«Πολύ σημαντική η διαχείριση των τελευταίων ημερών πριν από τις Πανελλήνιες» επισημαίνει ο Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας.
Ξεκινούν την Πέμπτη (1/6) οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια. Όπως τονίζει ο κ. Ταουσάνης μιλώντας στην ΕΡΤ, η διαχείριση λίγες ημέρες πριν από τις Πανελλήνιες «έχουμε δει εμπειρικά ότι μπορεί να απογειώσει τις επιδόσεις ενός μαθητή ή να τις δυσκολέψει».
Έξυπνες στρατηγικές λίγες ημέρες πριν τις Πανελλήνιες
- Δεν διαβάζουμε μέχρι τελευταία στιγμή ώρες ατελείωτες. Δεν θα καλύψουμε τώρα τις τελευταίες μέρες όλα τα κενά. Κάνουμε μια καλή επανάληψη.
- Μία με δυο μέρες πριν το πρώτο μάθημα προσπαθούμε να κάνουμε κάτι φαινομενικά άσχετο από τις εξετάσεις, δηλαδή να μιλήσουμε με φίλους και γνωστούς για άλλα πράγματα, να βγούμε έξω μια βόλτα, να χαλαρώσουμε λίγο και να μπορούμε να πάμε με καλή ψυχολογία.
- Τη μέρα των εξετάσεων το καλύτερο που μπορούν να κάνουν τα παιδιά είναι να μην καθίσουν έξω στο προαύλιο, να μιλάνε για sos, για αντι-sos, για πράγματα τα οποία μπορεί να πέσουν ή όχι. Ας καθίσουν σε μια γωνιά μόνα τους, να ακούσουν λίγο μουσική, να κάνουν ένα τελευταίο φρεσκάρισμα και να μπουν στο πρώτο μάθημα.
- Οι γονείς να αφήσουν τα παιδιά να τελειώσουν τη διαδικασία των εξετάσεων και μετά να καθίσουν όλοι μαζί να συζητήσουν πώς πήγαν, πώς γράψανε κτλ. Δεν αλλάζει κάτι, δεν κερδίζει κάτι ο γονιός, ο μαθητής. Αν καθίσουν να πούνε αν γράψαμε στο 1ο μάθημα 15, στο 2ο μάθημα 14 και ούτω καθεξής. «ας μπουν οι γονείς στην άκρη αυτές τις ημέρες»
- Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε καλή ψυχολογία αυτές τις ημέρες, να προσέξουμε τη διατροφή μας. Είναι πολύ σημαντικό και αυτό το κομμάτι.
- Τουλάχιστον τις δύο τρεις τελευταίες μέρες θα πρέπει να συμπληρώσουμε ένα οκτάωρο ύπνου, να είμαστε ξεκούραστοι, να είμαστε ανέμελοι. Δεν θα καλύψουμε τα κενά που έχουμε τις τελευταίες δύο τρεις μέρες.
«Δεν είναι η αρχή και το τέλος του κόσμου οι Πανελλαδικές»
Έχει μεγάλη σημασία να μεταφέρουμε και να μεταδώσουμε στους μαθητές ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι «δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος του κόσμου οι Πανελλαδικές. Τώρα κάναμε την προσπάθειά μας, την όποια προσπάθεια κάναμε σαν μαθητές, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Αυτές τις μέρες αυτό που προέχει είναι να πάμε με καλή ψυχολογία και αν τα πράγματα δεν έρθουν όπως πρέπει, δεν πάνε όπως θα θέλαμε» τόνισε.
Όπως επισήμανε προς τους υποψηφίους: «Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές. Υπάρχουν κι άλλες σχολές, που μπορεί να μας ταιριάζουν. Υπάρχουν και τμήματα τα οποία πρέπει να ανακαλύψουμε και δεν ξέρουμε και είναι πολύ καλές επιλογές ακόμα και σε χαμηλές βαθμολογίες. Διότι όταν εγώ ξέρω ότι και να μην γράψω το 16 με 17 που ενδεχομένως στοχεύω, αλλά έχω και μια πολύ καλή επιλογή και σε χαμηλότερα μόρια, αυτό με βοηθάει πάρα πολύ να ξεαγχωθώ».
Δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, ούτε είναι ένα μαγικό μονοπάτι για την επιτυχία το ότι πέρασα στην πρώτη σχολή. Το ότι πέρασα στην πρώτη σχολή είναι ένα πρώτο πολύ καλό βήμα, αλλά από εκεί και πέρα είναι δεκάδες, εκατοντάδες οι άνθρωποι οι οποίοι περάσανε και σε κάποια σχολή, που δεν τους ήταν η πρώτη επιλογή ή δεν πέρασαν στο πανεπιστήμιο και έκαναν κάτι άλλο και είχαν μια λαμπρή επαγγελματική πορεία.
«Αυτό θα το μεταφέρουμε στα παιδιά γιατί ξέρετε τα παιδιά είναι πολύ αγχωμένα ακόμα και αυτά που δεν το εκδηλώνουν. Οπότε έχει μεγάλη σημασία όλοι να σταθούμε δίπλα τους, όχι από πάνω τους» υπογράμμισε.