Για τρία είδη αυξήσεων στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου 2023 μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι «οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν θα θυμίζουν πολιτικό Αϊ Βασίλη», ωστόσο από την 1η Ιανουαρίου 2023 στο συνταξιοδοτικό «κομμάτι» θα γίνουν κάποιες αλλαγές, που θα δώσουν «ανάσα» σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους
Τι αλλάζει στις συντάξεις από 1/1/2023
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα γίνει:
- «Ξεπάγωμα» όλων των συντάξεων μετά από 12 χρόνια
- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά ένα εκατομμύριο συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ
- Μικρότερης κλίμακας τέταρτη δόση του επανυπολογισμού τού λεγόμενου «νόμου Βρούτση», που αφορά περαιτέρω αύξηση σε 150.000 συνταξιούχους με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια.
Τι συμβαίνει με τις εκκρεμείς συντάξεις
Στο κομμάτι των εκκρεμών συντάξεων, ο Κωστής Χατζηδάκης τονίζει ότι έχουν γίνει «άλματα» σε σχέση με πέρυσι.
Το 2021 οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 130.000, ενώ φέτος έχουν μειωθεί στις 56.000.
Μάλιστα, στα τέλη Ιουνίου ήταν στις 36.000, γιατί ο ΕΦΚΑ υπολογίζει ότι οι 20.000 εξ αυτών δεν μπορούν να εκδοθούν για διαφόρους λόγους, όπως ότι κάποιοι χρωστούν πάνω από το όριο, ή ότι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα ή ότι δεν έχουν ιατρική γνωμάτευση για αναπηρική σύνταξη.
«Οι μισές από τις συντάξεις που εκκρεμούν είναι στο δημόσιο τομέα. Μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει επιλυθεί το μεγαλύτερο θέμα των κύριων συντάξεων και στη συνέχεια θα ρίξουμε το βάρος της προσπάθειας στις επικουρικές. Είμαστε στην τελική ευθεία» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας για στόχο έκδοσης ενός εκατομμυρίου συντάξεων τα τελευταία δύο χρόνια, με λιγότερους υπαλλήλους και καλύτερο σύστημα.
Σε ερώτηση συνταξιούχου που πήγε να πάρει σύνταξη και βρέθηκε στο αυτοματοποιημένο σύστημα πεθαμένη, ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ότι είναι λάθος υπαλλήλου του Ληξιαρχείου και δεν συνδέεται με τον ΕΦΚΑ, ενώ τόνισε πως η σύνταξη, που δεν καταβλήθηκε, θα δοθεί το ταχύτερο, ακόμη και μέσα στο Σεπτέμβριο.
Βήματα για να περιοριστεί η μαύρη εργασία -«Καμπάνες» 10.500 ευρώ
Με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου διανομέα στον Ωρωπό, ο οποίος εργαζόταν με καθεστώς αδήλωτης και παράνομης εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε, κατά τις δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ότι γίνονται βήματα για να περιοριστεί η μαύρη εργασία, ενώ συγχρόνως αναφέρθηκε σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, που είναι η υποδηλωμένη εργασία.
«Υπάρχει η καμπάνα των 10.500 ευρώ, που έχει περιορίσει κατά πολύ τη μαύρη εργασία. Τα οκτάωρα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που δουλεύει κάποιος και δηλώνονται ως τετράωρα. Κι αυτό ξεκινήσαμε με την κάρτα εργασίας και ήδη καλύπτει 120.000 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ από 1ης Ιουλίου. Συνεχίζουμε με επέκταση στις ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες σεκιούριτι, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και ακολουθούν ο τουρισμός και η εστίαση», ανέφερε.
Μάλιστα, όπως τόνισε, στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2023 να ολοκληρωθεί το σχέδιο που θα προστατεύει τους εργαζόμενους και συγχρόνως θα αποβλέπει στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεάτριας για εργοδότη που την υποχρεώνει σε υπερωρίες, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι υπάρχει δυνατότητα επώνυμης ή ανώνυμης καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Όσον αφορά τη στεγαστική πολιτική, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι το μοντέλο δεν είναι η εργατική κατοικία, αλλά η ένταξη σε ιστό εργαζομένων και νέων.
«Μας ενδιαφέρει η νέα αρχή με ποιοτικά στοιχεία. Υπάρχει πράγματι ένα κενό και ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ για την επανεκκίνηση» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας ότι θα αξιοποιηθούν η ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και τα χρήματα που έχει στο ταμείο η ΔΥΠΑ.