Τις προκλήσεις τις οποίες δυνητικά θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα μας τον προσεχή χειμώνα σε περίπτωση που στερέψει η παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανέλυσαν στη Βουλή, οι αρμόδιοι ενεργειακοί φορείς.
Μιλώντας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα ο Διευθυντής Υποδομών του ΔΕΣΦΑ, Νίκος Κατσής τόνισε πως στο πιο δυσμενές σενάριο και με δεδομένο πως θα βρίσκονται σε λειτουργία 4-7 λιγνιτικές μονάδες θα υπάρξει ένα μεγάλο έλλειμμα της τάξης των 50 τεραβατωρών. Από αυτές ωστόσο, οι 26 θα αφορούν τη χώρα και οι υπόλοιπες 24 τη Βουλγαρία.
Όπως είπε κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η λειτουργία της Ρεβυθούσας, καθώς αν η χώρα καταφέρει να τη λειτουργήσει στο ακέραιο με φόρτωση ενός καραβιού ανά τρεις μπορεί να μειώσει το έλλειμμα στις 12 τεραβατώρες.
«Η εκτίμηση που κάνουμε στο σενάριο που τρέχουμε είναι ότι όλοι θα ζητούν υγροποιημένο αέριο και δεν θα είναι εύκολο να προμηθευόμαστε τις ποσότητες. Να πετύχουμε δηλαδή το 75% των ποσοτήτων και να διαμορφωθεί το έλλειμμα στις 22 τεραβατώρες», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε πάντως με τεχνικές όπως τη χρήση μονάδων φυσικού αερίου με παραγωγή ντίζελ και τη μείωση της προμήθειας προς τη Βουλγαρία υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί το έλλειμα στα 1,2 τεραβατώρες.
Τα σενάρια διακοπής παροχής Φυσικού Αερίου και κυβερνοεπιθέσεων
«Έχουμε 16 σενάρια επικινδυνότητας. Τα πλέον κρίσιμα είναι αυτά που βρίσκονται στην επικαιρότητα και αφορούν τη διακοπή φυσικού αερίου από την Ρωσία και τα σενάρια κυβερνοεπιθέσεων», είπε ο επικεφαλής ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας και σημείωσε ότι σχεδιάζεται ειδικό προϊόν για εθελοντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας από την βιομηχανία καθώς εισάγονται περαιτέρω προβλέψεις για το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού ώστε να ελαφρυνθούν οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου.
Σκρέκας: Να περιοριστεί η σπατάλη
Από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης ενέργειας κατά 15%. «Δεν λέμε να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά ή η θέρμανση όταν απαιτείται. Λέμε να περιοριστεί η σπατάλη. Τον Ιούλιο η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε 13 – 16%. Παράγοντας της μείωσης είναι και η αύξηση παραγωγής μέσω ΑΠΕ. Παράλληλα, ενημέρωσε για το αίτημα που υπέβαλλε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην ΕΕ για δημιουργία μηχανισμού αποζημίωσης των καταναλωτών κυρίως ενεργοβόρων βιομηχανιών που προχωρούν σε μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου», είπε.