Συνάντηση με την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελίζα Φερέιρα, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και της προώθησης συνεργειών μεταξύ της χώρας μας και των ευρωπαϊκών θεσμών σε θέματα Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο τρίπτυχο Πρόληψη-Ετοιμότητα-Ανθεκτικότητα.
Ο κ. Στυλιανίδης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, υπογράμμισε ότι αυτοί οι τρεις άξονες αποτελούν, εξάλλου, απόλυτη προτεραιότητα για το νεοσύστατο υπουργείο, καθώς επισφραγίζουν την άρρηκτη διασύνδεση μεταξύ κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας.
Ο ίδιος τόνισε ιδιαίτερα την αξία της συλλογικότητας και της στενής συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, στο πλαίσιο, μεταξύ άλλων, και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας-rescEU.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση μόνη. Επενδύοντας στην πρόληψη και την ετοιμότητα δημιουργούμε συνθήκες ανθεκτικότητας των κοινωνιών μας και αποτελεσματικότερης απόκρισης στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».
714 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία
Από την πλευρά της, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίτροπος σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση των συνεπειών της βρίσκονται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών πολιτικών και χαιρέτισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μίας εξειδικευμένης δομής με αυτό το αντικείμενο του νέου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η κ. Φερέιρα επεσήμανε, επίσης, ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η αξιοποίηση πόρων ύψους 714 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για τους σκοπούς της Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα για την ενίσχυση του μηχανισμού με μέσα και εξοπλισμό, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», τονίζοντας πως πρόκειται για μία ξεχωριστή ευκαιρία να προωθηθούν συνέργειες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς τον σκοπό ενίσχυσης των κοινών στόχων για αναβαθμισμένη πρόληψη, βελτιωμένη ετοιμότητα, ουσιαστική ανθεκτικότητα.