Ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στην ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου ζητούν να κριθεί ο νόμος 4745/2020, που προβλέπει την επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη», δύο δικηγόροι από τη Ρόδο.
Με τον νόμο αυτό προβλέπεται ο υποχρεωτικός επαναπροσδιορισμός των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) που έχουν προσδιορισθεί να συζητηθούν μετά τις 15-6-2021 στα ειρηνοδικεία της χώρας.
Οι Ροδίτες δικηγόροι στρέφονται κατά του νόμου 4745/2020, μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 136042ΕΞ/2020, καθώς ευθέως δεν προσβάλλεται κανείς νόμος.
Η επίμαχη ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθορίζει τις λειτουργικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης εκκρεμών αιτήσεων του νόμου 3869/2010 («νόμου Κατσέλη»), με τον οποίο παρέχεται η προστασία της πρώτης κατοικίας. Υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «οι δανειολήπτες με ''κόκκινα'' δάνεια πλήττονται άμεσα με ανεπανόρθωτη ηθική και υλική βλάβη» και ότι ο επαναπροσδιορισμός των υποθέσεων των δανειοληπτών «εισάγει ανεπίτρεπτα εξαιρετικό δίκαιο με έκδηλο το στοιχείο της στήριξης των συμφερόντων των Τραπεζών και αντιστρατεύεται την αρχή της ισονομίας και της ισότητας».
Η αίτηση επαναπροσδιορισμού υποβάλλεται αποκλειστικά από τον ενδιαφερόμενο -μέσω όμως του δικηγόρου του- που έχει «κόκκινο» δάνειο και έχει υπαχθεί στο καθεστώς προστασίας του «νόμου Κατσέλη». Η αίτηση υποβάλλεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, με χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στη συνέχεια η αίτηση επαναπροσδιορισμού διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στη γραμματεία του δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η αίτηση ρύθμισης οφειλών.