Συρίγος στο iefimerida.gr: «Γιατί έχουμε τόσους νεκρούς καθημερινά» -Τι είπε για ανεμβολίαστους και μέτρα - iefimerida.gr

Συρίγος στο iefimerida.gr: «Γιατί έχουμε τόσους νεκρούς καθημερινά» -Τι είπε για ανεμβολίαστους και μέτρα

ΜΕΘ
Φωτογραφία: Shutterstock
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Την ανησυχία του για τον σταθερά υψηλό αριθμό νεκρών από Covid-19 στη χώρα μας εκφράζει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος.

Ο διευθυντής της Γ' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» τόνισε μιλώντας στο iefimerida.gr ότι με βάση τα μαθηματικά μοντέλα θα πρέπει σύντομα να δούμε μείωση τόσο του αριθμού των θανόντων όσο και των διασωληνωμένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας κάνει λόγο για μεγάλο αριθμό νεκρών σε καθημερινή βάση. «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η εικόνα των νοσοκομείων είναι αντανάκλαση στην κοινότητα του τι συνέβαινε 15 μέρες πριν. Άρα, 15 μέρες πριν είχαμε μεγάλη έξαρση. Οι νεκροί βέβαια είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει μετά την πανδημία», σημειώνει.

Γιατί πεθαίνουν δεκάδες άνθρωποι από Covid-19 καθημερινά

Οι λόγοι για τους οποίους μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς από τον κορωνοϊό στη χώρα μας είναι πολλοί, καθώς πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, για ένα σύνθετο φαινόμενο.

«Ξέρουμε πλέον ότι οι άρρωστοι που νοσούν βαριά και απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι κατά κύριο λόγο ανεμβολίαστοι. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μια δυσκολία να ζητήσουν γρήγορα και έγκαιρα ιατρική φροντίδα. Δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη άρνηση. Ένας ακόμη παράγοντας είναι η φυσιολογική κόπωση και ο κάματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού όσο και υποδομών», εξηγεί και αναφέρει ως έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους τις εγγενείς αδυναμίες του ΕΣΥ: «Δυστυχώς, υπάρχουν μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στα νοσοκομεία της περιφέρειας και αυτών στα αστικά κέντρα, κάτι βεβαίως που είχε επισημάνει και η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα».

«Αγκάθι» οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών

Ο διευθυντής της Γ' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» αναφέρεται και στο σημαντικό ποσοστό των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών στη χώρα μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Λόγω του κύματος της Όμικρον στη χώρα μας και του γεγονότος ότι αυτή η μετάλλαξη είναι εξαιρετικά μεταδοτική, οι Έλληνες κινητοποιήθηκαν -ίσως γιατί φοβήθηκαν ή δεν ήθελαν να πληρώνουν το πρόστιμο- και εμβολιάστηκαν. Πλέον, είμαστε πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα υπολειπόμασταν έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Έχουμε μια καλή εμβολιαστική προστασία, αν και όχι άριστη. Από εκεί και πέρα όντως, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών είναι οι πλέον ευάλωτοι, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο ως κοινωνία».

«Τα μέτρα καλώς χαλάρωσαν και ίσως αργήσαμε»

Σε ό,τι αφορά στη χαλάρωση των μέτρων, ο καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας τίθεται υπέρ της απόφασης, λέγοντας μάλιστα ότι ίσως και να καθυστέρησε. «Η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει ποιες είναι οι αντοχές της. Τι μέτρα μπορεί να πάρει και πόσο μπορεί αυτά να κρατήσουν. Ως πολίτης και όχι ως γιατρός, η γνώμη μου είναι ότι τα μέτρα πρέπει να χαλαρώσουν και ίσως αργήσαμε. Δεν μπορούμε να μένουμε όλοι οι υπόλοιποι στα σπίτια μας γιατί κάποιοι δεν θέλουν να κάνουν χρήση της ασπίδας του εμβολίου που τους έδωσε η επιστήμη και το κράτος», καταλήγει ο κ. Συρίγος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός πανδημία νεκροί θάνατοι covid-19
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