Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Να αλλάξει η εφαρμοσμένη πολιτική στο φυσικό και αρχαιολογικό τοπίο - iefimerida.gr

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Να αλλάξει η εφαρμοσμένη πολιτική στο φυσικό και αρχαιολογικό τοπίο

Το κτίριο που στεγάζει τον ΣΕΑ
Το κτίριο που στεγάζει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αλλαγή τής έως τώρα εφαρμοσμένης πολιτικής στο φυσικό και αρχαιολογικό τοπίο, η οποία αποδεικνύεται εκ των αποτελεσμάτων ατελέσφορη, ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις πυρκαγιές.

«Ειδικότερα, αναδεικνύεται η ανάγκη ανασχεδιασμού της πολιτικής πυροπροστασίας των μνημείων αλλά και του συνολικότερου σχεδιασμού προστασίας των σημαντικών μνημειακών συνόλων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή εκτάσεων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς το περιβάλλον οφείλει να αντιμετωπιστεί ως αναπόσπαστο τμήμα ενός κηρυγμένου και προστατευόμενου συστήματος, πόσο μάλλον όταν σε αυτό περιλαμβάνονται μνημεία του καταλόγου της UNESCO», αναφέρει ο ΣΕΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία σχεδίου συνολικής αντιμετώπισης

«Εκτός από την αυτονόητη τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων πυρασφάλειας και πυρόσβεσης στα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους μετά από κεντρικό σχεδιασμό, εξασφάλιση τεχνογνωσίας και πιστώσεων από τις κεντρικές διευθύνσεις του ΥΠΠΟ, και την έγκαιρη παροχή προσωπικού και πιστώσεων για τους καθαρισμούς, απαιτείται πλέον μια δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δημιουργία σχεδίου συνολικής αντιμετώπισης με έμφαση στην πρόληψη και όχι μόνο στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.

»Αυτό αποτελεί πρωτίστως ευθύνη της ηγεσίας του ΥΠΠΟ και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όχι περιφερειακών υπηρεσιών ή επιμέρους ΟΤΑ, οι οποίοι προσπαθούν με πενιχρά μέσα να αντιμετωπίσουν τις νέες κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Το κράτος, υποχρεωμένο από το άρθρο 24 του Συντάγματος, οφείλει να ενισχύσει, με προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση τις υπηρεσίες εκείνες που είναι επιφορτισμένες με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, όπως η Δασική Υπηρεσία και οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ», προσθέτει ο ΣΕΑ.

Πλήρης κατάλογος των μνημείων που υπέστησαν φθορές

Τέλος, «ζητά την άμεση σύγκληση των αρμοδίων οργάνων για τη χάραξη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού προστασίας πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα», και «από το Υπουργείο Πολιτισμού τη δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου των μνημείων της χώρας που υπέστησαν φθορές ή καταστροφές από τις πυρκαγιές, και την έκτακτη χρηματοδότηση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ για την αποκατάστασή τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες οι ειδήσεις

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