«Συναγερμός» έχει σημάνει για τις μεταλλάξεις στη χώρα μας, που φαίνεται ότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα «πυροδότησης» του τρίτου κύματος της πανδημίας, παρά τη συνέχιση του lockdown.
Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, αναφέρει χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr ότι «το στέλεχος με τη βρετανική μετάλλαξη φαίνεται ότι εξαπλώνεται με σημαντική ταχύτητα στη χώρα μας και σε ορισμένες περιοχές επικρατεί, γεγονός το οποίο δεν υπήρχε τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε αυτή τη χρονική φάση σε τι ποσοστό υπάρχει στην κοινότητα επί του συνόλου, αλλά σύντομα με τη χρήση αλγορίθμων θα γνωρίζουμε τη διασπορά του στο γενικό πληθυσμό. Μπορώ όμως να πω, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ότι η μετάλλαξη εντοπίζεται σε σημαντικό ποσοστό των θετικών δειγμάτων».
Όπως αναφέρει ο κ. Σουρβίνος, υπάρχουν περιοχές στη χώρα όπου η μετάλλαξη κυριαρχεί.
«Στην Κρήτη με βεβαιότητα γνωρίζω, από τα στοιχεία του εργαστηρίου μου, ότι η βρετανική μετάλλαξη κυριαρχεί, αλλά και σε μεγάλες περιοχές, όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, βλέπουμε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας ανιχνεύεται σε σημαντικά ποσοστά», σημειώνει.
Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης χαρακτηρίζει κρίσιμες τις επόμενες δύο εβδομάδες. Όπως λέει: «Ο ΕΟΔΥ αμέσως ενεργοποίησε το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-Cov-2. Η γονιδιωματική επιτήρηση συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό χάρη στην εξαιρετική εργαστηριακή δουλειά που κάνει το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και θα ανακοινωθούν επιπλέον αποτελέσματα τις επόμενες μέρες, με σημαντικό αριθμό δειγμάτων να έχουν ισχυρή πιθανότητα για μεταλλαγμένα στελέχη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τις μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μολυσματικότητα, υπάρχει πλημμελής τήρηση των μέτρων. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι βρισκόμαστε «στην «καρδιά» της εποχικότητας των αναπνευστικών παθογόνων ιών, με χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία, «πυροδοτεί» την πανδημία.
«Θεωρώ ότι η πτώση των κρουσμάτων θα είναι σχετικά αργή. Ακόμα και με περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων δεν θα είναι εύκολο να δούμε γρήγορες αλλαγές», καταλήγει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό θα είναι το τελευταίο αυστηρό lockdown που εφαρμόζει η κυβέρνηση».