Τα μέτρα και τις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στην κοινωνία, στην οικονομία και σε κάθε πεδίο της ζωής, παρουσίασε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, κατά την ομιλία της στη Συνάντηση Υπουργών Ισότητας της ΕΕ.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στη Στοκχόλμη, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Σουηδίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε θέμα «Μία οικονομία ισότητας των φύλων σε μία κοινωνία απαλλαγμένη από τη βία, λόγω φύλου».
Η ομιλία Συρεγγέλα στη Στοκχόλμη
«Η ισότητα των φύλων και η οικονομική ανάπτυξη των κρατών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες» ανέφερε η κυρία Συρεγγέλα, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες που επενδύουν στην ισότητα και ενσωματώνουν τη διάσταση του φύλου στον κυβερνητικό σχεδιασμό, τονώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους, προωθούν την ανάπτυξή τους και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους. «Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα χρησιμοποιεί το ”εργαλείο” της κατάρτισης προϋπολογισμών με την οπτική του φύλου (gender budgeting), συμβάλλοντας έτσι στην άμβλυνση των έμφυλων ανισοτήτων και στην ανάπτυξη της χώρας» σημείωσε.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κυρία Συρεγγέλα αναφέρθηκε στην ελληνική νομοθεσία για το gender budgeting και τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας. Μάλιστα, τόνισε πως στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2021-2025) ενσωματώνονται για πρώτη φορά στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από όλα τα υπουργεία.
«Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την υλοποίηση του gender budgeting είναι η πολιτική θέληση και, για την κυβέρνησή μας, η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στους προϋπολογισμούς των υπουργείων αποτελεί προτεραιότητα» επισήμανε η κυρία Συρεγγέλα και συμπλήρωσε: «η Ελλάδα κάνει βήματα μπροστά και εφαρμόζει την ισότητα παντού και, γι' αυτό, βρέθηκε για πρώτη φορά στις 12 χώρες του κόσμου που έχουν πλήρη νομική ισότητα».