«Υπάρχει μια πολύ βραδεία αποκλιμάκωση της επιδημίας, όπως φαίνεται από τον αριθμό των κρουσμάτων, και αυτό οφείλεται στην απόδοση του lockdown». Αυτό τόνισε σήμερα το πρωί ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, καθώς όσον αφορά τις νοσηλείες και τους θανάτους η αποκλιμάκωση είναι πιο αργή. Το άνοιγμα σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία, άρα και μεγαλύτερη διασπορά, εξήγησε και προσέθεσε ότι το κρύο οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας. Σημειώνεται ότι από σήμερα επαναλειτουργούν βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια.
«Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, θα ξαναγίνει lockdown», διευκρίνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επεσήμανε ότι δεν έχουμε επιλογές.
Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε ότι «αν παρατηρηθούν συνωστισμοί θα ανακληθεί το μέτρο του click away».
«Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα»
Στις φετινές γιορτές ο κ. Σύψας τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα».
Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να μη φτάσουμε στον Ιανουάριο και δούμε τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου από τη διασπορά. «Με 600 διασωληνωμένους είναι κακή ιδέα να ανοίξουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα», επεσήμανε.
Σύψας για το άνοιγμα των σχολείων
«Στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», είπε ο κ. Σύψας, αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα. «Τρέμουμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία», σημείωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Σήμερα».
Εκκλησίες
«Η Εκκλησία στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις. Πρέπει να κάνει το καθήκον της», είπε επίσης ο λοιμωξιολόγος και συμπλήρωσε πως «τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την Εκκλησία». Ο κ. Σύψας τόνισε ότι «πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα. Προέχει η δημόσια υγεία». «Η Εκκλησία να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο», κατέληξε.