Η μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ θα αποφανθεί για την συνταγματικότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Η μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ θα αποφανθεί για την συνταγματικότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Το ΣτΕ ακύρωσε την άρνηση του υπουργείου Υγείας να επικυρώσει τις εκλογές του Π.Ι.Σ. του 2019
Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ζήτημα της συνταγματικότητας και της νομιμότητας της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων συζητήθηκε στην μείζονα ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν κατατεθεί τέσσερις προσφυγές από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) και καθηγητές των ΑΕΙ και Κολλέγιων, που στρέφονται κατά της υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου 5094/2024, για την εγκατάσταση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζητούν από το ΣτΕ να «φρενάρει» την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Οι προσφεύγοντες ζητούν από το ΣτΕ να βάλει φρένο στην ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), καθώς όπως ισχυρίζονται παραβιάζεται το Σύνταγμα.

Όμως, επειδή ευθέως δεν μπορεί να προσβληθεί ο νόμος 5094/2024, οι προσφεύγοντες ζητούν από το ανώτατο δικαστήριο να ακυρώσει τις δυο υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ΄ εξουσιοδότηση του νόμου αυτού.

«Το δικαστήριο θα εκδώσει μια απόφαση βασισμένη στην επιστήμη», τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος.

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις του ν. 5094/2024 παραβιάζουν το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης αποκλειστικά από ΝΠΔΔ και καθηγητές που έχουν την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού, την απαγόρευση σύστασης ανώτατων σχολών από ιδιώτες και τη δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, υποστήριξαν ότι η λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων υποβαθμίζει τις εγγυήσεις του άρθρου 16 του Συντάγματος σχετικά με την εξασφάλιση της υψηλής ποιοτικής στάθμης της ανώτατης εκπαίδευσης και την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Τα δε Κολέγια υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι ο ν. 5094/2024 στρεβλώνει την ήδη διαμορφωθείσα αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη χώρα, δημιουργώντας παρόχους δύο ταχυτήτων και υποβαθμίζει τα Κολέγια σε παρόχους υπηρεσιών δεύτερης κατηγορίας, καθώς αναγνωρίζει άλλα νομικά πρόσωπα ως επίσημα «παραρτήματα» που χορηγούν πτυχία τα οποία θα «ισχύουν αυτόματα» σαν να είχαν εκδοθεί από Ελληνικό ΑΕΙ, ενώ ο θεσπιζόμενος μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των ΝΠΠΕ περιορίζει δυσανάλογα τις κατοχυρούμενες στο ενωσιακό δίκαιο ελευθερίες της εγκαταστάσεως των αλλοδαπών κερδοσκοπικών εκπαιδευτηρίων και της επιχειρηματικής ελευθερίας των Κολεγίων ως εν δυνάμει συνεργατών των εκπαιδευτηρίων αυτών. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι 40.000 Έλληνες ξενιτεύονται και φοιτούν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ με την λειτουργία των αλλοδαπών Πανεπιστημιών στην Ελλάδα, θα σταματήσει η αιμορραγία να βγαίνουν κεφάλαια στο εξωτερικό, καθώς οι φοιτητές θα εγγράφονται στα παραρτήματα των αλλοδαπών Πανεπιστημίων που θα λειτουργούν στην χώρα μας.

Τελικά, η Ολομέλεια τους ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσεις τις αποφάσεις της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