Ενα εκρηκτικό μείγμα συνιστά η επιδημιολογική επιβάρυνση στην επικράτεια από τον κορωνοϊό και η κακοκαιρία «Μήδεια» που βρίσκεται προ των πυλών, με τους επιστήμονες να εφιστούν την προσοχή των πολιτών. Από σήμερα σε καθεστώς lockdown τίθενται Αχαΐα και Εύβοια.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.410 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. 293 διασωληνωμένους και 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.077 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Η Αττική εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς παρατηρείται αύξηση των νέων διαγνώσεων σε νεότερες ηλικίες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τα μισά σημερινά νέα κρούσματα, 762 στον αριθμό, αφορούν στην περιφέρεια της Αττικής, εκ των οποίων τα 194 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, τα 124 στο Νότιο Τομέα Αθηνών και 101 στον Πειραιά.
Σημειώνεται ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Αττική έφτασε το 83%.
Σύμφωνα πάντως με την με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην Αττική υπάρχει ήπια αύξηση των κρουσμάτων και εκτιμάται ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 5.000.
Αναφερόμενη στην κακοκαιρία Μήδεια, η κα Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος, τις επόμενες ημέρες θα κλειστούμε μέσα κι αυτό θα αυξήσει τα κρούσματα. Δε χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός. Προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση ειδικά αυτές τις πρώτες μέρες που θα χρειαστεί να μείνουμε σπίτι», τόνισε εμφατικά η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε ότι «κολλάμε από συγγενείς και φίλους πιο συχνά από τον κακό ξένο», καταλήγοντας «να προσέχουμε ποιους βάζουμε στο σπίτι μας».
Εξάλλου, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι μπαίνουν στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου -σε αυστηρό lockdown δηλαδή - η περιφέρεια Αχαΐας (μέχρι τώρα ήταν μόνο η πόλη της Πάτρας) και η Εύβοια, πλην της νήσου Σκύρου.
Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ο Δήμος Θήρας και ο Δήμος Μυκόνου.
Στις περιοχές αυτές είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν διά ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής). Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας, που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκουν:
- ο Δήμος Αγίου Νικολάου
- ο Δήμος Θήρας
- ο Δήμος Μυκόνου
- η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
- η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου η ΠΕ Ρεθύμνου και οι δήμοι Καλυμνίων και Καρπάθου
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις «κόκκινες» περιοχές δηλαδή, τίθενται από σήμερα 13 Φεβρουαρίου έως τις 22 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Καλυμνίων, καθώς και ο Δήμος Καρπάθου.
Συγκεκριμένα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου-«κόκκινο» βρίσκονται από σήμερα 13 έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου οι εξής περιοχές:
- ο Δήμος Εορδαίας,
- ο Δήμος Θηβαίων,
- ο Δήμος Τανάγρας,
- ο Δήμος Σπάρτης,
- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
- ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού,
- ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,
- ο Δήμος Τεμπών
- η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
- ο Δήμος Καλυμνίων και
- ο Δήμος Καρπάθου.
Αντίθετα η Λέσβος βελτιώθηκε και από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις «κίτρινες», δηλαδή, περιοχές.
Παράταση μέτρων έως 22 Φεβρουαρίου για ΠΕ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής
Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων κατά μία εβδομάδα για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
Μαγιορκίνης: Εως και 30% αύξηση σε ΜΕΘ και νοσηλείες
Μέτρια αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα και πιο σημαντική στις επιβαρυμένες περιοχές, καθώς και επιβάρυνση των ΜΕΘ με 20% έως 30% και 30% αύξηση στις νοσηλείες, παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, όπως τονίστηκε από τον Γκίκα Μαγιορκίνη.
