Εγκάρδιες ευχές και μηνύματα συμπαράστασης, όπου σημειώνουν τις κοινές αξίες και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους λαούς τους με τον ελληνικό λαό έστειλαν ξένοι ηγέτες, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Το μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά για την 25η Μαρτίου 1821
«Αγαπάμε τη χώρα σας και σήμερα με τον ίδιο ενθουσιασμό των πρώτων φιλελλήνων» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν στο ένθερμο μήνυμά του για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
«Την αγαπάμε, και τιμούμε πάντα τις αξίες της. Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό σας, όταν η Ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει ή όταν υπάρχει απειλή», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, καταλήγοντας στο τέλος του μηνύματος στα ελληνικά: «Γιατί η δική σας ελευθερία είναι η δική μας».
Ολόκληρο το μήνυμα του Μακρόν για την εθνική μας παλιγγενεσία:
«Αγαπητοί φίλοι, αυτή την εβδομάδα τιμούμε την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, 200 χρόνια από τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας, 200 χρόνια από την ιδέα για την Ευρώπη.
Η χρονιά αυτή σηματοδοτεί, επίσης, τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και βλέπω στην ταύτιση των δύο ημερών έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό.
Δυστυχώς, δεν μπορώ να παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας διά ζώσης, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19. Ήθελα, ωστόσο, να μετάσχω κι εγώ σε αυτή την τόσο σημαντική στιγμή για εσάς, για τους Έλληνες, τις Ευρωπαίες και τους Ευρωπαίους, για τις Γαλλίδες και τους Γάλλους, με τα λίγα αυτά λόγια που σας απευθύνω.
Ο πόλεμος για την ελληνική ανεξαρτησία υπήρξε αιματηρός, φρικτός. Με τη βιαιότητά του αφύπνισε τότε τις συνειδήσεις των Ευρωπαίων. Υπήρξε, επίσης και πόλεμος ιδεών, που κερδήθηκε χάρη στο θέατρο, στη μουσική, με την πένα των ποιητών, τη γενναιοδωρία των ανώνυμων ευεργετών, από το ένα ως το άλλο άκρο της Ευρώπης και ιδιαίτερα στη Γαλλία.
Οι Έλληνες επαναστάτες μελέτησαν του φιλοσόφους του Διαφωτισμού. Κάποιοι εξ αυτών είχαν πολεμήσει κατά τη Γαλλική Επανάσταση και τους Ναπολεόντειους Πολέμους κι έτσι, το 1821, ένα διεθνές κίνημα διανόησης, ανθρωπισμού, ένα κίνημα εθελοντών ξεσηκώθηκε σ’ ολόκληρη την Ευρώπη για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Ήταν το κίνημα των αγωνιστών της ελευθερίας, των Ελλήνων που φονεύονταν σε συνθήκες φρικτής βαναυσότητας για την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας. Σημαιοφόροι αυτού του αγώνα υπήρξαν ο λόρδος Βύρωνας, ο Ντελακρουά, ο Ουγκώ, ο Πούσκιν, ο Σατωβριάνδος. Και πέρα απ’ αυτούς τους επιφανείς φιλέλληνες, ο πόλεμος της ελληνικής επανάστασης έδωσε την πρώτη ώθηση μιας καθαρά λαϊκής διεθνούς αλληλεγγύης στην Ιστορία, όπου ο καθένας μπορούσε να συνεισφέρει αγοράζοντας μια παρτιτούρα, παρακολουθώντας μια παράσταση, προσφέροντας χρήματα, ζώντας ένα μέρος αυτού του αγώνα.
Η βούληση της Ελλάδας για ελευθερία υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς, ένα καθοριστικό σημείο, ένα φως για την Ευρώπη. Η ιδέα αυτή που έχουμε σήμερα οι Ευρωπαίοι για εμάς τους ίδιους, για την ήπειρό μας, για τις προσδοκίες μας από την Ευρώπη, την αλληλεγγύη μας, η ιδέα αυτή πιστεύω ακράδαντα ότι προέρχεται επίσης από τους αγώνες του 1821.
