Η απίστευτη δράση της σπείρας που παρίστανε τους ενοικιαστές και έκλεβε ιδιοκτήτες σπιτιών -Όλη η δικογραφία - iefimerida.gr

Η απίστευτη δράση της σπείρας που παρίστανε τους ενοικιαστές και έκλεβε ιδιοκτήτες σπιτιών -Όλη η δικογραφία

Συνελήφθη στην Κρήτη άνδρας που είχε διαπράξει 14 κλοπές σε οικίες και επιχειρήσεις
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
ΚΑΤΙΑ ΝΙΑΚΑΡΗ

Απίστευτες είναι οι λεπτομέρειες για τη δράση των μελών της σπείρας, που είχαν θησαυρίσει παριστάνοντας τους υποψήφιους αγοραστές ή ενοικιαστές κατοικιών και καταστημάτων ή τους αγοραστές αντικειμένων, με αποτέλεσμα κλοπές χρημάτων και κοσμημάτων.

Στις δεκάδες σελίδες της δικογραφίας που σχημάτισαν οι Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, μετά από πολύμηνη έρευνα, περιγράφονται ακριβώς οι κινήσεις των κατηγορούμενων και οι δεκάδες περιπτώσεις που ηλικιωμένοι κυρίως, έπεσαν θύματα τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά οι συλλήψεις ανέρχονται σε 16 και οι περισσότεροι από αυτούς είναι γνώριμοι των αρχών καθώς πρόκειται για σεσημασμένα άτομα.

Ενδεικτικά

  • 32χρονος & 30χρονος - 2020:  σύλληψη από αστυνομικούς του τμήματος ασφαλείας παγκρατίου για κλοπές σε οικίες
  • 42χρονος & 35χρονος & 39χρονος - 2016: σύλληψη για κλοπές σε οικίες προσποιούμενοι τους ενοικιαστές.
  • 32χρονος & 33χρονος - 2014: σύλληψη από αστυνομικούς του τμήματος ασφαλείας Ηρακλείου για κλοπές σε οικίες προσποιούμενοι τους ενοικιαστές.
  • 42χρονος & 36χρονος - 2011: σύλληψη από αστυνομικούς του τμήματος ασφαλείας Ιλίου για κλοπή σε οικία
  • 24χρονη & 31χρονη - 2015: σύλληψη από αστυνομικούς του τμήματος ασφάλειας Πετραλώνων για ληστεία σε πεζή.

Το iefimerida φέρνει στο φως τη σχετική δικογραφία, στην οποία αναφέρεται πως τα μέλη της οργάνωσης συνδέονταν μεταξύ τους με συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς, δρούσαν τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2022, διέπραξαν 72 κλοπές με λεία που ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Κάποια από τα μέλη της οργάνωσης επιδείκνυαν μεγάλα χρηματικά ποσά και κοσμήματα, που προέρχονταν από τις κλοπές που έκαναν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πολυσέλιδη δικογραφία που σχηματίστηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής «…παρόλο που η πλειοψηφία των κατηγορουμένων δεν ασκεί καμία εργασία, προσωρινή ή σταθερή, απέπνεαν χαρακτηριστικά και στοιχεία τα οποία μαρτυρούν γρήγορο πλουτισμό και ευζωία. Ενδεικτικό στοιχείο των παραπάνω είναι η επίδειξη μεγάλων χρηματικών ποσών και κοσμημάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία προφανώς προέρχονταν από την εγκληματική τους δραστηριότητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τρόπος δράσης της σπείρας

Όπως προέκυψε, οι δράστες εντόπιζαν αγγελίες για ενοικίαση ή πώληση ακινήτων ή πώληση αντικειμένων,  μέσα από την «Χρυσή Ευκαιρία» και τον «Σπιτόγατο».  Όταν πήγαιναν στα θύματα τους, εμφανιζόταν ένας άνδρας και μία γυναίκα της οργάνωσης που προσποιούνταν τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες λογιστικών γραφείων ενώ παρίσταναν το ζευγάρι. Μάλιστα η γυναίκα έλεγε ότι ήταν  έγκυος για να τους πείσουν να βγουν στη βεράντα ή στην αυλή, με την πρόφαση ότι χρειαζόταν καθαρό αέρα.

