Στον Άρειο Πάγο, μετά την έφεση που άσκησε κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, θα κριθεί πλέον η έκδοση του 27χρονου Σουηδού που συνελήφθη στα τέλη Φεβρουαρίου στην Κω για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.
Ο 27χρονος, που αρχικά κατηγορήθηκε στην Κω για πλαστογραφία πιστοποιητικών, καθώς επρόκειτο να ταξιδέψει στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας με διαβατήριο άλλου ομοεθνούς του, αποκαλύφθηκε ότι διωκόταν με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών.
Ο ίδιος απολογούμενος δήλωσε ότι ήθελε να επισκεφθεί την Τουρκία για προσωπικούς λόγους και γι’ αυτό έκανε χρήση του διαβατηρίου του εξαδέλφου του, με τον οποίο γνώριζε ότι έμοιαζε, δίχως ο τελευταίος να το αντιληφθεί.
Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο Σουηδός διωκόταν από τις 3 Φεβρουαρίου 2023 με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης της Εθνικής Μονάδας εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος της Σουηδίας Crime, το οποίο εκδόθηκε βάσει εντάλματος σύλληψης του Δικαστηρίου District Court in Gothenburg, για αδικήματα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών.
Στη διάρκεια των ετών 2022-2023 η σουηδική αστυνομία προχώρησε σε συστηματικές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών που έγιναν μέσω της κρυπτογραφημένης τηλεφωνικής πλατφόρμας Sky-ECC. Απ’ αυτές προέκυψε ότι ο 27χρονος εμπλέκεται σε εμπόριο ναρκωτικών.
Οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους φωτογραφίες ναρκωτικών αλλά και ανταλλαγές μηνυμάτων συνομιλίας που αφορούν κατοχή και πώληση διαφόρων ποσοτήτων ναρκωτικών. Σε συνεργασία με άλλα άτομα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, ο 27χρονος φέρεται να συμφώνησε και αγόρασε 15 κιλά αμφεταμινών.
Τα ναρκωτικά μεταφέρθηκαν στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου έγινε η παραλαβή και επεξεργασία τους.
Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πελάτη της καταγγέλλει η δικηγόρος Ανθούλα Ανάσογλου
Η δικηγόρος του 27χρονου, Ανθούλα Ανάσογλου, με δηλώσεις της στο iefimerida.gr σημειώνει ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είναι μία διαδικασία fast track, παράδοσης όπως είναι ορθώς νομικός όρος και όχι έκδοσης, μεταξύ κρατών της Ε.Ε. Όπως λέει, η διαδικασία αυτή πολλάκις οδηγείται σε κατάφωρη παραβίαση υπερασπιστικών δικαιωμάτων.
«Έχει τη βάση της στην αρχή του σεβασμού των δικαστικών αρχών και συνεργασίας των κρατών μελών της ένωσης καθώς και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Παρόλα αυτά εισάγεται με την έναρξη του νέου Ποινικού Κώδικα 1 ειδική πρόβλεψη πως κανείς δεν πρέπει να εκδοθεί αν η χώρα που τον αναζητά παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του. Η Σουηδία τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί συστάσεις για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων και άκρα φυλετικό διαχωρισμό. Ζητά από τις ελληνικές αρχές να απομονώσουν τον εντολέα μου σε ένα κελί χωρίς την πρόσβαση τηλέφωνο χωρίς την δυνατότητα επισκέψεων και χωρίς επικοινωνία με τρίτους. Σκληρότητα η οποία επ’ ουδενί διέπει το πνεύμα της δημοκρατίας. Τον λόγο έχει ο Άρειος Πάγος», τονίζει.