Ας εμπνευστούμε, λοιπόν, από τα ιδεώδη του 1821, από τη δράση του λαού, την ώθηση του πνεύματος και της αλληλεγγύης. Ας θυμηθούμε, με αφορμή αυτή την επέτειο ότι η σχέση φιλίας με την Ελλάδα έχει περάσει από τα όπλα με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και τη γαλλική στρατιωτική αποστολή στον Μωριά, αλλά κυρίως από τα γράμματα, την τέχνη, το πάθος του λαού για έναν δίκαιο σκοπό, το αίσθημα ότι το να είσαι Ευρωπαίος σήμαινε να αγαπάς την ελευθερία, να υπερασπίζεσαι έναν πολιτισμό και τις ιδέες του.
Σε μια ήπειρο, που το πλήρωσε ακριβά, η ελευθερία δεν κληρονομείται, αλλά κατακτάται. Ενάντια στην επιστροφή του εθνικισμού, ενάντια σε ιμπεριαλιστικές λογικές, παραμένει στο κέντρο των δεσμεύσεων και των αγώνων μας.
Αγαπάμε τη χώρα σας και σήμερα με τον ίδιο ενθουσιασμό των πρώτων φιλελλήνων. Την αγαπάμε, και τις αξίες της τις τιμούμε πάντα όλοι μαζί. Τις φέρουμε σε στιγμές εντάσεων και αγωνίας και θα συνεχίσουμε να τις εκπροσωπούμε. Και θα ήθελα να σας πω με πολλή δύναμη, πεποίθηση και φιλία, ότι δεν σκέφτομαι μόνον την Ιστορία, αλλά το παρόν και το μέλλον μας.
Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό σας, όταν η Ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει ή όταν υπάρχει απειλή. Γιατί η δική σας ελευθερία είναι η δική μας».
Μπάιντεν για 25η Μαρτίου 1821: Η ισχυρή και ιστορική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται σε βάθος και σε εύρος
Μήνυμα προς τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς με αφορμή τη τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου του 1821 και την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν.
Στο μήνυμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει:
«Πριν από ακριβώς 20ο χρόνια, εμπνευσμένος από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη Δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση ο Λαός της Ελλάδας κήρυξε την Ανεξαρτησία του. Σήμερα, ο αμερικανικός λαός συμμετέχει με τον ελληνικό λαό στον εορτασμό της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους - και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας.
Κατά την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι πατέρες του έθνους μας άντλησαν έμπνευση από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας και το σχηματισμό της πρώτης σύγχρονης δημοκρατίας του κόσμου. Λίγες δεκαετίες αργότερα Αμερικανοί φιλέλληνες υπερασπίστηκαν την προσπάθεια της Ελλάδας για ανεξαρτησία, σφυρηλατώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας που άνθισε τα επόμενα χρόνια.
Στη διάρκεια της καριέρας μου είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχαν την ευλογία να έχω μακρόχρονες φιλίες στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, περιλαμβανομένου και ενός μεγάλου ηγέτη, που χάσαμε πρόσφατα, του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που διακρίνουν την ελληνική κοινότητα, την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να αποδεχτεί κατάχρηση εξουσίας.
Η Ελλάδα σήμερα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ηγετική δύναμη για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τη δέσμευση της Ελλάδας να φιλοξενήσει τη Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στον Κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη και δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε άλλα σημεία στην Ελλάδα. Μέσω του συνεχιζόμενου στρατηγικού διαλόγου έχουμε προωθήσει τη σχέση μας σχεδόν από κάθε άποψη. Έχουμε επιταχύνει την πρόοδο στο να καταστήσουμε ασφαλέστερη την περιοχή και έχουμε αυξήσει το εμπόριο και τις επενδύσεις, που φέρνουν θέσεις εργασίας και ευημερία στους πολίτες των εθνών μας και στον κόσμο.
Η ισχυρή και ιστορική μας σχέση συνεχίζει να αναπτύσσεται σε βάθος και σε εύρος. Έχουμε διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της περιοχής, βελτιώσαμε τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, συνεργαζόμαστε στην αντιτρομοκρατία και επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στο κράτος δικαίου. Καθώς τιμούμε την κοινή ιστορία και τα επιτεύγματά μας, πιστεύουμε ότι οι κοινές αξίες που καθοδήγησαν τις κοινωνίες μας επί 200 χρόνια θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε ακόμη περισσότερα μαζί τα επόμενα χρόνια.
