Το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απεφάνθη ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες», απορρίπτοντας τη σχετική αίτηση ως αβάσιμη.
ΣτΕ: Πώς θα διεξάγονται οι δίκες κατά τη διάρκεια του lockdown
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της Αρχής «Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» του έτους 2017, με την οποία κρίθηκε ότι υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων (πόθεν έσχες) τα διοικούντα 15 μέλη του ΠΙΣ.
Το βασικό επιχείρημα του ΠΙΣ ήταν ότι η απόφαση της εν λόγω Αρχής εκδόθηκε κατά εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου 3213/2003 και δεν τον καταλαμβάνει, γιατί δεν επιχορηγείται από το κράτος, καθώς έχει δικούς του πόρους, αλλά και δεν ασκεί δημόσια εξουσία.
Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2227/2020 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό των γιατρών, επισημαίνοντας ότι ο ΠΙΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ο νόμος καταλαμβάνει αδιαστίκτως τα ΝΠΔΔ, αδιάφορα αν αυτά ασκούν ή όχι δημόσια εξουσία.