«Προέβαιναν σε τηλεφωνική επικοινωνία με το άτομο που είχε αναρτήσει την αγγελία και μέσω της συνομιλίας εξακρίβωναν τη διεύθυνση κατοικίας του ιδιοκτήτη και κανόνιζαν να συναντηθούν με τον ίδιο συγκεκριμένη χρονική στιγμή στον τόπο κατοικίας του ανεξάρτητα από την τοποθεσία του προς πώληση ή ενοικίαση ακινήτου ή αντικειμένου. Στόχευαν κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ότι το υποψήφιο θύμα τους κατά την επίσκεψη τους, θα ήταν μόνο στο σπίτι».

Αφού κέρδιζαν την εμπιστοσύνη τους και έπιαναν κουβέντα μαζί τους ενώ ο ένας από τους δύο τηλεφωνούσε σε κάποιον από τους συνεργούς τους και τους έδινε λεπτομέρειες για το πως είναι μέσα το σπίτι.

Στη συνέχεια οι συνεργοί τους έμπαιναν μέσα, από την πόρτα που είχαν αφήσει ανοικτή, οι δύο που είχαν μπει στο σπίτι πρώτοι, χωρίς να τους καταλάβουν οι ιδιοκτήτες και άρπαζαν χρήματα, κοσμήματα, ρολόγια και άλλα αντικείμενα αξίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον 12 «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα.

Οι υποομάδες

Οι κατηγορούμενοι είχαν χωριστεί σε υποομάδες.

Η πρώτη είχε έδρα τα Άνω Λιόσια, εκεί όπου έμεναν τα μέλη της οργάνωσης που αποτελούσαν τον κορμό της.

Η δεύτερη υποομάδα είχε ως τόπο συγκέντρωσης την Κεντρική Λαχαναγορά στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Εκεί πραγματοποιούσαν τις συναντήσεις τους τα μέλη που έμεναν σε Άνω Λιόσια, Κερατσίνι, Νίκαια και Καλλιθέα.

Παράλληλα, πριν και μετά τις κλοπές έδιναν ραντεβού σε συγκεκριμένο καφέ στα Άνω Λιόσια στην οδό Πλαπούτα αλλά και σπίτι στην ίδια περιοχή εκεί που έμεναν άτομα που παραλάμβαναν τα κλοπιμαία.

Επικοινωνίες και κωδικές ονομασίες

Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες αλλά και για τις επικοινωνίες με τα υποψήφια θύματα τους χρησιμοποιούσαν τα λεγόμενα «Ghost numbers», νούμερα δηλαδή που ανήκαν σε αχυρανθρώπους. Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως είχαν ενεργοποιήσει περισσότερες από 30 «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε, έκρυβαν τις συσκευές ακόμα και σε δέντρα, ενώ τις κάρτες sim τις έκρυβαν σε πατώματα.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον 28 άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου . Από την μελέτη προέκυψε ότι χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες φράσεις κατά τις συνομιλίες με τα θύματα τους έτσι ώστε να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες . Μάλιστα στο διάστημα που πραγματοποιήθηκαν οι άρσεις διαπιστώθηκε πως είχαν πραγματοποιήσει πάνω από 1000 κλήσεις σε υποψήφια θύματα.

Κωδικές φράσεις ή λέξεις χρησιμοποιούσαν όμως και στις μεταξύ τους συνομιλίες:

  • «μένετε στην ίδια πολυκατοικία;» ή «μένετε από πάνω;» : για να ενημερωθούν για την διεύθυνση της κύρια κατοικίας των παθόντων
  • «εγώ και η σύζυγος θα μείνουμε» και για τη γυναίκα «έγκυος» : για να αποδώσουν ψεύτικο προφίλ οικογενειάρχη
  • «έχετε πάρει προκαταβολή;» : για τυχόν περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες είχαν ήδη συμφωνήσει με άλλα άτομα για την ενοικίαση, με σκοπό να επιμείνουν να συναντηθούν μαζί τους
  • «λογιστής, ασφαλιστής, μεταφορέας» για τον άνδρα και «κομμώτρια» για τη γυναίκα: για να αποδώσουν ψεύτικο προφίλ εργαζόμενου πολίτη
  • «μπαλαμός» : όταν αναφέρονταν στα υποψήφια θύματα τους
  • «κάμερες»: τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης που ήταν εγκατεστημένα στο χώρο δράσης τους
  • «μπαλκόνι»: όταν τα θύματα βρίσκονταν στο συγκεκριμένο χώρο και δεν είχαν οπτική επαφή με το εσωτερικό έτσι ώστε να δράσουν
  • «γωνία»: όταν ανέμεναν οι συνεργοί του «ζευγαριού» προς της εισόδου τους στην οικία

