Συγκλονίζει με τις περιγραφές του στο iefimerida.gr Έλληνας καθηγητής από την Ουκρανία.
«Ανησυχήσαμε και φοβηθήκαμε. Ευτυχώς είμαστε όλοι καλά». Ο Έλληνας καθηγητής, Ηλίας Ιωαννάκης, ο οποίος εργαζόταν στη Μαριούπολη ως καθηγητής επέστρεψε σήμερα τα ξημερώματα στην Ελλάδα, μετά από εντολή που είχε δώσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως για επιστροφή όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονταν στην Ουκρανία, όπου η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.
Η μαρτυρία του στο iefimerida.gr για τις στιγμές μέχρι να επιστρέψει στη χώρα μας είναι σοκαριστική. «Όταν έχει ευθύνη και πας να κάνεις έργο εκεί και βλέπει ότι όλοι μιλάνε για πόλεμο ανησυχείς. Είναι λογικό. Ήμουν στην πόλη της Μαριούπολης. Ο κόσμος προετοιμαζόταν. Δεν ξέρω τι γινόταν στα χωριά που ήταν στην πρώτη γραμμή. Μίλησα με Έλληνες που είναι στην Ουκρανία. Έχω έναν φίλο και μου λέει δεν ξέρει τίποτα. Είχαμε φοβηθεί και ευτυχώς γυρίσαμε και είμαστε όλοι καλά», λέει ο Έλληνας καθηγητής στο iefimerida.gr.
O ίδιος είναι αναπληρωτής συντονιστής εκπαίδευσης για την Ουκρανία και επτά πρώην σοβιετικά κράτη και εργαζόταν το τελευταίο διάστημα στην χώρα, η οποία απειλείται με πόλεμο από την Ρωσία, καθώς χιλιάδες ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα σύνορα. «Γυρίσαμε είμαστε όλοι καλά. Φτάσαμε τα ξημερώματα στην Ελλάδα. Γύρισαν 20 άτομα. Έμεινε μόνο ένα αντρόγυνο με δική του ευθύνη. Θα γυρίσουν σήμερα ή αύριο γιατί έχουν άδεια γάμου. Ήταν αρκετά σημαντικό που γυρίσαμε γρήγορα και θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που μας βοήθησε, μας ενημέρωσε γρήγορα και είμαστε όλοι καλά και ασφαλείς», μας είπε σχετικά με την επιστροφή των Ελλήνων που εργάζονταν σε μειονοτικά σχολεία. «Ας ελπίσουμε να μην γίνει τίποτα, να μην τραυματιστεί κανείς. Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες ομογενείς ακόμη εκεί, φίλοι μου που τους γνωρίζω», συνέχισε στις δηλώσεις του σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέα Κατσανιώτη, ο ελληνισμός με την προαιώνια παρουσία στην ουκρανική επικράτεια διαβιοί σε 95 ελληνικές κοινότητες, σε 21 περιοχές της χώρας και μετρά συνολικά 120 χιλιάδες ομογενείς.
Συνολικά, 90.000 – 100.000 ομογενείς ζουν στην περιοχή της Μαριούπολης. 1.400 ομογενείς έχουν ελληνικό διαβατήριο, 1.000 στη Μαριούπολη, 400 στο Κίεβο και την Οδησσό.