Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας κάλεσαν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διεξάγει «άμεσες [και] σοβαρές διαπραγματεύσεις» με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το γραφείο του Ολαφ Σολτς.
Οι Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς μίλησαν τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για 80 λεπτά, νωρίτερα σήμερα.
Μακρόν και Σολτς «επέμειναν στην άμεση κατάπαυση του πυρός και στην αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων», ανέφερε το γραφείο του καγκελάριου.
Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στην επανάληψη του διαλόγου με το Κίεβο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στο ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών μεταξύ του κ. Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα ότι δεν ήταν «πρόθυμος» για συνομιλίες, αλλά πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα ήταν απαραίτητες για να τερματιστεί η σύγκρουση.
Ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλούς γύρους συνομιλιών εξ αποστάσεως και αυτοπροσώπως από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά οι προσπάθειες έχουν βαλτώσει.
Γαλλία και Γερμανία προέτρεψαν επίσης τον κ. Πούτιν να απελευθερώσει τους 2.500 Ουκρανούς μαχητές που είχαν συλληφθεί ως αιχμάλωτοι πολέμου στη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη.
Το εργοστάσιο χαλιβουργίας ήταν το τελευταίο οχυρό στη Μαριούπολη, η οποία υπέστη ανελέητους βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις και τώρα έχει μετατραπεί σε ερείπια.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, αξιωματούχοι της Μόσχας δήλωσαν ότι οι τελευταίοι μαχητές που υπερασπίζονταν το εργοστάσιο είχαν παραδοθεί, ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι τους δόθηκε άδεια να φύγουν.
Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι περισσότεροι από 900 από τους μαχητές μεταφέρθηκαν στην Ολενίβκα, ένα χωριό στο κατεχόμενο από τη Ρωσία στο Ντονέτσκ. Ένας μικρότερος αριθμός ελαφρά τραυματιών μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην πόλη Νοβοαζόφσκ, επίσης στο Ντονέτσκ.
Η Ουκρανία ελπίζει ότι θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων -ωστόσο η ρωσική πλευρά δεν το έχει επιβεβαιώσει. Ορισμένοι Ρώσοι βουλευτε΄ς υποστηρίζουν ότι οι μαχητές θα πρέπει να δικαστούν ή ακόμη και να εκτελεστούν.
Σολτς-Μακρόν ζήτησαν από τον Πούτιν να άρει τον αποκλεισμό της Οδησσού, να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν από τον Ρώσο Πρόεδρο να άρει τον αποκλεισμό του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού από τη Ρωσία, ώστε να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο κ. Πούτιν προσφέρθηκε να εξετάσει τις επιλογές, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κινδύνου μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης - αλλά απαίτησε από τη Δύση να άρει τις κυρώσεις.
Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης τη Γαλλία και τη Γερμανία κατά της αύξησης των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο την αστάθεια.