Εντονη είναι η ανησυχία για τον κορωνοϊό και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.
Οι επόμενες ημέρες, το διάστημα μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, θα δείξει κατά πόσο τα μέτρα βοήθησαν και η επιδημία περιορίζεται. Αν τα κρούσματα δεν δείξουν κάμψη, τότε όλα τα σενάρια για νέα μέτρα είναι στο τραπέζι, με το μόνο που αποκλείεται κατηγορηματικά να είναι αυτό του οριζόντιου lockdown.
Πάνω από 1.000 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα
Σήμερα, με βάση τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, είναι πιθανό να ανακοινωθούν πάνω από 1.000 κρούσματα κορωνοϊού.
«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο, πάνω από 1.000 κρούσματα», δήλωσε ο κ. Αρκουμανέας, σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού.
Ερωτηθείς σε συνέντευξη στον Real FM αν θα γίνει σήμερα αυτό, απάντησε «είναι αρκετά πιθανό να συμβεί σήμερα».
Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του ανέφερε ότι είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να δούμε πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι, την ίδια στιγμή, τόσο η Ματίνα Παγώνη της ΕΙΝΑΠ όσο και ο Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ.
Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές προκαλούν ανησυχία
Οπως είπε ο κ. Αρκουμανέας, «η Θεσσαλονίκη έχει μια πολύ μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, έχουμε τα Γιάννενα, τις Σέρρες, την Καστοριά. Είναι πολλές οι περιοχές και οι καινούργιες περιοχές που μπορεί να δούμε το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε και κατέληξε: «Θα είναι δύσκολες οι επόμενες ημέρες, γιατί κατ' αρχάς δεν βλέπουμε την αποτελεσματικότητα από την εφαρμογή των μέτρων, άρα θα έχουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες».
Ποια νέα μέτρα συζητούν για τον περιορισμό του κορωνοϊού
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι ειδικοί σε περίπτωση που στο διάστημα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου δεν δουν αισθητή μείωση των κρουσμάτων, θα επεξεργαστούν νέα μέτρα, με ένα από αυτό να είναι ένας περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου για κάποιες κατηγορίες της εστίασης. Δεν προβλέπεται όμως γενικό lockdown, όπως τόνισε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.
«Γενικό lockdown η έσχατη λύση, θα έκανε κακό στην οικονομία. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου θα έχει επιπτώσεις οδυνηρές. Θα ήταν έσχατη λύση», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
Στο τραπέζι νέοι περιορισμοί σε κυκλοφορία, εστίαση, διασκέδαση
Η πιο μεγάλη είδηση, ωστόσο, ήρθε από τα χείλη του καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλους της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό Αθανάσιου Τσακρή. Μιλώντας στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Τσακρής υποστήριξε ότι η επιτροπή έχει ήδη εισηγηθεί περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.
Ο κ. Τσακρής υποστήριξε ότι στο άμεσο διάστημα θα εξεταστεί η διακοπή (απαγόρευση) κυκλοφορίας να γίνεται νωρίτερα από τις 00:30, επισημαίνοντας ότι είναι ένα από τα μέτρα που συστήνονται από την επιτροπή. Επιπλέον, ανέφερε το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η διακοπή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων διασκέδασης.
Σε ό,τι αφορά την εστίαση υπογράμμισε ότι «είναι ένα από τα μέτρα που θα συζητηθούν ίσως και σήμερα ή τις επόμενες ημέρες, προτού δούμε να αυξάνουν περισσότερο τα περιστατικά». Ο καθηγητής τόνισε στη συνέχεια ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας στη χώρα μας, όσο και να έχουν βελτιωθεί, είναι περιορισμένες. Αν έχουμε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, τότε δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε».