Για δεύτερη φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για τους κανόνες κοστολόγησης της ύδρευσης.
Έξι Ομοσπονδίες και Σωματεία και είκοσι κάτοικοι από διάφορες περιοχές της χώρας προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο και ζητούν να ακυρωθεί η ΚΥΑ της 26/9/2024 για τον «καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Υποστηρίζουν στην προσφυγή τους ότι η ΚΥΑ είναι αντίθετη στην ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και μεταξύ άλλων τονίζουν ότι ότι αποδυναμώνεται ο συνταγματικά επιβεβλημένος δημόσιος και δημοτικός έλεγχος τιμολόγησης της δημόσιας ζωτικής σημασίας υπηρεσίας, με συνέπεια «να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής τους υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα , υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή».
Η πρώτη φορά που το ΣτΕ είχε ασχοληθεί με το ζήτημα της τιμολόγησης του νερού ήταν το 2022, όταν ακύρωσε σχετική ΚΥΑ του 2017. Τότε το ΣτΕ είχε κρίνει ότι η ΚΥΑ ήταν αντίθετη στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60 και στην εθνική νομοθεσία (ν. 3199/2003 και π.δ. 51/2007), σημειώνοντας ότι «το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν».
Τώρα, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως με τη νέα ΚΥΑ του 2021 επαναλαμβάνονται τα όσα είχε ακυρώσει το ΣτΕ με την απόφασή του το έτος 2022 για το ίδιο θέμα, και πως το περιεχόμενο είναι ουσιαστικά το ίδιο.