Όσον αφορά την αύξηση των νέων μολύνσεων στην Αττική, αυτή «κυμαίνεται την τελευταία εβδομάδα στο 20% έως 30% -μικρότερη από το 50% που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα-, αλλά αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες δύο εβδομάδες», τόνισε ο καθηγητής, και παρέθεσε ένα αρκετά αισιόδοξο στοιχείο που αφορά τους πολίτες άνω των 65 ετών: την υποχώρηση όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις. Αυτό είναι θετικό, όπως εξήγησε, καθώς τα περιστατικά αυτά έχουν αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθούν βαριά όσον αφορά την πορεία της νόσου. Όπως είπε, η υψηλότερη επίπτωση της νόσου καταγράφεται στις ηλικίες 40 έως 64 ετών και ζήτησε «να μειώσουμε την ανάμειξη των νοικοκυριών, ιδίως σε περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η χρήση μάσκας ή δεν είναι καλός ο εξαερισμός».
Στα στοιχεία που παρουσίασαν οι επιστήμονες, φαίνεται μία σταθερή επιβάρυνση όσον αφορά το νέο αριθμό κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, καθώς πλέον καταγράφονται 1.147 κρούσματα ανά ημέρα και μία αύξηση από το 8,5% στο 11% νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες. Επίσης, οι εμπειρογνώμονες έκαναν λόγο για 10.000 ενεργά κρούσματα ανά την επικράτεια, αλλά σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.
Σήμερα νοσηλεύονται 1.900 άτομα σε κρεβάτια Covid σε όλη την Ελλάδα, ενώ καταγράφονται 200 εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα. Κατά την ίδια περίοδο, αυξήθηκε κατά 67% και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς την τελευταία εβδομάδα είχαμε 109 εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ.
Τι ισχύει για τις μετακινήσεις των εργαζομένων
Σχετικά με τις μετακινήσεις εργαζομένων, στον ιδιωτικό τομέα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ, είτε από το forma.gov.gr. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας, θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού. Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας. Οι άδειες μετακίνησης, που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, καθώς και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, παύουν να ισχύουν.
Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν να μετακινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033. Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης, θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.
Επιπλέον οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, ιατρικοί σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Όσον αφορά στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Τα νέα έντυπα «βεβαίωσης κίνησης εργαζομένων» για την εκτέλεση της εργασίας τους θα ισχύουν από τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021.
Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:
- α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
- β) τηλεργασίας και
- γ) νόμιμης άδειας
και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα βεβαίωσης κίνησης του εργαζομένου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως, μέχρι και τις 17/2/2021 και ώρα 06:00΄. Για το διάστημα από τις 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και τις 17/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες-άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.
Με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία μητρώου φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας).
Τέλος, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας τις δύο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζόμενους από τις αρμόδιες αρχές. Από το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου (6 π.μ.), το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Τι ισχύει για τη διπλή μάσκα
Ως προς την διπλή μάσκα, η κα Παπαευαγγέλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νεότερα στοιχεία από το CDC, καθώς νέα μελέτη που αφορά τη χρήση μάσκας δείχνει ότι όταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%, ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%. Η κ. Παπαευαγγέλου εξηγήσει ότι «όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινή μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος».
Όσον αφορά τις συστάσεις για την μάσκα στη χώρα μας αυτές δεν αλλάζουν προς το παρόν και εξακολουθεί να τονίζεται η σωστή χρήση της, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας. Πάντως είναι ένα ζήτημα το οποίο η Επιτροπή εξετάζει και θα εισηγηθεί πιθανότατα γι' αυτό την ερχόμενη εβδομάδα.
Ως προς την επίπτωση που έχει στην επιδημία το γεγονός ότι άνοιξαν τα σχολεία, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «έχει όντως παρατηρηθεί μία αύξηση 10% των κρουσμάτων στα παιδιά, η οποία όμως εξήγησε ότι «σχετίζεται με τον αυξημένο αριθμό τεστ και στα παιδιά» και την απέδωσε περισσότερο «στην αυξημένη κινητικότητα των γονέων τους και όχι στα ίδια.