Αυτή η διακοσιοστή επέτειος υπενθυμίζει στους Αμερικανούς και τους Έλληνες την διαρκή ισχύ των αρχών, που πυροδότησαν τις επαναστάσεις μας και τις αξίες επί των οποίων εδράζονται οι δημοκρατίες μας. Συγχαίρουμε τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, τους περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και τον ελληνικό λαό σε μια χρονιά εορτασμών και εκδηλώσεων που τιμούν αυτό το ιστορικό ορόσημο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα. Μαζί, θα συνεχίσουμε να ανεβάζουμε ψηλά τον πυρσό της δημοκρατίας, όποιες προκλήσεις κι αν βρεθούν στο διάβα μας.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ, ΕΓΩ, Ο ΤΖΟΖΕΦ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΤΖΟΥΝΙΟΡ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της εξουσίας που μου έχει ανατεθεί και απορρέει από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών κηρύττω διά της παρούσης την 25η Μαρτίου 2021 Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Μια Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας, και καλώ το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να τιμούν αυτήν την ημέρα με προσήκουσες τελετές και δραστηριότητες».
Σταϊνμάιερ για 25η Μαρτίου: Οι δύο λαοί να παραμείνουν και στο μέλλον στενά συνδεδεμένοι και με φιλία
Τα συγχαρητήριά του για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας και για την σημερινή 200ή Επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης, εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Με αφορμή την Εθνική Εορτή της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ειδική επέτειο την οποία γιορτάζετε φέτος, αποστέλλω σε εσάς και σε όλους τους πολίτες της χώρας σας, εκ μέρους και των συμπατριωτών μου, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια.
Διακόσια χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης και της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους σηματοδοτούν ταυτόχρονα και τους μακροχρόνιους, στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας. Την εποχή του 1820 Γερμανοί φιλέλληνες στήριξαν τον ελληνικό αγώνα ανεξαρτησίας. Στα χρόνια του εκ Βαυαρίας Βασιλέως Όθωνος της Ελλάδος δημιουργήθηκαν πολύπλευροι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, οι οποίοι λειτουργούν μέχρι σήμερα - ιδιαίτερα στον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και την επιστήμη.
Κοιτάζουμε πίσω σε μία μακροχρόνια και στενή εταιρική σχέση, χωρίς με αυτό να ξεχνάμε τα σκοτεινά κεφάλαια του γερμανικού παρελθόντος στην Ελλάδα. Πριν από 70 χρόνια επαναλάβαμε τις διμερείς διπλωματικές μας σχέσεις και με χαροποιεί το γεγονός ότι με το Γερμανο-ελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας, θα ξεκινήσει τη δράση του ένα σημαντικό, προσανατολισμένο στο μέλλον έργο και θα φέρει - όταν το επιτρέψει η πανδημία - ακόμη πιο κοντά τις νεολαίες των δύο χωρών μας.
Ειδικά ενόψει των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού στην Ευρώπη, είναι προσωπική μου επιθυμία οι δύο λαοί μας να παραμείνουν και στο μέλλον στενά συνδεδεμένοι και με φιλία, μέσω εντατικής ανταλλαγής στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.», αναφέρει ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ στο μήνυμά του, το οποίο η γερμανική προεδρία ανήρτησε πριν από λίγο και στον λογαριασμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο στο Instagram.
Μπόρις Τζόνσον
Θερμές ευχές στον ελληνικό λαό για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, στέλνει μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Στο μήνυμά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι περήφανο για τη δική του συμβολή στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και εκφράζει την ιδιαίτερη εκτίμησή του στη φιλία μεταξύ των δύο λαών σήμερα.