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις θυμάτων

Ανάμεσα στα αντικείμενα για τα οποία εκδήλωναν ενδιαφέρον για να αγοράσουν, ήταν και αναπηρικό κρεβάτι.

  • Στις 11 Μαΐου 2022 και μετά από επικοινωνία με 68χρονη, την επισκέφθηκαν στο σπίτι της στο Περιστέρι, εκεί από όπου άρπαξαν χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα αξίας 5000 ευρώ.
  • Σε δύο περιπτώσεις στην περιοχή της Γλυφάδας άρπαξαν κοσμήματα και αντικείμενα αξίας 30.000 ευρώ και 21.300 ευρώ αντίστοιχα.
  • Από τις καταγγελίες των θυμάτων τους, σε μία περίπτωση προέκυψε ότι είχαν αρπάξει από ηλικιωμένη στη Γλυφάδα ακόμα και το ποσό των 10 ευρώ σε μετρητά μαζί με αντικείμενα αξίας 400 ευρώ.
  • Σε άλλη περίπτωση, στις 9 Ιουλίου 2022 , είχαν εμφανιστεί ως υποψήφιοι αγοραστές μικρού γερανού ανύψωσης καρέκλας. Θύμα τους έπεσε μία 55χρονη γυναίκα, στη περιοχή του Ζωγράφου, από την οποία τελικά άρπαξαν κοσμήματα αξίας 7000 ευρώ. Η γυναίκα αντιλήφθηκε την κλοπή 11 ημέρες μετά, στις 20 Ιουλίου.
  • Στις 12 Ιουνίου 2022, εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές ραπτομηχανής, που πουλούσε ηλικιωμένο ζευγάρι στην Καλλιθέα. Αντί για την ραπτομηχανή όμως, έκαναν «φτερά» κοσμήματα και αντικείμενα η αξία των οποίων ανερχόταν σε 50.000 ευρώ.
  • Τον Οκτώβριο του 2022 και συγκεκριμένα στις 3 του μήνα, μέλος της οργάνωσης τηλεφώνησε σε 75χρονη στα Εξάρχεια, δίνοντας το ονοματεπώνυμο «Πέτρος Γεωργακόπουλος» , σχετικά με αγγελία για ενοικίαση διαμερίσματος στην περιοχή της Νέας Φιλοθέης. Αρχικά την επισκέφθηκε ένας άνδρας μόνος του στο σπίτι της στα Εξάρχεια, έφυγε και επέστρεψε με μία από τις γυναίκες της οργάνωσης που παρίστανε την έγκυο λέγοντας πως ήταν στο δεύτερο μήνα, έπειτα από εξωσωματική. Ζήτησαν από την 75χρονη να καθίσουν στο μπαλκόνι. Αφού έφυγαν από το σπίτι η ηλικιωμένα διαπίστωσε πως είχαν κλαπεί αντικείμενα και κοσμήματα αξίας 66.300 ευρώ.
  • Από άλλο θύμα τους στην περιοχή του Κορυδαλλού, στις 19 Οκτωβρίου 2022, με το πρόσχημα της ενοικίασης καταστήματος, παρέμειναν στο σπίτι για περίπου 30 λεπτά. Οι συνεργοί του «ζευγαριού» κατά την παραμονή αυτών, μπόρεσαν και άρπαξαν 1000 ευρώ σε μετρητά και ένα Rolex αξίας 25.000 ευρώ.
  • Γερή μπάζα έκαναν στην περιοχή του Παπάγου, στις 25 Οκτωβρίου 2022. Στις 10.45 τηλεφώνησε γυναίκα της οργάνωσης με το θύμα τους και συστήθηκε ως «Ελπίδα Οικονόμου», εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την ενοικίαση διαμερίσματος.
  • Όσο το «ζευγάρι» απασχολούσε τη γυναίκα στο μπαλκόνι, οι συνεργοί τους που είχαν μπει στο σπίτι, σήκωσαν το χρηματοκιβώτιο που ήταν στη ντουλάπα το οποίο περιείχε χρυσαφικά και αντικείμενα αξίας 150.000 ευρώ. Κατά την διαφυγή τους, άφησαν στο σπίτι τα διαρρηκτικά εργαλεία που χρησιμοποίησαν.
  • Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα ο σύζυγος της γυναίκας που τους δέχτηκε στο σπίτι της, λόγω της κλοπής, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς, με αρτηριακή πίεση, όπου νοσηλεύτηκε για τέσσερις ημέρες.
  • Στις 5 Ιανουαρίου 2023, στις 11.30 το πρωί και πάλι γυναίκα της οργάνωσης επικοινώνησε με ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στην Αθήνα, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της για την ενοικίαση του. Σε αυτή την περίπτωση εμφανίστηκε μόνη της τρία τέταρτα μετά, παρέμεινε στη συνάντηση για περίπου 40 λεπτά. Όταν έφυγε, η ιδιοκτήτρια διαπίστωσε πως της είχαν αρπάξει 700 ευρώ σε μετρητά, κοσμήματα αξίας 10.000 ευρώ, το χρηματοκιβώτιο που είχε μέσα 23.000 ευρώ, 45 χρυσές λίρες Αγγλίας αξίας περίπου 19.000 ευρώ και 30.000 δολάρια Αμερικής.

