Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθεί σήμερα η προσφυγή της οικογένειας της Μυρτώς Παπαδομιχελάκη, με την οποία ζητείται η καταβολή αποζημίωσης από το ελληνικό δημόσιο και επιπλέον μηνιαία διατροφή.
Η Μαρία Κοτρώτσου, μητέρα της άτυχης κοπέλας που το 2012 στην Πάρο κακοποιήθηκε σεξουαλικά και από έναν Πακιστανό που είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα, διεκδικεί για την κόρη της το ποσό των 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημιά που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Επιπλέον, ζητεί να της επιδικαστεί μηνιαίως το ποσό των 2.977, 81 ευρώ που είναι το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας που απαιτεί η κατάσταση της 24χρονης σήμερα Μυρτώς.
Τέλος, η μητέρα και η αδελφή του θύματος ζητούν ως αποζημίωση επιπλέον 50 χιλιάδες ευρώ η κάθε μία ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.
Το μήνυμα της μητέρας της Μυρτώς
«Θα είμαι η φωνή σου στο Συμβούλιο Επικράτειας. Μια φωνή που η Πολιτεία κωφεύει και αποποιείται την ευθύνη της για ό,τι σου συνέβη», έγραψε χθες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η Μαρία Κοτρώτσου, η οποία δήλωσε πως θα είναι παρούσα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά τη σημερινή διαδικασία.
Ο δικαστικός αγώνας για την καταβολή αποζημίωσης ξεκίνησε το 2017, όταν η οικογένεια της Μυρτώς προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Στην αγωγή υποστήριζε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εισέλθει παράνομα στη χώρα ο δράστης της επίθεσης σε βάρος της Μυρτώς και πως θα έπρεπε όχι μόνο να τον έχει συλλάβει, αλλά να τον έχει επαναπροωθήσει στην πατρίδα του, το Πακιστάν.
Τι ζητά η πλευρά της Μυρτώς
Τόσο το Διοικητικό Πρωτοδικείο όσο και το Διοικητικό Εφετείο απέρριψαν την αγωγή με το σκεπτικό ότι οι όποιες παραλείψεις των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για την παράνομη είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, ο οποίος δεν ήταν σεσημασμένος, «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν, η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο».
Μετά την απόρριψη και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, η μητέρα της Μυρτώς προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή της αναφέρει ότι το γεγονός ότι ο θύτης δεν ήταν σεσημασμένος «δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση την Ελληνική Αστυνομία από τη γενικότερη υποχρέωσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων και ειδικότερα την πρόληψη και την αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών».