«Η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων στο Ιόνιο» δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Με τη συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του, Λουίτζι Ντι Μάιο, πέρα από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας - Ιταλίας, κατοχυρώνονται και τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων στο Ιόνιο», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τι υπέγραψαν Νίκος Δένδιας και Λουίτζι Ντι Μάιο
Συγκεκριμένα, μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών υπογράφηκε Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία Ιταλία και Ελλάδα ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής.
Έτσι, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ναυτικά μίλια, θα διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ναυτικών μιλίων, η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα.
Περιοριστικά μέτρα σε Ιταλούς ψαράδες βάζει η συμφωνία σύμφωνα με το υπουργείο
Πλέον, όπως τόνισε το στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «με τη συμφωνία η οποία υπεγράφη σήμερα, μπαίνουν περιοριστικά μέτρα για τους Ιταλούς ψαράδες, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν (σ.σ. κόκκινη γαρίδα) και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς, όπως ο γαύρος, η μαρίδα κ.ά».
Θέμα το οποίο είχε συζητηθεί, σημείωσε επίσης, με την Ιταλίδα ομόλογό του Τερέζα Μπελανόβα, στο περιθώριο μιας από τις τελευταίες συνόδους υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τον κ. Βορίδη να είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τον Ν. Δένδια όσο και με Έλληνες διπλωμάτες που ασχολούνταν με το θέμα.
Μια καλή μέρα για την Ελλάδα, μετά τη συμφωνία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό
Νωρίτερα, αναφερόμενος στη συμφωνία των δύο χωρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «σήμερα, είναι μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο» καθώς ήρθη μια εκκρεμότητα 40 ετών. Πρόσθεσε δε με νόημα πως η συμφωνία Αθήνας-Ρώμης «βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά».
Oι κ. Δένδιας και ντι Μάιο κατέληξαν στην υπογραφή της συμφωνίας, κλείνοντας ένα μακρύ και πολυετή κύκλο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη. Πρόκειται για καθ’ ύψος (από τον βυθό προς την επιφάνεια) επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας για οριοθέτηση και με την συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.