Οι εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κορυφώθηκαν την Κυριακή, για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Οι εκδηλώσεις αυτές ολοκληρώνονται με τη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Από τη Δευτέρα 13 έως την Κυριακή 19 Μαΐου λειτουργούσε ενημερωτικό περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) στην πλατεία Συντάγματος με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Τα ξημερώματα της Κυριακής μετά την ολονυχτία στο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα οι παρευρισκόμενοι άναψαν 100 κεριά όσα τα χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την Γενοκτονία.
Σήμερα τελέστηκε μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών και ακολούθησε πομπή μέχρι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου σημαντική στιγμή ήταν η αλλαγή της προεδρικής φρουράς από Πόντιους εύζωνες.
Αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη η εκδήλωση τιμής και μνήμης «Πόντος: Σταύρωση και Μνήμη» που διοργανώνει στο Ηρώδειο η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Στην παράσταση συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, η Έλενα Κελεσίδου, η Μελίνα Ασλανίδου, η Ελένη Ουζουνίδου, ο Χάικ Γιαζιτζιάν, η Σαρίνα Κρος η Πέλα Νικολαίδη και ο Χεήστος Καλιοντσίδης. Μαζί τους χορωδία και ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων, αλλά και το χορευτικό συγκρότημα «Έκνευσις».
Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από Πόντιους
Πορεία και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν στις 20:15 από την Αγίας Σοφίας, τα μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στο ίδιο σημείο πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα στις 18:30 και οι ομιλίες εκπροσώπων.
Σε κόκκινο και μαύρο χρώμα η Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Την ίδια ώρα, κόκκινο και μαύρο χρώμα έχει στην πρόσοψή του το Διοικητήριο με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Υπολογίζεται ότι από το 1916 που ξεκίνησε η γενοκτονία, από τους 697.000 Έλληνες που ζούσαν στον Πόντο αυτοί που έχασαν τη ζωή τους ανήλθαν σε 350.000 άτομα, έως τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922.