Μετά τις οκτώ το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου και καθ' όλη τη διάρκεια της 85ης ΔΕΘ, η πρόσοψη του περιπτέρου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα τραβά όλα τα βλέμματα, αφού χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, που «ζωντανεύει την ιστορία με τη βοήθεια ακτίνων λέιζερ», το επονομαζόμενο laser mapping, ο εξωτερικός τοίχος της έκθεσης θα «μεταμορφώνεται» σε καμβά.
Αυτή είναι η πρώτη, εξωτερική εικόνα του hi-tech περιπτέρου του ΥΕΘΑ, που θα δουν οι επισκέπτες της 85ης Διεθνούς Έκθεσης, ενώ και εσωτερικά θα τους περιμένει ένα ιδιαίτερο ταξίδι. «Για το περίπτερό μας φέτος έχουμε επιλέξει να ετοιμάσουμε ένα ταξίδι στο χρόνο. Το μότο μας είναι "Ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον", με τρεις θεματικές ενότητες, στις οποίες θα κινείται ο επισκέπτης μέσω της υψηλής τεχνολογίας», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9FM» ο ταξίαρχος (Ι) Κωνσταντίνος Μπούζος, υπεύθυνος για την υλοποίηση των σχεδιασμών για την παρουσία του ΥΕΘΑ στο συγκεκριμένο περίπτερο της 85ης ΔΕΘ.
Advanced Reality τεχνολογία στη ΔΕΘ
Οι επισκέπτες θα κινούνται σε τρεις διαφορετικούς χώρους, «μέσα στους οποίους παρουσιάζεται το παρελθόν των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους», μέχρι το παρόν των ΕΔ της χώρας αλλά και όσα «…σηματοδοτούν το μέλλον». Η παρουσία συνοδεύεται από το όσο πιο ισχυρό γίνεται πράσινο αποτύπωμα, αφού αυτός είναι ο δρόμος, στον οποίο κινείται γενικότερα η Ελλάδα ενώ και εξαιτίας της Covid-19, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μειωμένο αριθμό προσωπικού, που θα στελεχώνει το περίπτερο. «Η εμπλοκή του πλέον ελάχιστου προσωπικού γίνεται και εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας αλλά και χάρη στη χρήση αυτής της ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας», αναφέρει ο κ. Μπούζος.
Ο επισκέπτης θα ξεναγείται στον χρόνο χάρη σε μια έκδοση της τεχνολογίας Επαυξημένης Πραγματικότητας (σ.σ AR ήτοι Augmented Reality). «Ο πολίτης θα παίρνει, για παράδειγμα, ένα τάμπλετ και καθώς θα "στοχεύει" σ' έναν πίνακα, αυτός θα "ζωντανεύει". Θα βλέπουμε έτσι πρόσωπα να μιλάνε, να εξιστορούν σκηνές, να κινούνται, ενώ θα μπορούμε, για παράδειγμα, να δούμε να ενεργοποιείται μια εικόνα του Ελευθέριου Βενιζέλου κι αυτός να μιλά μέσα από τη ψηφιακή αναπαραγωγή της σκηνής», εξηγεί ο κ. Μπούζος.
Laser Mapping για το «ζωντάνεμα της ιστορίας»
Την ίδια ώρα, που οι επισκέπτες θα ξεναγούνται στο χθες, το σήμερα και το αύριο των ΕΔ με τη βοήθεια της τεχνολογίας στο εσωτερικό, στην πρόσοψη του περιπτέρου, ακτίνες λέιζερ θα δίνουν «ζωή» στα τούβλα και το τσιμέντο. «Μια μεγάλη επιφάνεια της πρόσοψης θα "ζωντανεύει" από τις 8 το βράδυ και μετά. Χάρη στο laser mapping, εικόνες και βίντεο θα κάνουν τους επισκέπτες που περνούν από το περίπτερο ή να εισέρχονται σ' αυτό, να κοιτούν ψηλά, όπως περίπου είχε γίνει στο παρελθόν στο κτίριο του ελληνικού κοινοβουλίου. Θα είναι ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα, ειδικά όσο το φως θα είναι περιορισμένο. Την ίδια ώρα, όμως, καθώς αυτό θα είναι εφικτό μόνο δύο ώρες, με την ίδια τεχνολογία όσοι θα κινούνται μέσα στο περίπτερο όλες τις ώρες λειτουργίας, θα μπορούν, σε μια διαφορετική κάπως μικρότερη επιφάνεια, να δουν με την τεχνολογία λέιζερ το ίδιο θέαμα», περιγράφει ο κ. Μπούζος.
Φέτος, για λόγους που σχετίζονται με τα πρωτόκολλα που αφορούν την Covid-19, το περίπτερο του ΥΕΘΑ δεν θα έχει στατικά αντικείμενα σε εξωτερικούς χώρους και επιδείξεις. «Η επιλογή φέτος ήταν τα πράγματα να είναι πιο λιτά, να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν λιγότερο προσωπικό γίνεται καθώς όλο το τελευταίο διάστημα ήταν και οι συγκυρίες τέτοιες, που υπήρχε, όπως και υπάρχει εμπλοκή των ΕΔ στον ρόλο τους, ενώ έχουμε και το ζήτημα της πανδημίας. Γι' αυτό τον λόγο κι έγινε η επιλογή αυτού του νέου τύπου πρότζεκτ για το κοινό», σημειώνει ο κ. Μπούζος. «Φέτος εκτιμούμε ότι το περίπτερο θα ξεχωρίσει χάρη στη μουσειακή, με λύσεις υψηλής τεχνολογίας, φιλοσοφία του», καταλήγει το στέλεχος του ΥΕΘΑ.