Στη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το ζήτημα των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων, όσο και η κατάργηση (από 1/1/2013) του 13ου και του 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα θερινής αδείας).
Στην Ολομέλεια του ΣτΕ εισήχθησαν οι υποθέσεις αυτές προς συζήτηση με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης (νόμος 3900/2010) και μετά από αίτημα του ΕΦΚΑ. Το ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ, με το επιχείρημα ότι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.
H πρόεδρος του ΣτΕ αποφάσισε να εκδικαστούν αυτές οι υποθέσεις ως πιλοτική δίκη, δηλαδή μια και έξω, προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν και πόσα χρήματα θα λάβουν οι διεκδικητές και τι καλείται να πληρώσει το Δημόσιο.
Το σημαντικό αυτής της κίνησης δεν είναι μόνο ότι το θέμα θα επιλυθεί αμετάκλητα, δηλαδή με μία απόφαση, αλλά επιπλέον έως ότου εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας καμία δίκη δεν μπορεί να γίνει και καμία απόφαση δεν μπορεί να εκδοθεί σε όλη την επικράτεια με θέμα απαιτήσεις αναδρομικών είτε από Πρωτοδικεία είτε από Εφετεία.
Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η ενιαία λύση του όλου θέματος, θα αποφευχθούν αντιφατικές αποφάσεις και -το κυριότερο- δεν θα ταλαιπωρηθούν οι συνταξιούχοι με προσφυγές, εφέσεις και λοιπά προσδοκώντας να πάρουν κάποια χρήματα, τα οποία μπορεί και να μη δικαιούνται.
Οι 40 υποθέσεις που εκδικάζονται σήμερα κρίνουν διεκδικήσεις αναδρομικών παροχών που προκύπτουν ως αιτήματα, είτε από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2015 που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές για μετά τον Αύγουστο του 2012, είτε από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εκδόθηκε πρόσφατα -τον Οκτώβριο- και κατεδάφισε σημαντικά τμήματα του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, κρίνοντας όμως ότι δεν θα δοθούν αναδρομικά ως την έκδοση της τελικής απόφασης.
Οι εκτιμήσεις για την απόφαση του ΣτΕ
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ περίπου ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχαν για 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.
Πάντως, γνώστες των θεμάτων που προκύπτουν για τις διεκδικήσεις των αναδρομικών και με δεδομένες τις αποφάσεις του ΣτΕ, τις σημαντικές, του 2015 επί προεδρίας Σωτήρη Ρίζου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές για μετά το 2012 αλλά και την απόφαση με πρόεδρο την Ειρήνη Σαρπ για τον νόμο Κατρούγκαλου, εκτιμούν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις αυτές ήδη έχει κλείσει σημαντικά τη στρόφιγγα των αναδρομικών.
Ετσι, εκτιμάται ότι και η επικείμενη απόφαση θα κινηθεί περίπου στο ίδιο μήκος κύματος, αναγνωρίζοντας κάποιες διεκδικήσεις, αλλά οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί βρίσκονται μάλλον εκτός πραγματικότητας.
Τέλος, αναμένεται να υπάρξει συγκέντρωση εργαζομένων και συνταξιούχων έξω από το δικαστικό μέγαρο του ΣτΕ.