Στο Αρεταίειο το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Περιγεννητικής Απώλειας -Πώς λειτουργεί, ο στόχος - iefimerida.gr

Στο Αρεταίειο το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Περιγεννητικής Απώλειας -Πώς λειτουργεί, ο στόχος

γυναικα πλατη παραθυρο
Περιγεννητική απώλεια, φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ημέρα Μνήμης για την απώλεια κύησης και του βρεφικού θανάτου έχει οριστεί η 15η Οκτωβρίου και με στόχο την ευαισθητοποίηση για την περιγεννητική απώλεια.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αρεταίειο θα φωταγωγηθεί αύριο, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 20.00 με σιέλ και ροζ, τα επίσημα χρώματα ευαισθητοποίησης της απώλειας κύησης και του βρεφικού θανάτου. Η φωταγώγηση είναι μία πρωτοβουλία της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου και του Τμήματος Περιγεννητικής Απώλειας σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Κλινικής «Δίπλα στη Γυναίκα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι η περιγεννητική απώλεια

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν ο Νίκος Βλάχος, διευθυντής της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του νοσοκομείου και η Πόπη Καλαϊτζή, ιατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μ/Γ Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου, καθώς και γυναίκες που έχουν βιώσει την απώλεια κύησης ή τον βρεφικό θάνατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως περιγεννητική απώλεια ορίζεται κάθε αυτόματη αποβολή μέχρι τις 22 εβδομάδες της κύησης, τα θνησιγενή > 22 εβδ. κύησης και ο νεογνικός θάνατος έως 28 ημέρες ζωής. Περιγεννητική απώλεια επίσης θεωρείται οποιαδήποτε εκλεκτική διακοπή κύησης λόγω χρωμοσωμικών ή συγγενών ανωμαλιών. Τέλος, τα σπανιότερα περιστατικά εξωμήτριων κυήσεων και μήλες κυήσεις θεωρούνται περιγεννητικές απώλειες.

Στο Αρεταίειο, το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Περιγεννητικής Απώλειας

Το Αρεταίειο Νοσοκομείο διαθέτει το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Περιγεννητικής Απώλειας, το οποίο φιλοξενείται στη Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του νοσοκομείου.

Στόχος του μοναδικού αυτού Τμήματος είναι, η υποστήριξη και η ενημέρωση των γυναικών με περιγεννητική απώλεια (εμβρυϊκός/ενδομήτριος θάνατος, αυτόματη αποβολή, έκτοπος κύηση, παλίνδρομος κύηση, επαναλαμβανόμενες/καθ' έξιν αποβολές, θεραπευτική/προκλητή διακοπή της κύησης). Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα ζευγάρια θα αισθάνονται ότι είναι σε θέση να αποφορτιστούν συναισθηματικά και ψυχολογικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Ομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της Περιγεννητικής Απώλειας» έχει συσταθεί στη Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου και απαρτίζεται από επιστήμονες και ερευνητές από το χώρο της μαιευτικής, της γυναικολογίας, της ψυχολογίας. Σε αυτή μπορούν να απευθυνθούν όλες εκείνες οι γυναίκες οι οποίες έχουν βιώσει μια τέτοια εμπειρία.

Στόχος της, εκτός από την ενημέρωση και τη στήριξη των οικογενειών αυτών, είναι η ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων καθώς και η άντληση έμπνευσης και δύναμης για να συνεχίσουν.

«Μέσα από το Τμήμα αυτό παροτρύνεται κάθε γυναίκα να μιλήσει για τα συναισθήματά της στο σύντροφό της, την οικογένειά της, ένα φίλο ή να απευθυνθεί σε εμάς. Όταν μοιράζεται όσα νιώθει, μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσει τη θλίψη της απώλειας», δήλωσε η Πόπη Καλαϊτζή, τονίζοντας ότι ο Σύλλογος Φίλων Μ/Γ Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου στέκεται αρωγός στο σπουδαίο έργο που επιτελείται στο Τμήμα. Σημειώνει ότι η γυναίκα πρέπει να ενημερώνεται για ό,τι την απασχολεί, να αναπαύεται, καθώς, το σώμα μετά από μια απώλεια θέλει χρόνο για να επανέλθει, να μην παλεύει μόνη της στη σιωπή, να ζητήσει βοήθεια από άλλες γυναίκες με την ίδια εμπειρία, καθώς, όπως αναφέρει η κ. Καλαϊτζή, μία στις τέσσερις γυναίκες έχουν βιώσει μια μορφή απώλειας, να κατανοήσει την περιγεννητική θλίψη. Η θλίψη είναι μια διαδικασία με πολλά στάδια που πρέπει να βιώσει, καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αρεταίειο βρέφος κύηση απώλεια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