Μεγάλη η οικολογική καταστροφή στον Έβρο, όπου μαίνεται η φωτιά και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για την κατάσβεση για πολλοστή ημέρα.
Η φωτιά εκτιμάται ότι κατέκαψε περισσότερα από 800.000 στρέμματα γης.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για μία ακόμη νύχτα ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες στον Έβρο. Στη Λευκίμμη, στη Λεπτοκαρυά και στις Τρεις Βρύσες επιχειρούν συνολικά 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.
Στο δάσος της Δαδιάς ρίχτηκε στη «μάχη» με τις φλόγες και τo ειδικό πυροσβεστικό όχημα Jumbo Track Multi. Πρόκειται για ένα μεταποιημένο από Έλληνα ιδιώτη στρατιωτικό άρμα Leopard, το οποίο μεταφέρει 10 άτομα και ρίχνει τόνους νερού σε απόσταση έως και 80 μέτρων. Έχει επίσης τη δυνατότητα, με την τεράστια λεπίδα που διαθέτει μπροστά, να ανοίγει δρόμους στο δάσος.
Μήνυμα από το 112 εστάλη χθες το απόγευμα της Τρίτης για τους κατοίκους της Κοτρωνιάς, οι οποίοι εγκατέλειψαν προς Γιαννούλη.
Φωτιές στον Έβρο: Η επόμενη ημέρα μετά την οικολογική καταστροφή
Στο επίκεντρο της ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, βρέθηκε ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα για τις περιοχές που έγιναν στάχτη από τις φωτιές και για την πρόληψη και την προστασία των δασών. Αναδασωτέες κηρύσσονται άμεσα οι περιοχές του Έβρου και της Πάρνηθας, ενώ ειδική φροντίδα προβλέπεται για την άγρια πανίδα αυτών των περιοχών, με ζωοτροφές και νερό για τα ζώα που επιβίωσαν.
Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα θα ξεκινήσουν σύντομα, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί και στον καθαρισμό των ρεμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με ευθύνη των Περιφερειών.
Η κυβέρνηση θα προβεί σε αγορά UAV Drones (τέσσερις διαφορετικοί τύποι) για εναέρια επιτήρηση, η παράδοση των οποίων θα αρχίσει από το 2024. Πρόκειται για τέσσερα drones «σταθερής πτέρυγας», 17 drones προσδεδεμένα σε οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, 80 drones ειδικών αναγκών και 13 drones επί Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων (ΚΕΚ).
Επίσης, θα τοποθετηθούν θερμικές κάμερες στα δάση, θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα Αnti Nero 3, το οποίο περιλαμβάνει κονδύλια για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, και θα δημιουργηθεί πλατφόρμα ελέγχου τοπικής αυτοδιοίκησης.