Τη «χρυσή» λύση στο φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων αναζητούν ειδικοί και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.
Πρόκειται για τα τρόφιμα που καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων, παρότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν με ασφάλεια.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), μόλις ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα (29%) δηλώνει ότι δεν σπαταλά τρόφιμα.
Οι 7 στους 10 που τελικά πετούν φαγητό και πρώτες ύλες στα σκουπίδια, σύμφωνα με άλλη έρευνα του Χαροκόπειου, σπαταλούν κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατ. τόνους τροφίμων!
Από τις δυο έρευνες προκύπτει ότι η μεγαλύτερη σπατάλη καταγράφεται στα λαχανικά και τα φρούτα, το ψωμί, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά, τα σνακ και στο γάλα, ενώ η μικρότερη στα ξηρά τρόφιμα, το ρύζι και τα ζυμαρικά, τα όσπρια, καθώς και στο κρέας, το ψάρι και τα αυγά.
Το φαινόμενο, βέβαια, δεν είναι … ελληνικό, καθώς, σύμφωνα με έρευνα της Movinga, η σπατάλη τροφίμων βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία.
Πώς θα μπορούσε όμως να μπει «φρένο» στο φαινόμενο; Ο Ανδρέας Τουτζιαρίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της InterCatering, με πολυετή δραστηριότητα στον κλάδο του event catering, μιλάει στο iefimerida.gr για το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων στον συγκεκριμένο κλάδο, τους τρόπους αντιμετώπισης που έχει υιοθετήσει η εταιρεία καθώς και την ευρύτερη δράση της.
Τουτζιαρίδης: Έτσι αντιμετωπίζουμε στην InterCatering τη σπατάλη τροφίμων
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Ανδρέα Τουτζιαρίδη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της InterCatering, στο iefimerida.gr:
-Κύριε Τουτζιαρίδη, πέρα από τα νοικοκυριά δεν θα πρέπει να αναζητηθούν στοιχεία και για τις επιχειρήσεις της εστίασης; Δεν συμβάλλουν σημαντικά στο φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων;
Ανδρέας Τουτζιαρίδης: Είναι γεγονός πως πάνω από το 50% της σπατάλης τροφίμων παγκοσμίως συμβαίνει στα νοικοκυριά. Όμως το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων ξεκινάει από την αρχή της διαδικασίας της παραγωγής των πρώτων υλών μέχρι και την επεξεργασία τους πριν φτάσουν τελικά στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις εστίασης. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στο γενικότερο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων. Η εταιρεία μας αποδεικνύει έμπρακτα την ευαισθητοποίηση της απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον και έχει ήδη αναγνωρίσει το πρόβλημα του «food waste» και στον κλάδο της εστίασης. Από την πλευρά μας αναλαμβάνουμε εδώ και χρόνια ενεργό ρόλο, με σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και την καθιέρωση καλών πρακτικών στις υπηρεσίες μας.
-Ποιες δράσεις στο event catering βοηθούν στην αποφυγή της σπατάλης τροφίμων; Ποιες πρακτικές ακολουθεί η InterCatering;
Α.Τ.: Όσον αφορά στον κλάδο του event catering, καταρχάς ξεκινάμε από τον προσεκτικό σχεδιασμό του μενού και συνεχίζουμε με την κατάλληλη μεριδοποίηση και προμήθεια των πρώτων υλών μας. Μεριμνούμε ώστε εξαρχής να μην έχουμε ή τουλάχιστον να περιορίζουμε στο ελάχιστο τη σπατάλη μας και φροντίζουμε να αγοράζουμε όσες πρώτες ύλες εποχής χρειαζόμαστε από τοπικούς παραγωγούς. Αυτά τα στάδια βοηθούν στη μείωση του food waste αλλά και στη μείωση των ενεργειακών αναγκών που σχετίζονται με τη συσκευασία, τη μεταφορά και την αποθήκευσή τους. Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο παρέχουμε εδέσματα με ποιοτικά και φρέσκα υλικά εποχής. Φυσικά επενδύουμε και στην ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του προσωπικού μας ώστε στα επόμενα στάδια της διαχείρισης και προετοιμασίας των πρώτων υλών, αυτές να αξιοποιούνται στο μέγιστο δυνατό και να αποφεύγουμε την κατασπατάληση τους.