Σέρτζιο Ματαρέλα: «Ελλάδα και Ιταλία καλούνται να προωθήσουν ένα όραμα εμπνευσμένο από αρχές αλληλεγγύης και ευθύνης»
Στο μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Ιταλός ομόλογός της, Σέρτζιο Ματαρέλα, επισημαίνει:
«Με μεγάλη ευχαρίστηση σας απευθύνομαι, αγαπητή Πρόεδρε, για να μεταφέρω στις Ελληνίδες και τους Έλληνες τα πιο θερμά συγχαρητήρια της Ιταλικής Δημοκρατίας και τις καλύτερες ευχές μου με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.
Αυτή η εξαιρετικά συμβολική -και στην ιστορική μνήμη της Ιταλίας- επέτειος εορτάζεται σε μια εποχή που οι χώρες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν -μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα- την πρόκληση της πανδημίας και τις κοινωνικές και οικονομικές της συνέπειες. Αυτή η εξαιρετική περίσταση, ωστόσο, αποτελεί επίσης ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Αθήνας και της Ρώμης, όπως επιβεβαιώσαμε με την ευκαιρία της πολύ ευπρόσδεκτης επίσκεψής σας στο Κυρηνάλιο [προεδρικό μέγαρο] τον περασμένο Οκτώβριο.
Αντιμετωπίζουμε τώρα μια περίοδο ανοικοδόμησης, γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για να επανεξετάσουμε τα αναπτυξιακά μοντέλα, στα οποία βασίζονται οι κοινωνίες μας και να τα κάνουμε πιο βιώσιμα και δυναμικά. Η Ελλάδα και η Ιταλία καλούνται να προωθήσουν ένα όραμα εμπνευσμένο από αρχές αλληλεγγύης και ευθύνης, που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανανεωθεί, να ανταποκριθεί όλο και πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των συμπολιτών μας και να επιτύχει φιλόδοξους στόχους και στην ολοένα και πιο αναγκαία διάσταση μιας κοινής διεθνούς προβολής. Σε αυτήν τη δέσμευση, είμαι βέβαιος ότι οι μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες θα βρουν σίγουρη υποστήριξη μεταξύ τους. Με αυτές τις ευχές, είμαι στην ευχάριστη θέση να εκφράσω τις ένθερμες ευχές μου για ευημερία στο πρόσωπό σας και ένα μέλλον με ευημαρία για τον φίλο ελληνικό λαό».
Πρωθυπουργός Αυστραλίας: «Ζήτω η Ελλάς!»
«Θερμούς χαιρετισμούς σε όλους που γιορτάζουν την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, τα διακόσια χρόνια από τη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους» στέλνει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.
«Σε αυτή την εθνική ημέρα, συμμετέχω μαζί σας στον εορτασμό αυτού του νέου κεφαλαίου στην επική Ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Για χιλιετίες η Ελλάδα έχει δώσει τόσα πολλά στην κόσμο -τη φιλοσοφία και τη δημοκρατία, τις επιστήμες και την αρχιτεκτονική, τις τέχνες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ένα ρεκόρ επιτευγμάτων που έχει εμπλουτίσει τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι ένα έθνος δεσμευμένο στις ελευθερίες της δημοκρατίας και της ισότητας. Αυτές είναι οι αξίες και οι προσδοκίες που συνδέουν την Ελλάδα με τους φίλους της ανά την υφήλιο», επισημαίνει στην αρχή του μηνύματός του ο Αυστραλός πρωθυπουργός.
