Οι αιτήσεις τεσσάρων δήμων της Εύβοιας (Καρύστου, Χαλκίδας, Κύμης-Αλιβερίου και Ερέτριας), με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις για την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών μέσα σε δασικές εκτάσεις, συζητήθηκαν στο ΣτΕ.
Επίσης, συζητήθηκαν και οι αιτήσεις τοπικών Συλλόγων Δασοπροστασίας, Προστασίας Περιβάλλοντος, Ορειβατικών, κ.λπ. με το ίδιο ζητούμενο: δηλαδή να μην προχωρήσει η εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα, οι δήμοι και οι σύλλογοι επικαλούνται αντισυνταγματικότητες και μη νόμιμες ενέργειες, όπως είναι η υλοτόμηση μεγάλου αριθμού δένδρων για τη διάνοιξη δρόμων κ.λπ.
Οι αιτήσεις ακυρώσεως συζητήθηκαν στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Παπανικολάου) και οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία συγκροτημάτων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξαν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδος, καθώς η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και η διάνοιξη των δρόμων πολλών χιλιομέτρων βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «φυσικού αποθέματος», στις οποίες η εγκατάσταση μεγάλων αιολικών σταθμών δεν επιτρέπεται.
Παρέμβαση υπέρ του κύρους των προσβαλλόμενων πράξεων έχει ασκήσει η εταιρεία εμπορίας φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχει αναλάβει τα έργα.
Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του, οι οποίες αναμένονται με την είσοδο του νέου έτους.