγονται από το "Kafsimo" από καφετέριες σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωτικά. Στην περίπτωσή μας, αφού προχωρήσαμε σε εξάμηνη περίοδο κομποστοποίησης του καφέ που έχει συλλεχθεί μαζί με άχυρο, πριν από λίγες μέρες ρίξαμε το μείγμα σε ένα χωράφι», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέφανος Καμπέρης από το «Σταραμάκι».
Το κομπόστ απλώθηκε με το χέρι στο χωράφι πριν από λίγες μέρες, στη συνέχεια θα ανακατευθεί με το χώμα σε μικρό βάθος και μετά θα γίνει η σπορά του σιταριού. Η διαδικασία γίνεται με την καθοδήγηση και την επίβλεψη του ερευνητή του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων, Δρ. Βασίλη Ασχονίτη.
Οκτώ κιλά καφές ανά τετραγωνικό στο χωράφι
«Το χωράφι έχει χωριστεί σε κομμάτια και σε ένα απ' αυτά έπεσαν οχτώ κιλά καφέ στο τετραγωνικό, στο άλλο 12 και στο τρίτο 16 κιλά καφέ. Το θετικό είναι ότι πρόκειται για κομποστοποιημένο καφέ, που περιέχει πολύτιμα συστατικά, όπως φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο. Θα αφήσουμε το κομπόστ όλη την καλλιεργητική περίοδο και θα κάνουμε μετά, κατά την συγκομιδή τον Μάιο, αναλύσεις εδάφους για να δούμε πώς επιδρά η χρήση του», διευκρίνισε ο κ. Ασχονίτης προσθέτοντας ότι παρόμοια πρακτική δεν έχει εφαρμοστεί σε τέτοια κλίμακα στην Ελλάδα.
Πώς φτιάχνουμε λίπασμα από καφέ
«Κάποιοι βέβαια, ρίχνουν το κατακάθι του καφέ τους στις γλάστρες τους προκειμένου να δράσει ως λίπασμα. Πρέπει όμως να είναι μικρή η ποσότητα και να μην απορρίπτεται συχνά γιατί υπάρχει κίνδυνος να "καεί" η ρίζα του φυτού», λέει ο κ. Ασχονίτης.
Συμβουλεύει μάλιστα, όσους θέλουν να δημιουργήσουν οικιακό λίπασμα, να μαζεύουν τα υπολείμματα του καφέ τους σε ένα πλαστικό δοχείο το οποίο θα το αφήσουν σε σημείο που να το βλέπει ο ήλιος.
«Αν το ανοίξεις μετά από 10 μέρες, θα διαπιστώσεις ότι μυρίζει σαν… βόθρος, αλλά αν συνεχίσεις τη συλλογή καφέ και προχωρήσει η κομποστοποίηση, κάποια στιγμή θα σταματήσει να μυρίζει και τότε θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα στις γλάστρες», σημειώνει ο κ. Ασχονίτης.
Ο καφές ως φυσικό λίπασμα
Πρωταρχικό μέλημα των μελών στο «Σταραμάκι» είναι η χρήση των υπολειμμάτων καφέ στη γεωργία να βοηθήσει ευρύτερα στη γεωργία, με την καταπολέμηση των παράσιτων και την ενίσχυση των φυτών. «Τα εδάφη του Κιλκίς είναι υποβαθμισμένα συνεπεία και της μονοκαλλιέργειας και απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε λοιπόν να διερευνήσουμε βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας», τονίζει ο κ. Καμπέρης.
Σημειώνεται ότι το «σταραμάκι» δημιουργείται από το ίδιο το φυσικό στέλεχος σιτηρών, αντικαθιστώντας τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης και παράγεται στο Κιλκίς, αξιοποιώντας το υποπροϊόν της τοπικής καλλιέργειας.
Αποφασισμένος να στηρίξει την προσπάθεια είναι και ο αγρότης Θοδωρής Μαυρόπουλος, στο χωράφι του οποίου στο Κιλκίς γίνεται η πειραματική εφαρμογή υπολειμμάτων καφέ. «Οριοθετήσαμε ένα μικρό χωράφι για το πείραμα όπου θα καλλιεργήσω την ποικιλία σταριού που χρησιμοποιεί το "σταραμάκι". Γενικά η περιοχή έχει φτωχά και όξινα χώματα και θα ήθελα να δοκιμάσω, αν αλλάξει κάτι μ' αυτή την πρακτική, η οποία πιστεύω πως θα μας δείξει πλήρη αποτελέσματα ύστερα από 3 χρόνια», ανέφερε ο κ. Μαυρόπουλος, ο οποίος καλλιεργεί επί 15 χρόνια σιτάρι και τριφύλλι στο Κιλκίς.
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε το «Σταραμάκι»