Εν συνεχεία, κάνει ειδική αναφορά στους Έλληνες της Αυστραλίας. «Η Αυστραλία είναι ευλογημένη από την τεράστια παρουσία της Ελληνικής Διασποράς. Οι Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής έχουν συμβάλει πάρα πολύ στο έθνος μας, φέρνοντας ενέργεια και ενθουσιασμό για μια καινούρια ζωή σε έναν νέο τόπο. Από τις μεγαλουπόλεις μας έως τις επαρχιακές πόλεις. Από μιλκ μπαρς έως τα εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών. Στην οθόνη έως τις εφημερίδες. Στις αίθουσες συσκέψεων, στα δικαστήρια και στα κοινοβούλια. Οι άνδρες και οι γυναίκες ελληνικής καταγωγής που αποκαλούν την Αυστραλία χώρα τους οδηγούν την πρόοδο του έθνους με γνώση και θάρρος. Μοιραζόμαστε μια ιστορία και μια πολιτισμική κληρονομιά. Έχουμε σταθεί ο ένας στο πλευρό του άλλου σε πόλεμο και έχουμε αποζητήσει τις ίδιες ελευθερίες και ειρήνη. Οι δεσμοί μας με αίμα και οικογένεια μάς ενώνουν. Η Αυστραλία είναι η πιο επιτυχημένη και αλληλένδετη πολυπολιτισμική χώρα στην υφήλιο. Το πολυπολιτισμικό μας έργο είναι μια γιορτή της ανθρωπότητας. Στηρίζεται στην καλή θέληση, στη θυσία και ανθεκτικότητα των γενεών. Η ελληνική Διασπορά είναι ένα πολύτιμο μέρος αυτής της ιστορίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σκοτ Μόρισον.
Επίσης, δηλώνει ευτυχής που συμμετέχει μαζί με τον λαό της Ελλάδας και τις οικογένειές τους ανά την υφήλιο, στον εορτασμό αυτού του ορόσημου της Ιστορίας του ελληνικού έθνους. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας κλείνει το μήνυμά του με τη φράση «Ζήτω η Ελλάς!».
Tο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας είναι αναρτημένο στο λογαριασμό στο Twitter του πρεσβευτή της Αυστραλίας στην Ελλάδα Άρθουρ Σπύρου. «Σε αυτή την ιστορική επέτειο, η Αυστραλία συμμετέχει στους εορτασμούς των απανταχού Ελλήνων ολόψυχα!» επισημαίνει ο πρέσβης της Αυστραλίας.
Πρόεδρος Ιρλανδίας: «Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελλάδας»
«Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας» αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς.
Όπως κάνει γνωστό η Ιρλανδική Προεδρία με ανάρτηση στο Twitter, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας έγραψε στην Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να διαβιβάσει τις ευχές του στον λαό της Ελλάδας με την ευκαιρία της Εθνικής τους Ημέρας. Επίσης, η Προεδρία της Ιρλανδίας επισημαίνει πως σε μερικές από τις ομιλίες του, στην Αθήνα και το Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Χίγκινς έχει συλλογιστεί τις ομοιότητες του ελληνικού και του ιρλανδικού αγώνα για ανεξαρτησία. «Συγχαρητήρια στον λαό της Ελλάδας για 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Η Ιρλανδία είναι υπερήφανη που στέκεται δίπλα στην Ελλάδα ως συνεργάτες της» αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.
Πρωθυπουργός Νορβηγίας: «Χρόνια Πολλά Ελλάδα»
Συγχαρητήριο μήνυμα για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τις θερμότερες ευχές για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα σύγχρονη Ελλάδα, απευθύνει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ.
Το μήνυμα της πρωθυπουργού της Νορβηγίας, το οποίο αναρτά στο Twitter ο Νορβηγός πρέσβης Φρόντε Όβερλαντ Άντερσεν, ευχόμενος στα ελληνικά «Χρόνια Πολλά Ελλάδα»:
«Αγαπητέ λαέ της Ελλάδας, η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί τη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Απευθύνω τα συγχαρητήρια μου εκ μέρους της νορβηγικής κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στους εορτασμούς των επιτευγμάτων του έθνους σας και στέλνουμε τις θερμότερες ευχές για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα σύγχρονη Ελλάδα».
Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος: Έλληνες και Ρώσοι έχουν «κοινό παρόν και, οπωσδήποτε, κοινό μέλλον»
Εγκάρδιες ευχές για ειρήνη και ευημερία απέστειλε στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος και στο πρόσωπό της σε ολόκληρο το ελληνικό έθνος με την ευκαιρία της 200ής επετείου από την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα το 1821.
