Συναγερμός στα λογιστικά γραφεία -Επιτήδειοι παριστάνουν τους λογιστές και εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες - iefimerida.gr

Συναγερμός στα λογιστικά γραφεία -Επιτήδειοι παριστάνουν τους λογιστές και εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες

Λογιστές
Φωτογραφία: Shutterstock
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα λογιστικά γραφεία στέλνουν επείγουσες ενημερώσεις στους πελάτες τους σχετικά με τις αυξημένες τηλεφωνικές απάτες από διάφορους επιτήδειους που προσπαθήσουν να υποκλέψουν στοιχεία πρόσβασης σε διάφορες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και κατά κύριο λόγο στοιχεία πρόσβασης στο taxis ή σε τράπεζες.

Τα κυκλώματα φαίνεται να έχουν βάλει στο «παιχνίδι» και τα λογιστικά γραφεία, παριστάνοντας τον λογιστή του υποψήφιου θύματος, όπου του λένε ένα τυχαίο όνομα και ότι ζητούν στοιχεία πρόσβασης σε μία τρέχουσα εφαρμογή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζητούν κωδικούς του taxis για να κάνουν αίτηση για το market pas

Πρόσφατες καταγγελίες πολιτών αναφέρουν ότι τους κάλεσαν δήθεν από το λογιστικό γραφείο, χρησιμοποιώντας ένα τυχαίο όνομα, και ζήτησαν τους κωδικούς του taxis για να κάνουν αίτηση για το market pass. Σε κάποιες περιπτώσεις τα υποψήφια θύματα έπεσαν στην «παγίδα», ενώ σε κάποιες άλλες δεν έδωσε τους κωδικούς.

«Τα λογιστικά γραφεία προφανώς και δεν μπορούν να κάνουν κάτι προκειμένου να απαλλάξουν τους πελάτες τους απ’ αυτούς τους επιτήδειους. Όμως στο πλαίσια της επαγγελματικής συνεργασίας και προκειμένου να προστατεύσουν τους πελάτες τους όσο το δυνατόν περισσότερο από τέτοιες τυχαίες καταστάσεις έχουν κατά καιρούς προβεί σε ενημερώσεις», αναφέρει στο iefimerida.gr o φοροτεχνικός και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α., Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για να μην πέσουν θύματα

Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1.   Τα λογιστικά γραφείa ουδέποτε δε θα ζητήσουν στοιχεία πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς (κωδικούς e-banking). Εάν ποτέ ζητηθούν, μην τα δώσετε. Είναι απαράβατη πολιτική των γραφείων να μη γνωρίζουν τους κωδικούς e-banking των πελατών τους, γιατί δεν έχει καμία δουλειά με αυτούς. Το ίδιο ισχύει και για κωδικούς πρόσβασης σε email και άλλες εφαρμογές που δεν έχουν καμία σχέση με το λογιστήριο της επιχείρησης ή του φυσικού προσώπου- πελάτη του γραφείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Δε θα ζητήσουν στοιχεία πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, δηλαδή τον αριθμό αυτής ή τον τριψήφιο αριθμό ή ημερομηνία λήξης αυτής.

3.   Δε θα ζητηθεί η κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πέραν απ’ αυτούς που ήδη γνωρίζουν οι πελάτες και αναφέρονται στα τιμολόγια τους. Αυτονόητο είναι ότι δε θα ζητηθεί η κατάθεση σε κάποιον λογαριασμό τράπεζας του εξωτερικού ή η κατάθεση σε λογαριασμό με ψευδονομίσματα και γενικά σε κάτι που δεν σχετίζεται με τους γνωστούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Επίσης, κανένας φοροτεχνικός δε θα ζητήσει να καταθέσετε χρήματα απευθείας σε προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό.

4.   Επίσης, τα λογιστικά γραφεία δε θα ζητήσουν ποτέ τους κωδικούς πρόσβασης στο taxis ή σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία (ΕΦΚΑ, ΓΕΜΗ κλπ.), παρά μόνο εάν πρόκειται για νέο πελάτη του οποίου δεν έχουν τους κωδικούς. Στην εξαιρετική περίπτωση που ζητηθούν, αυτό θα γίνει εγγράφως ή τηλεφωνικώς από κάποιον συνεργάτη του γραφείου, ο οποίος θα σας αναφέρει το όνομα και το επώνυμο του και τον οποίο ήδη γνωρίζετε. Το ίδιο ισχύει και για όταν ζητηθεί ο εξαψήφιος αριθμός επιβεβαίωσης κινητού ή email από την εφαρμογή του gov ή άλλης παρόμοιας εφαρμογής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5.   Όσον αφορά τους κωδικούς taxis καλό θα είναι να μη δίνονται σε άτομα που δεν είναι της απόλυτης εμπιστοσύνης, διότι πλέον δίνουν πρόσβαση σε πολλά προσωπικά δεδομένα και όχι μόνο. Αποφεύγετε να τους αποθηκεύετε σε εύκολα προσβάσιμα σημεία (π.χ στο κινητό) χωρίς να έχετε μία άτυπη απόκρυψη ή κωδικοποίηση αυτών.

6.   Παράλληλα, τα γραφεία ποτέ δεν δίνουν τους κωδικούς πρόσβασης σε τρίτους, παρά μόνο αν ζητηθεί εγγράφως από τον κάτοχο. Στους τρίτους συμπεριλαμβάνεται οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο πέραν του ιδίου ή του νομικού προσώπου που είναι διαχειριστής. Για παράδειγμα, δε δίνονται κωδικοί του ενός συζύγου στον άλλον, του ενήλικου παιδιού στο γονέα ή το ανάποδο, της εταιρείας σε πρόσωπο που δεν είναι διαχειριστής αυτής και άλλα τέτοια παρόμοια παραδείγματα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα οικονομικά ή περιουσιακά στοιχεία.

7.   Τα λογιστικά γραφεία τηρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας προκειμένου οι κωδικοί πρόσβασης των πελατών τους να είναι αποθηκευμένοι σε σημείο απροσπέλαστο από άσχετους. Οι κωδικοί φυλάσσονται κωδικοποιημένοι σε ειδικά προγράμματα. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα δεδομένα των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