Επεισοδιακές συλλήψεις

Κατά την επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, κάποιοι από τους κατηγορούμενους προσπάθησαν να διαφύγουν, την αυτόφωρη σύλληψη,  ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους, διαπίστωσαν όταν ετοιμάζονταν να εξαπατήσουν ακόμα ένα θύμα τους και να κλέψουν, στην περιοχή της Πεύκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν τα δύο αυτοκίνητα των δραστών έφτασαν στην περιοχή, κατέβηκαν από το ένα δύο από τα μέλη της οργάνωσης παριστάνοντας το ζευγάρι. Οι αστυνομικοί ακινητοποιήσαν τα δύο αυτά άτομα, με αποτέλεσμα οι συνεργοί τους που είχαν παραμείνει στα αυτοκίνητα, έβαλαν μπροστά και προσπάθησαν να διαφύγουν.

Ο οδηγός του ενός οχήματος κινήθηκε προς τους αστυνομικούς με στόχο να τους εμβολίσει, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αρχιφύλακας που έπεσε στο οδόστρωμα.

Το εν λόγω αυτοκίνητο εντοπίστηκε στη συνέχεια από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ στο Ζεφύρι. Σε αυτό επέβαιναν τέσσερις από τους κατηγορούμενους οι οποίοι στη θέα των αστυνομικών άρχισαν να τρέχουν και μάλιστα όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους ακινητοποιήσουν εκείνοι τους απώθησαν και προσπάθησαν να τους χτυπήσουν, ωστόσο συνελήφθησαν.

Οι δυο κατηγορούμενοι που επέβαιναν στο δεύτερο αυτοκίνητο εντοπίστηκαν στα Άνω Λιόσια και όπως προέκυψε είχαν αφήσει το όχημα τους κοντά στην Αττική Οδό, στην Πεύκη,  και είχαν φύγει με τον Προαστιακό. Τα κλειδιά μάλιστα τα είχαν κρύψει σε ΚΑΦΑΟ της ΔΕΗ, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το αυτοκίνητο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις έρευνες που ακολούθησαν σε σπίτια, μεταξύ των κοσμημάτων εντοπίστηκε σε σπίτι στην Καλλιθέα και το ποσό των 22.100, το οποίο ήταν κρυμμένο μέσα σε ηλεκτρική σκούπα, κάτω από τη σακούλα.

Ενώπιον των αστυνομικών έκαναν χρήση του δικαιώματος της σιωπής, χωρίς να πουν τίποτε για την δράση τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