-Όταν κάποιος φέρνει στο νου το catering, νομίζω ότι το συνδέει με περίσσιο φαγητό και συσκευασίες που πιο εύκολα καταλήγουν στα σκουπίδια. Υπάρχει κάποιος τρόπος για να περιοριστεί αυτό;
Α.Τ.: Συνήθως στις εκδηλώσεις καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων και αυτό ακριβώς είναι που μας καθιστά υπεύθυνους να προτείνουμε στους πελάτες μας την κατάλληλη αναλογία εδεσμάτων στα μενού που επιλέγουν αφού μελετήσουμε τις επισιτιστικές ανάγκες έκαστης εκδήλωσης. Σίγουρα η εμπειρία που διαθέτουμε μετά από τόσα χρόνια στο event catering μάς βοηθάει να αποφύγουμε τη σπατάλη φαγητού. Πιστεύω πως το θέμα αυτό δεν έχει ακόμη κερδίσει την προσοχή που θα θέλαμε στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, όμως νομίζω πως στο τέλος οι πελάτες μας εκτιμούν το γεγονός ότι φροντίζουμε για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων με τις δράσεις που ακολουθούμε. Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω πως πολλές φορές με ρωτάνε τι κάνουμε με τις ποσότητες φαγητού που περισσεύουν από τις εκδηλώσεις μας. Είναι εύλογη η απορία, και για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να σημειώσω πως συνεργαζόμαστε με την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Μπορούμε» ώστε να μην πηγαίνει καμία μερίδα φαγητού χαμένη.
Όσον αφορά στις χάρτινες, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες που δεν μπορούν να αποφευχθούν, η εταιρεία μας τις ανακυκλώνει στους ειδικούς κάδους. Και εφόσον μιλάμε για ανακύκλωση, θα ήθελα να συμπληρώσω πως συμμετέχουμε τόσο σε ειδικό πρόγραμμα ανακύκλωσης του μαγειρικού λαδιού που έχει χρησιμοποιηθεί όσο και σε ανακύκλωση των βιοαποβλήτων στους καφέ κάδους.
-Είστε στα ιδρυτικά μέλη της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων». Θα μας πείτε λίγα λόγια για το σκοπό και τη δράση της οργάνωσης;
Α.Τ.: Είμαστε υπερήφανοι που από την αρχή πιστέψαμε στη δημιουργία της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» και συμμετέχουμε στηρίζοντας τη δράση της. Ο στόχος μας είναι να βελτιώνουμε και να αναδεικνύουμε τις καλές πρακτικές κατά της σπατάλης τροφίμων στον κλάδο του event catering. Η «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» για όσους δεν γνωρίζουν είναι μια συντονισμένη δράση κράτους, αγοράς και κοινωνίας που συνεχώς διευρύνεται και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα, δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί φορείς και επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής & ερευνητικής κοινότητας, όλοι έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας ώστε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε, με όποιο τρόπο δυνατό, στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Επιπλέον, η «Συμμαχία» μας κρατάει ενήμερους για κάθε ευρωπαϊκή εξέλιξη και συζήτηση όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.
Επιπλέον, θα ήθελα να αναφέρω πως η InterCatering είναι η μοναδική εταιρεία event catering στην Ελλάδα που είναι μέλος του ευρωπαϊκού συνδέσμου EPCAS (European Event Catering Association), ο οποίος λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση καλών πρακτικών στο “Food Waste Management” ενώ συνδιαλέγεται με Ευρωβουλευτές που ασχολούνται με το ζήτημα της καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων ώστε να υπάρχει εκατέρωθεν ενημέρωση για τις εξελίξεις και τις δράσεις. Με την ευκαιρία, να προσθέσω πως η εταιρεία μας ήδη από το 2017 επιβραβεύτηκε από τον EPCAS με την πιστοποίηση “Silver Level – Food Waste Awareness”.
-Να κλείσουμε με μια υπόθεση εργασίας. Αν μειωνόταν δραστικά η σπατάλη τροφίμων ποια θα ήταν τα οφέλη; Θα είχε πιο πολύς κόσμος τρόφιμα; Θα αντιμετωπιζόταν η ακραία φτώχεια;
Α.Τ.: Είναι αυτονόητο πως η μείωση της σπατάλης τροφίμων θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Υπάρχει όμως και ηθική υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία. Είναι αδιανόητο να έχουμε απώλεια και σπατάλη τροφίμων και μαγειρεμένου φαγητού όταν υπάρχει υποσιτισμός παγκοσμίως. Εμείς, όπως ανέφερα και παραπάνω, είμαστε σε συνεννόηση με το «Μπορούμε» και σε περίπτωση που υπάρχει περίσσευμα φαγητού μετά το πέρας των εκδηλώσεών μας, το οποίο είναι βεβαίως υψηλής ποιότητας και έχει συντηρηθεί με όλους τους κανόνες υγιεινής τροφίμων, παραδίδεται σε κοινωφελείς οργανισμούς προς διάθεση στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες.
Πιστεύω ακράδαντα πως η αντιμετώπιση του προβλήματος της σπατάλης τροφίμων εξαρτάται από την εκπαίδευσή μας. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων μας σίγουρα θα στρέψει την προσοχή στο πρόβλημα. Είναι σημαντικό οι εταιρείες να εφαρμόζουν καλές πρακτικές προς αυτή την κατεύθυνση. Μόλις αναγνωριστεί το πρόβλημα τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, μόνο τότε μπορούν να εφαρμοστούν οι κατάλληλες αλλαγές για να έχουμε θετικά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον.