Σάλο έχει προκαλέσει ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εκδιώχθηκε από το Ράδιο Αρβύλα λόγω καταγγελιών ότι δημοσιοποίησε ερωτικές στιγμές με πρώην σύντροφό του χωρίς τη συναίνεσή της.
Ο Αντώνης Κανάκης και οι συμπαρουσιαστές της εκπομπής δήλωσαν έκπληκτοι, θυμωμένοι και σοκαρισμένοι, ενώ έντονες αντιδράσεις ξεσηκώθηκαν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παρά την καθιερωμένη ορολογία «εκδικητικό πορνό» («revenge porn»), στην πραγματικότητα οι περιπτώσεις αυτές συνιστούν «σεξουαλική κακοποίηση μέσω εικόνας» (image based sexual abuse), όπως έχει αρχίσει να επικρατεί διεθνώς ο όρος, καθώς το θύμα δεν συμμετέχει σε σκηνές πορνό.
«Το φαινόμενο πια θα πρέπει να ορίζεται ως ''μη συναινετική διανομή προσωπικού υλικού'' και είναι πολύ πιο συχνό από όσο φανταζόμαστε», εξηγεί στο iefimerida.gr η Κέλλυ Ιωάννου, υποψήφια διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και διευθύντρια του Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSii.
«Το βασικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να ακολουθείται πάντα η νόμιμη οδός, ώστε να αντιλαμβάνονται όλοι ότι πρόκειται για μια πράξη που πρέπει να τιμωρείται. Ο νόμος στο εξωτερικό ήδη προβλέπει φυλάκιση έως 2 χρόνια και βαριά χρηματικά πρόστιμα» εξηγεί, τονίζοντας:
«Εμένα με βρίσκει σύμφωνη η άμεση αντίδραση των παρουσιαστών απέναντι σε αυτό το θλιβερό περιστατικό, διότι αυτές οι συμπεριφορές θα πρέπει να αποδοκιμάζονται αμέσως. Και οι άνθρωποι οι οποίοι εκτίθενται στα μίντια θα πρέπει να δίνουν το σωστό παράδειγμα», αναφέρει η Κέλλυ Ιωάννου.
Τα σχετικά φαινόμενα που καλούνται να χειριστούν είτε οι Αρχές είτε το Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας είναι σχεδόν καθημερινά και το πιο σοκαριστικό είναι ότι πολλά από αυτά αφορούν σε ανήλικους.
«Σε εβδομαδιαία βάση έχουμε τουλάχιστον τρεις καταγγελίες από διαφορετικά σχολεία της χώρας, τόσο στην Αττική όσο και στην επαρχία, από μαθητές οι οποίοι προχωρούν στη λήψη και τη μη συναινετική διανομή σεξουαλικού οπτικοακουστικού περιεχομένου».
«Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι μιλάμε για έναν διαδικτυακό βιασμό, με τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχολογία των θυμάτων. Τα θύματα εκδηλώνουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης, άγχους, μέχρι και αυτοκτονικού ιδεασμού», επισημαίνει.
Συμβουλές προστασίας
Η υποψήφια διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας δίνει επίσης ορισμένες συμβουλές προστασίας:
«Το λεγόμενο sexting έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, δεν μπορούμε να το απαγορέψουμε, γιατί έχει περάσει και η σεξουαλικότητα πια σε ψηφιακή εποχή… Μια ασφαλής στρατηγική, όταν το κάνουμε, είναι να μην αποκαλύπτουμε σημεία του σώματός μας, όπως σημάδια και τατουάζ που μπορεί να αποκαλύψουν την ταυτότητά μας. Όπως φυσικά και να μη φαίνεται το πρόσωπό μας.
»Αν έχω προβεί ο ίδιος στη λήψη του σχετικού υλικού βίντεο, τότε πάντα πρέπει να κρατάω το πρωτότυπο αρχείο, ώστε σε περίπτωση δημοσιοποίησής του παρά τη θέλησή μου, στο μέλλον, να μπορώ να κινηθώ νομικά, διαθέτοντας τα πνευματικά δικαιώματα αυτού του βίντεο.
»Κάτι ακόμη βασικό: Εάν αντιληφθούμε ότι σε περίπτωση χωρισμού μάς απειλεί ο άλλος με αυτόν τον τρόπο εκδίκησης, να κρατάμε τα στιγμιότυπα των συνομιλιών και των απειλών που δεχθήκαμε, ως αποδεικτικό υλικό».