Στην Τήνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά μετέβη στην τορπιλάκατο Μυκόνιος όπου τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Η τορπιλάκατος Μυκόνιος στη συνέχεια ανοίχτηκε στο λιμάνι και ο πρωθυπουργός έριξε στη θάλασσα ένα δάφνινο στεφάνι, φόρο τιμής στον τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη».
Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός πήγε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας Τήνου προκειμένου να παρακολουθήσει την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας.
Δείτε τα βίντεο από τον ΣΚΑΪ:
Δείτε το βίντεο από τον Alpha:
Ο Δεκαπενταύγουστος στην Τήνο
Ο Δεκαπενταύγουστος συνδέεται συνειρμικά με την Τήνο, όπου ο εορτασμός είναι διπλός, της Κοίμησης της Θεοτόκου και της επετείου του τορπιλισμού της «Έλλης», και πραγματοποιείται στο νησί με όλες τις τιμές.
Ανήμερα της γιορτής τελείται η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας και κατά τη διάρκειά της, ως είθισται, ο αρχηγός του Ναυτικού και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιβαίνουν σε τορπιλάκατο και ρίχνουν στεφάνι στο σημείο όπου βυθίστηκε η φρεγάτα «Έλλη» κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στις 15 Αυγούστου 1940 από τους Ιταλούς. Οι τιμητικοί κανονιοβολισμοί, που ακούγονται εκείνη την ώρα στο λιμάνι, προέρχονται από το «Κανονάκι της Έλλης» που σώθηκε από το κουφάρι του καραβιού και συντηρήθηκε.
Ακολουθεί η λιτάνευση της ιερής εικόνας, που μεταφέρεται από άντρες του Πολεμικού Ναυτικού και την ακολουθούν οι μπάντες του Πολεμικού Ναυτικού και του Δήμου Τήνου οι οποίες παιανίζουν πένθιμα εμβατήρια, τιμητικά αγήματα, αρχιερείς και πλήθος κόσμου.
Η πομπή καταλήγει, στη μαρμάρινη εξέδρα, στην Πλατεία Παντανάσσης, όπου τελείται Δέηση και εκφωνούνται Πανηγυρικοί. Μετά τη λήξη τους, η πομπή συνοδεύει την ιερή εικόνα στην επάνοδό της στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας.
Ο ναός χτίστηκε στο σημείο όπου στις 30 Ιανουαρίου 1823 βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού μετά το όραμα της μοναχής Πελαγίας. Η Παναγία της Τήνου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις θυσίες της πατρίδας μας για ελευθερία, ενώ η εύρεση της εικόνας θεωρήθηκε από τους Έλληνες οπλαρχηγούς του 1821 συμβολική για την πορεία του αγώνα.