Όπως επισημαίνεται στο μήνυμα, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας: «Ο λαός της Ελλάδος προ δύο αιώνων επέδειξε με τη δράση του τεράστια πνευματική ανδρεία και ηρωισμό, υπομένοντας δοκιμασίες με μεγάλη οδύνη, υπό συνθήκες ανελευθερίας, ενισχυόμενος αδιαλείπτως στις δυσχέρειες από την πατρώα ορθόδοξη πίστη. Η ευλογία της γαλανόλευκης ελληνικής σημαίας στη Μονή της Αγίας Λαύρας το 1821 δεν σημάδευσε μόνον την έναρξη του θυσιαστικού εθνικού αγώνα για τα δικαιώματα και την ελευθερία των Ελλήνων, αλλά αποτέλεσε και σύμβολο της λαϊκής ενότητας, στη βάση της οποίας έγκειτο η ένθερμη αγάπη προς την πατρώα γη. Το ακαταμάχητο του λαϊκού πνεύματος, η θέληση για νίκη και το έντονο αίσθημα ευθύνης για την τύχη της Πατρίδος, που βίωσαν εκείνες τις ημέρες όλοι οι Έλληνες, αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία του ενιαίου κράτος της Ελλάδος, από τη Θράκη έως την Κρήτη και από τα Επτάνησα έως τα νησιά του Αιγαίου».
Αναδεικνύοντας το ρόλο των ομογενών, που έζησαν στο έδαφος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και των ρωσικής καταγωγής φιλελλήνων, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας σημειώνει: «Ο ρωσικός λαός ουδέποτε υπήρξε αδιάφορος για την τύχη των αδελφών του ως προς το πνεύμα και την πίστη Ελλήνων. Συμπάσχοντας κατά την περίοδο των πόνων και των βασάνων τους, προσφέροντας στήριξη στους δύσκολους καιρούς, υπερασπιζόμενοι με το όπλο στο χέρι το δικαίωμα των Ελλήνων στην ειρηνική ζωή στη γη των προγόνων τους, οι Ρώσοι απέδειξαν εμπράκτως την αγάπη τους έως προθυμίας την ψυχήν αυτών ίνα θύσωσιν υπέρ των φίλων αυτών (Ιω. 15. 13). Της ελληνικής απελευθερώσεως προηγήθηκε η εθνική ανάταση με εστίες, μεταξύ άλλων, στην Οδησσό, το Ταγκανρόγκ και τη Χερσώνα. Κατέστη αυτή εφικτή, εν πολλοίς, χάριν των νικών των ρωσικών όπλων, που προηγήθηκαν, και την υποστήριξη των Ρώσων φιλελλήνων. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτιμά ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον της σύγχρονης Ελλάδος για τη μνήμη των Ρώσων στρατιωτών και ναυτικών, οι οποίοι έπεσαν σε μάχες για την ελευθερία των Ελλήνων αδελφών τους. Και μόνον το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια αρκούντως ανάγλυφα καταδεικνύει πόσο στενώς έχουν συνενωθεί οι ιστορικές τύχες των χωρών μας».
Και καταλήγει στο μήνυμά του, που απεστάλη διά της διπλωματικής οδού, ο Πατριάρχης Μόσχας: «Συνδεδεμένοι με την ίδια πίστη και τον ίδιο πνευματικό πολιτισμό, με συγγενείς εθνικές παραδόσεις, οι λαοί της Γης των Ρως και της Ελλάδος έχουν μια κοινή πολιτισμική αποστολή στο σύγχρονο κόσμο. Οι 'Αγιοι μας, οι ορθόδοξοι πρόγονοί μας μάς δίδαξαν να αξιολογούμε τη θυσιαστική διάθεση ως ανώτερη του πραγματισμού, τη φιλία ως ανώτερη του οφέλους, την αλήθεια ως ανώτερη της ισχύος, την ελευθερία ως ανωτέρη της ευημερίας.
Σήμερα, παρά τις παροδικές πολιτικoύ χαρακτήρα στρεβλώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων, που υπαγορεύονται έξωθεν, οι λαοί μας διατηρούν την αφοσίωση στις καλές παραδόσεις της φιλοξενίας και της εγκαρδιότητας, της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης. Είμαι πεπεισμένος ότι οι κληρονόμοι της Αγίας Γης των Ρως και της Ορθοδόξου Ελλάδος δεν έχουν μόνον κοινό παρελθόν, αλλά και κοινό παρόν και, οπωσδήποτε, κοινό μέλλον».
