Με επιτυχία και ευρεία συμμετοχή ολοκληρώθηκε το 1o Πρόγραμμα Εύρεσης και Ανάδειξης Τεχνολογικών Λύσεων για τα Δασικά Οικοσυστήματα, Smart Forest Innovation Challenge από τη Γενική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη τεχνολογικών προκλήσεων σε τομείς όπως η πρόληψη και η προστασία, η αποκατάσταση και η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για τη διαχείριση των δασών και η καταγραφή λύσεων που μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.
Συνολικά κατατέθηκαν 149 προτάσεις από start up εταιρίες, ερευνητές, επιστήμονες και φοιτητές και στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν 18 ομάδες, οι οποίες παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους.
Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να προτείνουν λύσεις αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους στις παρακάτω θεματικές ενότητες:
· Πρόληψη & Προστασία Δασών
· Αποκατάσταση Δασών
· Ψηφιοποίηση Δασών
Σκρέκας: Θα αξιοποιήσουμε το σύνολο των καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων
Χαιρετισμό στον διαγωνισμό απηύθυνε, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η διοργάνωση του Smart Forest Innovation Challenge αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της καινοτόμου πολιτικής που ακολουθούμε υπέρ του περιβάλλοντος. Θεωρώ ότι το Υπουργείο μας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δασών, θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα αυτού του διαγωνισμού και θα αξιοποιήσει το σύνολο των καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που θα παρουσιαστούν σήμερα».
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, σε μήνυμά του, τόνισε ότι «Είναι πολύ θετικό ότι κατατέθηκαν 149 προτάσεις, πράγμα που αποδεικνύει ότι για να προστατευτεί ένα δασικό οικοσύστημα χρειάζεται και ένα δραστήριο και υγιές οικοσύστημα καινοτομίας και νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Σε εποχή κλιματικής κρίσης έχει δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη των δυσάρεστων φυσικών φαινομένων και στην αντιμετώπισή τους με καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις».
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, ανέδειξε την αξία του διαγωνισμού για την Γενική Γραμματεία Δασών, τονίζοντας ότι «Κεντρικό όραμα της Γενικής Γραμματείας Δασών είναι το ‘έξυπνο’ αειφόρο δάσος, στο οποίο, μέσω καινοτόμων τεχνολογιών, τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών θα μπορούν να παρακολουθούν το δάσος και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα δασικά οικοσυστήματα, με έμφαση στην πρόληψη και στην άμεση αποκατάσταση, έπειτα από φυσικές καταστροφές».
Smart Forest: Οι 3 νικητές
Οι νικητές του διαγωνισμού Smart Forest Innovation Challenge είναι οι εξής:
1ο Βραβείο - Σύστημα Έγκαιρης Ανίχνευσης Φωτιάς και Αυτόματης Προειδοποίησης – ΑΝΑΝΙΑS – AA ALARM EEE
Σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης-πυροπροστασίας, το οποίο περιλαμβάνει ένα πλήρες αυτόνομο σύστημα θερμoγραφικών και οπτικών καμερών με ραδιομετρία (TR), με στόχο την έγκαιρη ανίχνευσης φωτιάς και την άμεση ειδοποίηση αρμόδιων φορέων όπως η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, κλπ., αλλά και την αυτόματη ενεργοποίηση του αρδευτικού συστήματος, εφόσον υφίσταται στο χώρο.
2ο Βραβείο - AILApaths – CAIUS EE
Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο κάνοντας χρήση ψηφιακών χαρτών, δορυφορικών εικόνων στο ορατό και υπέρυθρο φάσμα, γεωμορφολογικών δεδομένων, βίντεο από drones αλλά και δεδομένων χρηστών, ανιχνεύει και αξιολογεί αυτόματα τα μονοπάτια προσφέροντας έναν χάρτη με την ακριβή τοποθεσία τους.
3ο Βραβείο - Ακουστική ανίχνευση ανθρωπογενών πιέσεων σε πραγματικό χρόνο εντός καμένων δασών – ΕΛΓΟ Δήμητρα
Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης με τη χρήση δικτύου ακουστικών αισθητήρων για την σε πραγματικό χρόνο ανίχνευση περιστατικών λαθροθηρίας, λαθροϋλοτομίας και παράνομης βόσκησης εντός καμένων περιοχών και άκαυτων νησίδων.
Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στις ομάδες:
- Πρόληψη και Προστασία Δασών - κ. Χριστόφορος Καρανίκας, Δασολόγος Δασαρχείου Αγιάς
- Αποκατάσταση Δασών - DNA Sequence
- Ψηφιοποίηση Δασών - Δρυάδες
- Καλύτερη Φοιτητική Ιδέα - HIVE
- Καινοτόμα Ιδέα - Gerobo International
- Καλύτερη Ερευνητική Ιδέα - CSI Δασών
Εκτός από τα χρηματικά έπαθλα, στους διακριθέντες θα δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσουν τις λύσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παράλληλα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα τους υποστηρίξει, ώστε να ενσωματώσουν τις προτεινόμενες καινοτομίες στην εφαρμογή της δασικής πολιτικής του Υπουργείου.