Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η προσφυγή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση της ΑΔΑΕ να μην του δώσει πληροφορίες για τους λόγους για τους οποίους είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης με την προσφυγή του ζητεί να κηρυχθεί αντισυνταγματική η νομοθετική διάταξη, που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει εκείνους, των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Ειδικότερα, ο Ν.Ανδρουλάκης ζητεί από τους Συμβούλους Επικρατείας την ακύρωση της πράξης του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του να ενημερωθεί σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ.
Το αίτημα του Ν.Ανδρουλάκη ανέπτυξαν ενώπιον του ΣτΕ οι νομικοί του παραστάτες, Νίκος Αλιβιζάτος και Μανώλης Βελεγράκης, οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν ότι «δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να επιβεβαιώνει τις τηλεφωνικές υποκλοπές και να μην μπορεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης να έχει πρόσβαση και ενημέρωση για τα προσωπικά του δεδομένα που έχει Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και μάλιστα τη στιγμή που το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τέτοιου είδους απαγορεύσεις».
Επιπροσθέτως, τόνισαν ότι κ. Ανδρουλακης έχει ηθικό έννομο συμφέρον και παράλληλα συνταγματικό δικαίωμα για συνέχιση της δίκης αυτής μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (νόμου 5002/2022), καθώς το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών τον έχει μειώσει ηθικά, αφού κατείχε θέση Ευρωβουλευτή και μεταγενέστερα Αρχηγού του κόμματος της Αντιπολίτευσης. «Η χώρα μας διακατέχεται από «σύνδρομο του εθνικού απορρήτου», ενώ την ίδια στιγμή η εξέλιξη της νομοθεσίας καλπάζει, χωρίς ωστόσο η ελληνική νομοθεσία να εναρμονίζεται. Δεν μπορεί να ισχύουν «στεγανά» τη στιγμή μάλιστα που το Σύνταγμα δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα», υπογράμμισαν οι κ.κ. Αλιβιζάτος και Βελεγράκης.
Χαρακτηριστικά ο κ. Αλιβιζάτος, αναφερόμενος σε παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορούσε απέλαση μέλους της Χαμάς, επεσήμανε ότι το δικαστήριο τότε είχε ζητήσει τον φάκελο από την ΕΥΠ, η ΕΥΠ είχε αρνηθεί και τότε το ΣτΕ εξέδωσε την «ιστορική» απόφαση, όπως την χαρακτήρισε ο κ.Αλιβιζάτος, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να καταλήξει σε κρίση, εφόσον η ΕΥΠ αρνείται να δώσει στοιχεία. «Σας δίνεται η δυνατότητα και σήμερα να κρατήσετε ψηλά τη σημαία του κράτους Δικαίου», σημείωσε ο κ.Αλιβιζάτος.
Η συνήγορος της ΑΔΑΕ, αντιπρόεδρος του ΝΣΚ Αθηνά Ελεφάντη επισήμανε ότι δεν έχει έννομο συμφέρον ο κ. Ανδρουλάκης για συνέχιση της δίκης, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο νέος νόμος 5002/2022 δεν αναφέρει ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του παλαιού καθεστώτος.
Η ΑΔΑΕ, τόνισε η κυρία Ελεφαντή, «απλά εφάρμοσε το νόμο και αρνήθηκε την πρόσβαση στον κ. Ανδρουλάκη. Για το λόγο αυτό ζητώ την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης του κ. Ανδρουλάκη», κατέληξε η συνήγορος της ΑΔΑΕ.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.