Πρόεδρος Σλοβενίας: Είναι μια σημαντική ευκαιρία για να θυμηθούμε τη φιλία και τη συμμαχία μας
Τα θερμά του συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε όλους τους Έλληνες για την πολύ σημαντική επέτειο για την ιστορία του ελληνικού έθνους, την 200ή επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, απευθύνει μέσω οπτικοακουστικού μηνύματος στο Twitter, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.
Ο Σλοβενός Πρόεδρος επισημαίνει πως αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για να θυμηθούμε τη φιλία και τη συμμαχία μας και κάνει ειδική αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια και τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.
Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση πως η επικείμενη επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα ενισχύσει περαιτέρω τα σταθερά θεμέλια και θα δώσει νέα ώθηση στις ήδη εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ της Σλοβενίας και της Ελλάδας.
Υπουργός Εξωτερικών Ινδίας: Οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ινδίας θα συνεχίσουν να ακμάζουν
«Χρόνια Πολλά για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας» εύχεται στην κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας, μέσω Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ σε ανάρτησή του στο ίδιο κοινωνικό μέσο, στέλνει τις ευχές του στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, στην κυβέρνηση και στον λαό της Ελλάδας για τον εορτασμό της 200ής επετείου της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Επίσης, απευθύνει το μήνυμα πως «οι ιστορικοί μας δεσμοί θα συνεχίσουν να ακμάζουν».
Το μήνυμα του προέδρου της αυστριακής Βουλής
«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία στη συνέχεια οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, εμπνεύστηκε από τις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα», τονίζει στα συγχαρητήριά του για τη σημερινή εθνική εορτή της Ελλάδας και την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα.
«Σήμερα, αυτές ακριβώς οι πολύ βασικές αξίες για την κοινοβουλευτική δημοκρατία συγκαταλέγονται στους ακρογωνιαίους λίθους της εικόνας της σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «το αυστριακό κράτος επομένως μοιράζεται τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας με την Ελλάδα», Η ελληνική εθνική εορτή στις 25 Μαρτίου σηματοδοτεί αυτή την χρονιά την 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, ο ίδιος θα ήθελε να εκφράσει τα πιο εγκάρδια συγχαρητήρια του, στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό, σημειώνει.
Ταυτόχρονα, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα υπογραμμίζει ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι επίσης πολύ φιλικές και χαρακτηρίζονται από στενή συνεργασία στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εύχομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό ό,τι καλύτερο για το μέλλον, όπως επίσης κάθε επιτυχία και ελπίζω σε μία περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας μας», καταλήγει στα συγχαρητήριά του ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής.
Μήνυμα της ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας
«Ευχές για την επέτειο της ανεξαρτησίας σου, Ελλάδα!», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα σε ανάρτησή της στο twitter. «Θερμές ευχές στο Ν. Δένδια, στο λαό της Ελλάδας και σ' αυτούς που μοιράζονται την ελληνική κληρονομιά», ανέφερε. «Η Βουλγαρία μοιράζεται με τον γειτονικό ελληνικό λαό τη θριαμβευτική εμπειρία του αγώνα και της νίκης της ανεξαρτησίας».
«Ευχαριστούμε για τις θερμές ευχές Ε. Ζαχαρίεβα και για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό αυτής της ιστορικής επετείου!», απάντησε με ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μήνυμα της ρωσικής πρεσβείας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821
«Σήμερα η καρδιά μας χτυπάει στην Αθήνα! Χρόνια πολλά!», ανέφερε η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα σε ανάρτησή της στο twitter.
«Ευχαριστούμε για τις θερμές ευχές και για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821!», απάντησε με ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μήνυμα του ΥΠΕΞ της Σερβίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
«Συγχαίρουμε τους αγαπητούς φίλους και συναδέλφους μας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τον αδελφό ελληνικό λαό και τους ευχόμαστε υγεία, ευημερία και ευτυχία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας σε ανάρτησή του στο twitter.
«Ευχαριστούμε για τις θερμές ευχές και για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό της ιστορικής επετείου», απάντησε με ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.