Σήμα κινδύνου για τις νοσηλείες παιδιών με κορωνοϊό στέλνει ο Γιώργος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ τονίζοντας, μέσω του iefimerida.gr, ότι «το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, όπως αποτυπώνεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία διαφόρων χωρών, γεγονός που δεν παρατηρούνταν με τα προηγούμενα στελέχη του ιού».
Την ίδια ώρα ο κ. Σουρβίνος περιγράφει το θετικό σενάριο με τον Covid-19 για το 2022 και προβλέπει πώς θα έιναι ο χειμώνας.
Τα παιδιά λειτουργούν ως υπερμεταδότες μεταδίδοντας τον ιό στους μεγαλύτερους
Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, τα παιδιά μπορούν να μολύνονται και να μολύνουν με υψηλά φορτία. Ως εκ τούτου, «αυξημένος αριθμός νοσηλειών ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19 σε παιδιά», σχολιάζει, σπεύδοντας παράλληλα να διευκρινίσει ότι οι μικροί ασθενείς COVID-19 δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων περιορίζονται σε κατ’ οίκον απομόνωση με παρακολούθηση.
Οι ειδικοί πλέον γνωρίζουν ότι η παραλλαγή Δέλτα έδειξε εξαρχής προτίμηση στη μόλυνση νέων ατόμων και παιδιών, ακόμα και βρεφικής ηλικίας, τα οποία λειτουργούν ως υπερμεταδότες, αλλά και ως «Δούρειος Ίππος», σύμφωνα με τον Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας, μεταδίδοντας την παραλλαγή Δέλτα στο οικογενειακό τους περιβάλλον και ιδίως στις ευάλωτες ομάδες της οικογένειας, όπως ο παππούς και η γιαγιά. Το εμβόλιο σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όπως σημειώνει, «αποτελεί το σημαντικότερο μέσο προστασίας έναντι της ακούσιας διασποράς του ιού ενδο-οικογενειακά, ενώ τα συχνά self-testστους μαθητές έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των ασυμπτωματικών περιπτώσεων».
Η πανδημία των ανεμβολίαστων
Η επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλή μεταδοτικότητα και υψηλότερα ιικά φορτία, σε σχέση με το προηγούμενο στέλεχος Άλφα, στοχεύει κυρίως άτομα χωρίς ανοσολογική προστασία- εμβολιαστική κάλυψη, προκαλώντας τη λεγόμενη «πανδημία των ανεμβολίαστων». Ο κ. Σουρβίνος εξηγεί ότι «η έναρξη της σχολικής χρονιάς και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, αναμένεται εύλογα να επιφέρει αύξηση της διασποράς του ιού στη σχολική κοινότητα και συνολικά στην κοινωνία. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν στοιχεία και απ’ άλλες χώρες που προπορεύονται χρονικά, εμφανίζοντας σαφή αύξηση των θετικών εργαστηριακών ευρημάτων στο μαθητικό πληθυσμό».
Η εφαρμογή των πρωτοκόλλων στις σχολικές μονάδες θα κρίνει τη συνέχιση της δια ζώσης εκπαίδευσης
Αναφορικά με το ποια πρέπει να είναι η απάντηση μας στην επερχόμενη δυσοίωνη πρόβλεψη, σύμφωνα με το μέλος του ΕΟΔΥ, αποτελεί το τρίπτυχο εμβολιασμός, συχνά τεστ, τήρηση των υγειονομικών μέτρων (μάσκα, αποστάσεις, ατομική υγιεινή). «Η προστασία της υγείας των μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και η διατήρηση της τόσο αναγκαίας δια ζώσης εκπαίδευσης θα πρέπει βασιστούν σε ορθολογικά μέτρα που θα περιλαμβάνουν την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση και την άμεση ιχνηλάτηση των θετικών σε μια τάξη. Τα πρωτόκολλα που έχουν οριστεί για τις σχολικές μονάδες θέτουν ξεκάθαρα το πλαίσιο ασφαλούς λειτουργίας τους τόσο για την ατομική όσο και για τη Δημόσια Υγεία, όμως απαιτείται η συνδρομή όλων, μαθητών και εκπαιδευτικών και η εφαρμογή τους με υπευθυνότητα και ευλάβεια για την απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας» δηλώνει.
