Ζωηρεύει η κουβέντα για τα «προνόμια» εμβολιασμένων στη χώρα μας, ενώ αυξάνεται η ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης για την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού που απειλεί την ομαλή έξοδο από την πανδημία σε όλο τον κόσμο.
Τα σενάρια για τις διευκολύνσεις που θα προσφέρει στην καθημερινότητα ο πλήρης εμβολιασμός πολλά, ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέστησε υπομονή. Από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσει επί του θέματος την εβδομάδα που ξεκινά.
Εκείνο που πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή είναι οι όποιες διευκολύνσεις να μην έρθουν σε σύγκρουση με συνταγματικές ελευθερίες πολιτών που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει να εμβολιαστούν. Το στοίχημα της κυβέρνηση άλλωστε, όπως το περιέγραψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουρώ Άκης Σκέρτσος είναι να ενθαρρύνει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εμβολιαστεί και όχι να επιβάλλει περιορισμούς.
Οι ειδήσεις από το εξωτερικό για την παραλλαγή Δέλτα
Οι ειδήσεις από το εξωτερικό, σε χώρες όπου η παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να επικρατεί είναι ανησυχητικές. Στο Ισραήλ η κυβέρνηση επαναφέρει την υποχρέωση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, την ώρα που η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα, επιβάλει «σιγή ασυρμάτου» τα Σαββατοκύριακα. Την ίδια ώρα, η Ρωσία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό νεκρών ανά ημέρα από τα Χριστούγεννα.
Την Κυριακή έγινε γνωστό πως η χώρα μας τροποποίησε τα μέτρα για τους ταξιδιώτες από τη Ρωσία, επιβάλλοντας την υποχρέωση μοριακού τεστ και σε εμβολιασμένους με το Sputink-V, καθώς και την διενέργεια ελέγχων σε όλους τους επισκέπτες κατά την είσοδό τους στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας πως ενδεχομένως να είναι απαραίτητη η τήρηση αποστάσεων και η χρήση μάσκας και μεταξύ εμβολιασμένων.
Τα πρώτα 5 «προνόμια» των εμβολιασμένων
Ποια θα είναι όμως τελικά τα «προνόμια» ή διευκολύνσεις που θα έχουν οι πολίτες που εμβολιάζονται; Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο σχεδιασμός έχει ήδη «κλειδώσει» στο μεγαλύτερο τμήμα του.
Τα 5 βασικά «προνόμια» για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, είναι τα εξής:
- Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
- Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
- Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
- Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μεταβαίνουν χωρίς self test σε εργασία και γυμναστήρια (15 μέρες μετά τη β’ δόση)
- Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου
Μια... πρόγευση για τα «προνόμια» έδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός που σήμερα ανακοίνωσε ότι πρόσβαση στο γήπεδο θα μπορούν τη νέα χρονιά να έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.
Εμβολιασμένοι: Το σχέδιο για εστίαση και ψυχαγωγία δυο «ταχυτήτων»
Ενα άλλο σχέδιο που εξετάζεται, πέραν των «προνομίων», αφορά την εστίαση και τη ψυχαγωγία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ, το πλάνο προβλέπει υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων να μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους -δηλαδή να είναι covid-free καταστήματα ή χώροι- οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με πληρότητα 90% ή και 100%.
Ωστόσο εάν ο ίδιος επιλέξει να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα των πολιτών – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Για παράδειγμα στην εστίαση 70% πληρότητα, στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, εργαζόμενοι με μάσκες κ.ό.κ.
Εξαίρεση σε αυτό το μοντέλο θα έχουν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερ μαρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ. Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήδη σχεδιάζει μια εφαρμογή με την οποία ένα κατάστημα θα μπορεί να ελέγχει QR code από κινητό ή τυπωμένο έγγραφο ενός εμβολιασμένου πολίτη.