Το κύκλωμα που εκβίαζε καταστηματάρχες στην Αθήνα, και όχι μόνο, για τους ελέγχους από διάφορες υπηρεσίες, εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.
Στο κύκλωμα ήταν μέλη υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, δημοτικοί αστυνομικοί, υπάλληλοι (ανάμεσά τους και ένα στέλεχος) του υπουργείου Πολιτισμού.
Φέρονται να εκβίαζαν συστηματικά καταστηματάρχες για να τους δίνουν ποσά.
Συγκεκριμένα, η μία εκ των συλληφθέντων είχε συγκροτήσει και διεύθυνε μαζί με ένα ακόμη άτομο εγκληματική οργάνωση στην οποία εκτός των δημοτικών αστυνομικών, είχαν στρατολογηθεί και ενταχθεί υπάλληλοι διάφορων Δημοσίων Υπηρεσιών, όπως Υπηρεσιών Δόμησης, Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου, καθώς και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ. έχει και τα τεφτέρια του κυκλώματος, τα σημειώματα, γραπτά και ηλεκτρονικά, που μια εκ των διευθυντικών μελών της οργάνωσης κράταγε τις... σημειώσεις της, για τα χρωστούμενα από τους εκβιασμούς, τις ταρίφες που ζητούσαν από τους καταστηματάρχες κ.λπ.
Όπως και οι διάλογοι των μελών του κυκλώματος που αποκαλύφθηκαν από χθες προκαλούν σοκ, έτσι και τα... τεφτέρια τους δημιουργούν αίσθηση, καθώς φανερώνουν την πλήρη οργάνωση που είχε η εγκληματική οργάνωση, τα ποσά που ζητούσαν από τους μαγαζάτορες, αλλά και τη μοιρασιά που έκαναν στη συνέχεια.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Το κύκλωμα που δρούσε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, δρούσε ως εξής: «Τα διευθυντικά στελέχη της, προσέγγιζαν καταστηματάρχες κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίους προσέφεραν και παρείχαν προστασία για την αποτροπή πρόκλησης βλάβης στην επιχείρησή τους, κυρίως μέσω της αποτροπής βεβαίωσης παραβάσεων από τους δημοσίους υπαλλήλους που ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Για τον σκοπό αυτό, κατηύθυναν τους δημοσίους λειτουργούς να διενεργήσουν κατ’ εντολή τους στοχευμένους ελέγχους στα καταστήματα τους, προκειμένου να εξαναγκάσουν τους ιδιοκτήτες να ζητήσουν την προστασία της οργάνωσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία, τα διευθυντικά στελέχη προσέγγιζαν και στρατολογούσαν υπαλλήλους που υπηρετούσαν σε Δημόσιες Υπηρεσίες επιφορτισμένες με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών
εργασιών (Δήμοι, Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.), οι οποίοι είχαν κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης.
Οι υπάλληλοι που στρατολογούνταν λόγω της θέσης που κατείχαν στον δημόσιο τομέα, γνώριζαν και παρείχαν στα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης, πληροφορίες που αφορούσαν σε επικείμενους ελέγχους καταστημάτων και ακολούθως αυτοί ενημέρωναν τους καταστηματάρχες – πελάτες τους, ώστε να είναι πάντοτε προετοιμασμένοι για τον
έλεγχο διορθώνοντας τυχόν συνήθεις παραβάσεις τους (τραπεζοκαθίσματα, κάπνισμα, μουσική κ.λπ.).
Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να μην βεβαιώνουν διαπιστωθείσες παραβάσεις ή να τις θέτουν στο αρχείο ή να βεβαιώνουν ελαφρύτερες παραβάσεις από τις πραγματικές, καθώς επίσης και για να βεβαιώνουν ψευδώς γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, προβαίνοντας καθ’ αυτό τον τρόπο στην παράνομη έκδοση αδειών και λοιπών εγγράφων που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων. Πολλές φορές, για να εξυπηρετήσουν την οργάνωση, οι υπάλληλοι δεν μετέβαιναν για την διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, ενώ στη συνέχεια συνέτασσαν ψευδώς εκθέσεις ότι πραγματοποίησαν κανονικά τους σχετικούς ελέγχους.