Απαιτείται διαρκής εγρήγορση σε διεθνές επίπεδο για τη μελέτη της συμπεριφοράς του στελέχους Mu
Ο κ. Σουρβίνος σχολιάζει και την επικινδυνότητα των νέων μεταλλάξεων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τελευταία, όπως η Mu, λέγοντας ότι οι κορωνοϊοί, λόγω της φύσης του γενετικούς τους υλικού έχουν μια φυσική ροπή στην εμφάνιση αυθόρμητων μεταλλάξεων και επακόλουθα στη δημιουργία νέων παραλλαγών τους, ορισμένες εκ των οποίων εμφανίζουν συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιβίωση και τη διασπορά τους.
«Το στέλεχος Μu (ή αλλιώς Β.1.621) αποτελεί την πιο πρόσφατη παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2 με χαρακτηριστικά τα οποία έχουν οδηγήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο χαρακτηρισμό του ως «στέλεχος ενδιαφέροντος». Η διασπορά του σε περισσότερες από 50 χώρες και οι εξάρσεις που έχει προκαλέσει σε χώρες όπως η Κολομβία και το Εκουαδόρ καθώς και κάποιες αρχικές ενδείξεις για πιθανά αυξημένη μεταδοτικότητα και ανθεκτικότητα στα εμβόλια έχουν στρέψει το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον πλέον στην επιτήρηση αυτής της παραλλαγής. Σίγουρα, σ’ αυτή τη χρονική φάση απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο στέλεχος που θα κυριαρχήσει στο άμεσο μέλλον, όμως απαιτείται διαρκής εγρήγορση σε διεθνές επίπεδο για τη μελέτη της συμπεριφοράς του και την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, τονίζει ο Καθηγητής Ιολογίας, προσθέτοντας ότι «το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ έχει ανιχνεύσει ήδη στη χώρα μας ένα πολύ περιορισμένο αριθμό μεμονωμένων περιστατικών του στελέχους Mu, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της λειτουργίας του καθώς και τη συμβολή της χώρας μας στη συλλογή και διάθεση τέτοιων πολύτιμων επιστημονικών δεδομένων σε διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς Υγείας».
Διαχειρίσιμος ο χειμώνας αν δεν εμφανιστεί κάποιο νέο, επικίνδυνο στέλεχος του ιού
Αναφορικά με το πώς πρόκειται να κινηθεί από εδώ και πέρα ο ιός ο κ. Σουρβίνος λέει ότι όσο οι ιοί βρίσκουν «έδαφος» μόλυνσης σε ανεμβολίαστους αλλά και ευάλωτους πληθυσμούς τόσο νέα στελέχη θα αναδύονται και θα ελλοχεύουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν νέα εξάρσεις σε παγκόσμια κλίμακα πλέον. «Η προσεχής χειμερινή περίοδος θεωρώ ότι θα είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας και θα εξαρτηθεί τόσο από τις μεταλλάξεις του ιού όσο και από τη συμπεριφορά μας. Αν δεν εμφανιστεί ξαφνικά κάποιο νέο στέλεχος «ειδικού ενδιαφέροντος» το οποίο να επιδείξει μια «παράξενη» συμπεριφορά απέναντι στη φυσική ανοσία ή απέναντι στην ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια, ο χειμώνας θα είναι σχετικά διαχειρίσιμος σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλειών», επισημαίνει. Τέλος, όπως καταλήγει, το αισιόδοξο αυτό σενάριο προϋποθέτει όμως παράλληλα την όσο το δυνατό μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, περιορίζοντας τα περιθώρια στον ιό να βρίσκει πρόσφορο «έδαφος» για ταχύ πολλαπλασιασμό, σχηματισμό μεταλλάξεων και εμφάνιση εξάρσεων. «Θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, αν το 2022 καταφέρουμε να περάσουμε από την πανδημική στην ενδημική φάση και αν καταστήσουμε τον ιό ως μια εποχική λοίμωξη του αναπνευστικού».