Σε στάση εργασίας την Τρίτη από τις 12.00 έως τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στις 13.00 στο κτίριο της Μπουμπουλίνας προχωρά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με αφορμή την υπόθεση του Μανώλη Ψαρρού, αρχαιολόγου ο οποίος έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού στις 7/3.
Όπως ενημέρωσε σήμερα ο ΣΕΑ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, οι παραπάνω κινητοποιήσεις και όσες ακόμα ανακοινώθηκαν για το ζήτημα έχουν ως αιτήματα την κατάργηση αφενός του άρθρου 72, παρ. 1Α του ν. 5021/2023 με το οποίο αλλάζει η σύνθεση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ν. Αιγαίου (Κυκλάδων) και αφετέρου όλων των ειδικών διατάξεων που περιορίζουν τις προθεσμίες τις οποίες ορίζει ο Κώδικας διοικητικής διαδικασίας (60 μέρες).
Επιπλέον, ζητούν να κάνει μηνυτήρια αναφορά το ΥΠΠΟΑ με τις υποθέσεις που χειρίζεται ο Μανώλης Ψαρρός και να ζητήσει να συσχετιστούν με την επίθεση, να γίνονται σεβαστές από όλες τις υπηρεσίες και άμεσα εκτελεστέες οι ανακλήσεις αδειών λειτουργίας που εκδίδει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, να σταματήσουν οι πιέσεις από κυβερνητικά και πολιτικά γραφεία σε υπαλλήλους, να θεσμοθετηθούν όροι χρήσης γης και δόμησης στους αρχαιολογικούς χώρους (με ΚΥΑ όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος) και να στελεχωθεί άμεσα το προσωπικό με προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων (ειδικά στην ΕΦΑ Κυκλάδων να προσλάβει το ΥΠΠΟΑ νέο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και έναν δικηγόρο με έμμισθη εντολή).
ΣΕΑ: Ο συνάδελφος έχει μία ήσυχη και φυσιολογική ζωή -Δεν δικαιολογείται το μαφιόζικο χτύπημα
«Ο συνάδελφος έχει μια ήσυχη και φυσιολογική οικογενειακή ζωή, δεν έχει προστριβές με κανέναν. Όπως καταθέσαμε ως ΣΕΑ στο Αστυνομικό Τμήμα της Κηφισιάς, από την προσωπική και κοινωνική του ζωή δεν δικαιολογείται κανένα τέτοιο μαφιόζικο χτύπημα και ως εκ τούτου το συσχετίζουμε άμεσα με τις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος στο νησί της Μυκόνου. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του είχε ασχοληθεί με σοβαρές υποθέσεις παραβιάσεων της αρχαιολογικής και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας του αιγιαλού-παραλίας.
Την Παρασκευή 10/3 ο ΣΕΑ κατέθεσε στοιχεία στο Αστυνομικό Τμήμα για τουλάχιστον τρεις από αυτές τις υποθέσεις που ασχολούνταν το τελευταίο χρόνο και οι οποίες τον είχαν πιέσει πολύ», δήλωσε μεταξύ άλλων η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του ΣΕΑ.
«Έχοντας στην αρχή μια απορία γι' αυτό το περιστατικό, στη συνέχεια στην ψυχή μας αυτό που εγκαταστάθηκε είναι μια μεγάλη θλίψη. Το πρωτοφανές περιστατικό και το σοκ που προκαλεί στον κλάδο δείχνει την απόστασή μας από την κοινωνική παθογένεια που έχει διαμορφωθεί ειδικά στο νησί της Μυκόνου. Ένα τέτοιο τυφλό χτύπημα είναι πραγματικά τραυματικό, ένα δυσάρεστο περιστατικό για όλους, ειδικά γι' αυτούς που εργάζονται κάτω από την πίεση αυτών των συμφερόντων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ΣΕΑ, Γιάννης Θεοχάρης.
Όπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη, θα υπάρξει μετάβαση του ΔΣ του ΣΕΑ στις 27/3 στη Μύκονο, όπου θα πραγματοποιηθούν επαφές με φορείς (Δήμο, συλλόγους ξενοδόχων κλπ.) και κινητοποίηση την επομένη, 28 Μαρτίου, ημέρα που θα κηρυχθεί πανελλαδική απεργία για το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, θα ζητηθούν συναντήσεις με τους βουλευτές Κυκλάδων όλων των κομμάτων για τα παραπάνω αιτήματα, καθώς και ψηφίσματα καταδίκης από όλους τους σχετικούς φορείς (ΤΕΕ, Επιμελητήριο ξενοδόχων κ.α.) και τα σωματεία (ΑΔΕΔΥ κ.ά.), ενώ θα σταλεί επιστολή στο Υπουργείο Προστασίας που θα ζητά ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου ώστε για υποθέσεις παραβίασης αρχαιολογικού νόμου να συνοδεύει τους αρχαιολόγους στις αυτοψίες ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας.